Jaki wg was moze być zasięg wzrostu spółki w bajblizszych 2-3 latach?
Gdzie znajdę właściwy wykres spolki, od początku notowania na gpw? Na różnych platformach pokazuje różne wykresy.
Według mnie może dojść do 7pln, ale z wcześniejszym spadkiem w okolice 3,30pln. Jak dojdzie do 7pln bez spadku w ciagu kilku miesięcy, to według mnie będzie to wzrost spekulacyjny, bo póki co nie ma ku temu merytorycznych podstaw. Chyba, że ma to wyglądać tak, że teraz dojdzie w dwa miesiące do 7pln i kto ma zarobić, to zarobi, a później będzie przez kilka lat stało w miejscu, albo spadnie. Już samo to, że jutro jest kolejne NWZA w sprawie przedłużenia finansowania sporo mówi o kondycji spółki. Wskaźniki C/WK, czy C/Z w tym momencie są już mocno powyżej przeciętnej dla branży. Kapitalizacja przy obecnym kursie już jest wyższa niż Polimexu. Tu problemem jest ilość akcji. Nadrukowali setki milionów i ludziom się wydaje, że cena 5pln to mało, bo Polimex, czy Torpol są droższe. Tylko trzeba wziąć pod uwagę ile tam jest akcji a ile tu. Wyniki za 2025 zapowiadają się dobre. Jak pokażą 100mln pln netto, to wskaźniki trochę się poprawią, ale tu znowu mamy kolejną ugodę z PKP PLK. W 2023 i 2024 też mieli pełno tych ugód w wynikach. Muszą zacząć realnie zarabiać bez kreatywnej księgowości.
Ja wszystko rozumiem ale skąd wyrzasnales kwotę za jedną akcje 30zł przecież na polskim rynku kolejowym trakcja nie ma monopolu na wszystkie przetargi i nie jest jedyną realizującą takie prace poza tym zobacz ile jest akcji w rękach małych akcjonariuszy (ok6%)i spojrz kto posiada całą resztę to mi się wydaje ze ta twoja podana cena za jedną akcję powinna się znacząco urealnic
30 zeta jest zupełnie z nikąd. Napisałem ot tak. Ale masz rację, rozwodnionych akcji jest bardzo mało więc przy dobrych informacjach płynących ze spółki powinno być dobrze.
Nawet mały inwestor, który kupił że 200 tys akcji, nagle okazuje się że posiada prawie 2% free float. Wiele osób chce mieć tę spółkę z uwagi na perspektywy, więc musi ją odkupić znacznie drożej niż wynika z jej obecnej wartości, bo wiadomo że jak nie schrzanią roboty to przez długie lata pięknie firma powinna zarabiać. A akcji na sprzedaż po prostu nie ma...
Czy 30 zera to tak dużo przy Budimexie który też pracuje na kolei i ma jako podwykonawców m.in. Torpol? A Trakcja robi wszystko jako inwestor strategiczny???? Nie mówię że od razu ma tu być cena Budimexu ale może kiedyś....coś na ten temat wiem...
Wcześniej się pomyliłem oczywiście, bo 200k akcji to niecały 1 procent freefloatu ( 27 mln akcji, pozostałe 94% unieruchomione w państwowych spółkach) a nie 2%. Ale to i tak świadczy jak jest ich mało, i na razie tylko to uzasadnia że może być sporo wyżej, bo już w tej chwili mamy dość wysoką cenę jeśli chodzi o C/Z lub C/WK. Ale te z kolei po dobrych danych za 2025 rok spadną, więc znowu zrobi się tanio, a spółkę z nieograniczonym rynkiem do wzięcia taką jak Trakcja warto mieć w portfelu :-)
Nieuchronnie pniemy się do góry...Jaki pułap??? Tak jak mówię, żaden wzrost ceny nie powinien nas uruchamiać do myślenia o sprzedaży bo tutaj na koniec roku może być nawet 100 zł...a CPK dopiero ruszą...Trakcja dodatkowo także bierze się też za drogownictwo ....Ja w każdym razie mam wielki nadzieje pokryte obietnicami Zarządu Trakcji z ESPI...przeczytajcie....
Na pewno kontrakty kolejowe będą częścią wiodącą w naszej firmie, bo to główna część sprzedażowa. Ale kontrakty drogowe będą rosły, opieramy te założenia np. o wieloletni plan budowy dróg (...). Mamy też szereg kontraktów, które robimy dla gmin i miast" - powiedział prezes Stefan Bekir Assanowicz.
Zatem. Pytanko: Czy są jeszcze u nas leszcze???
Się zastanawiam kto tu jeszcze sprzedaje w takiej cenie chyba ze z wora do wora .Najważniejsze to nie pękać czas zrobi swoje inwestycje I wyniki też więc nóżka na nóżkę i czekać. Albo powoli dokładać do portfela trakcję no takie moje przemyślenia