Cóż odpowiedź nie jest prosta. Przede wszystkim dało się zarobić jak kurs był poniżej 100 PLN teraz potencjał wzrostowy dużo mniejszy. Widać po kursie, że nie chce nawet dobić w pobliże 300 PLN. Oczywiście to wynika z tego, że do premiery kolejnego Wiedźmina jeszcze bardzo daleko. Dlatego na ten moment lepiej inwestować w mniejsze spółki o mniejszej kapitalizacji, gdzie premiera będzie wkrótce. Weźmy np. taki Iron Wolf, który w marcu ma premierę gry Sherman Commander, taktyczny tytuł przypominający taki World of Tanks, ale znacznie bardziej strategiczny. Firma z bardzo niską kapitalizacją, niskim free float, gra wysoko na wishliście z potencjałem do solidnego wzrostu w rankingach po oficjalnym ogłoszeniu daty premiery (na razie tylko ogłosili na giełdę). Już wzrosło o 25% w tydzień, a patrząc na to chłodnym okiem przed premierą jest szansa o wzrost do 5 PLN za akcję, co dałoby zysk 100%. Patrząc na parametry spółki, potencjał rynkowy produktu, bardzo korzystną umowę wydawniczą z porządnym wydawcą (gdzie kasa już od pierwszego dolara idzie do spółki), nawet te 5 PLN wydają się mocno zachowawcze. Na giełdzie tak to jest, że duże pieniądze zarabia się rzadko i to na okazjach, dostrzegając ją zanim nastąpią największe wzrosty. Kiedy pieniądze leżą na ulicy trzeba po nie sięgnąć. I myślę, że właśnie tutaj mamy taki przypadek. Na CDR teraz można zarobić lub stracić w przedziale pewnie 20% w ciągu tygodni, a na takim Iron Wolf z pewnością szansa utraty kapitału na tym etapie jest znikoma, a na olbrzymi zysk olbrzymia. Polecam samemu przeanalizować. Na giełdzie liczą się wysokie zwroty z inwestycji, a nie kapanie po 1-2%. Ale oczywiście każdy robi jak uważa.
No i jeszcze jedno, jak tak czytam twoje przemyślenia w postaci tych wypocin to mam wrażenie że piszesz o inwestowaniu 1 tyś zł w te małe społeczni o niskim freefloucie ... "Na giełdzie tak to jest, że duże pieniądze zarabia się rzadko i to na okazjach" - tak my już zarabiamy od 100 zł bo tam była okazja 1,5 roku temu i jeżeli ją zmarnowałeś to jesteś pro inwestor
A ty w ogóle coś zainwestowałes bo ja wątpię w to ??? Ile ci płacą za posta ofermo ??? No i o moją kasę nie musisz się martwić swoje akcje CD mam juz odłożone dla dziecka, kasa na jego dorosłe życie pracuje, a Ciebie mi żal że za 50 gr siejesz jadem na forum, zajmij się uczciwą pracą, zacznij zarabiać jak normalny człowiek
Czyli ty jesteś tym mitycznym inwestorem który potrafi tracić na cdprojekt. Nieźle. Powiedz mi jak kupowałeś je akcjie po 300 + to co miałeś w glowie jak byly po 80 nie myślałeś żeby dołożyć polowe już zainwestowango kapitału i zbić srednią o 50% nie chce się mądrzyć. Ale to tak jakbyś w czwartek kupił KGHM po 315 a po latach dziwił się że straciłeś. Te spółki są na giełdzie od lat chyba kazdy z podstawowym doświadczeniem na gpw widzi w jakich przedziałach kupuje a w jakich sprzedaje cdprojekt kghm orlen lpp czy ccc. Tu nie ma wiedzy tajemnej. Pisałem nie raz ze cdprojekt kupuje się poniżej 200 akumuluje do 240 a powyżej to już kwestia odległości do kolejnej premiery. Kghm poniżej 150 powyżej 200 czeka na SL
Lpp poniżej 16000
Na Ccc teraz jest czas akumulacji
Orlen jest na oporze i nie jest już atrakcyjny cenowo
Moznaby tak cały wig 20 przylecieć
Ale to ze na poziomie 280 masz - 14% jest konsekwencją działań a nie przypadkiem.
Pewnie longi mnie pojadą ze odradzam kupowanie po 280 ale mądre longi mają srednią 120 - 160 i kolejne zakupy mniejszego wolumenu zbyt wiele tego nie zmienią. Jak podadzą konkretną datę to obecny pozilm 280 a nawet 320 bedzie nadal atrakcyjny nawet przy wejściu z nowym kapitałem.
Nic osobistego ale nie żal się że tracisz. Bo to bardzo mało prawdopodobne
Być na CD 4 lata i nie zarobic to trzeba wielkiej wprawy, ktoś pisał że te bendzwały nawet na lokatach tracą więc nie ma się co dziwić że w tak trudnym temacie jak inwestowanie nie mają wprawy
Pytanie kto jest trollem bo na razie to wyszło na jego. Dziś ten Iron Wolf ponad 8% na plusie i rośnie ostatnio codziennie. To że nagania nie znaczy że spółka jest zła. Prawda jest taka że na tych małych spółkach z NC da się nieźle zarobić przed premierami. Jak ktoś lubi spekulacyjne granie i wie jak to robić to można szybko i dużo zarobić. CDR to opcja na longa.
Naganiacie na spółkę, na której średnie dzienne obroty są poniżej 10tys zł. Wystarczy, że jeden głupi kupił po jego wpisie i już podbił kurs o te kilka procent. Tylko teraz jak to ma sprzedać, jak kolejnych głupich brak?
Mam wąchania kilku krotnie większe w moim portfelu dzienne na cdpr niż tam cały obrót przez cały dzień, przestań spamowac tym szrtotem którego nikt nie chce
Ty widziałeś wartość obrotów? 22 tys ledwie i kurs w górę o 22 procent :D jak wrzucisz 200 tys i będziesz chciał sprzedać to nagle kurs z 5 spadnie do 2 :D
I co z tego, obroty będą rosły, kap znikomy, do premiery 2 miesiące, to pod premierę będzie grane. Rozumiem, że dla Ciebie włożenie 10 tys i wyciągnięcie w parę tygodni a może szybciej 20 tys to słaby zysk, w takim razie gratuluję nosa do inwestycji i nie mam dalszych pytań.
Co tam u was misiaczki, cały czas stabilnie? Iron Wolf dziś na widłach i jak można było przewidzieć rośnie sukcesywnie. Pewnie jeszcze na luzie przed premierą 100% do wykręcenia. A jak tu wam kiszenie idzie?