Temat: Skarga na rażące zaniedbania organów nadzoru finansowego (KNF i GPW) oraz wniosek o interwencję w sprawie ochrony mienia akcjonariuszy spółki HyEnergy S.A.Szanowny Panie Rzeczniku,
Niniejszym składam skargę na działanie Komisji Nadzoru Finansowego oraz Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. w odniesieniu do nadzoru nad spółką HyEnergy S.A. (dawniej Inno-Gene S.A., notowaną na rynku NewConnect).
Wskazuję na rażące naruszenie zasady zaufania obywatela do państwa i organów publicznych, co doprowadziło do powstania u mnie znacznej szkody majątkowej.
Uzasadnienie skargi:- Wprowadzenie w błąd przez instytucję rynku publicznego: Spółka HyEnergy S.A. od lat nie publikuje wymaganych raportów finansowych (zaległości od 2022 r.). Giełda Papierów Wartościowych zawiesiła notowania spółki, po czym podjęła decyzję o ich wznowieniu. Działając w zaufaniu do decyzji GPW jako organu regulacyjnego, uznałem wznowienie obrotu za sygnał, że spółka uregulowała swoje zaległości informacyjne lub sytuacja została trwale naprawiona. W oparciu o to domniemanie bezpieczeństwa obrotu publicznego, dokonałem zakupu akcji.
- Nagła zmiana decyzji nadzorczych: Krótko po wznowieniu notowań, GPW ponownie zawiesiła obrót akcjami HyEnergy S.A. z tych samych powodów (brak raportów). Takie działanie organów nadzoru jest nieakceptowalne – najpierw dopuszczono inwestorów do obrotu walorem obarczonym wadą prawną, a następnie zablokowano możliwość wyjścia z inwestycji.
- Brak ochrony mienia: Obecnie moje środki są całkowicie zamrożone. Giełda i KNF, mimo posiadania wiedzy o uporczywym łamaniu prawa przez zarząd HyEnergy S.A., nie podjęły skutecznych działań prawnokarnych (brak zawiadomienia do prokuratury), ograniczając się do nieskutecznych kar administracyjnych, które uderzają w majątek spółki, czyli de facto w akcjonariuszy.
Wniosek:Wnoszę o podjęcie przez Rzecznika Praw Obywatelskich interwencji mającej na celu:
- Zbadanie prawidłowości działań Zarządu GPW w zakresie decyzji o odwieszeniu, a następnie ponownym zawieszeniu notowań HyEnergy S.A. – decyzje te bezpośrednio naraziły mnie na szkodę.
- Wymuszenie na KNF i GPW realizacji obowiązku ochrony inwestorów poprzez skierowanie zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez zarząd spółki do Prokuratury Krajowej.
- Ocenę, czy w opisanym stanie faktycznym nie doszło do naruszenia konstytucyjnej ochrony własności i praw majątkowych (art. 64 Konstytucji RP).
Z poważaniem,