ROBSGROUP (RGL) – firmę logistyczno-usługową z Pomorza, zajmującą się m.in. konstrukcjami stalowymi i logistyką magazynową.
To bardzo ważna zmiana kontekstu, ponieważ branża logistyczno-budowlana jest znacznie bardziej narażona na zatory płatnicze niż media.
Jak działają zatory płatnicze w ROBSGROUP (branża logistyczna/stalowa)?
W przypadku firmy takiej jak ROBSGROUP, zator płatniczy działa jak domino:
* Długie terminy płatności: Spółka realizuje duże zlecenia (np. regały magazynowe, konstrukcje). Kontrahenci często negocjują terminy płatności 60, 90, a nawet 120 dni.
* Zamrożony kapitał: Aby zrealizować zlecenie, firma musi najpierw kupić stal i opłacić pracowników. Pieniądze "wychodzą" z firmy od razu, a wracają po wielu miesiącach.
* Brak zapłaty od klienta: Jeśli jeden duży odbiorca (np. sieć logistyczna) spóźni się z przelewem, ROBSGROUP traci płynność. Nie ma z czego zapłacić dostawcom materiałów, co blokuje kolejne zlecenia.
* Efekt w raporcie: Na Twoich screenach widać, że spółka ma ok. 12,9 mln PLN aktywów obrotowych. Jeśli większość z tego to "Należności" (czyli wystawione faktury, których nikt nie opłacił), to firma jest bogata tylko na papierze. W kasie (gotówce) może nie być nic.
Dlaczego zawieszono notowania ROBSGROUP?
Giełda zawiesza notowania, gdy spółka nie publikuje raportu okresowego w terminie. W przypadku ROBSGROUP sytuacja jest poważna, ponieważ:
* Brak transparentności: Skoro firma ma "piętrzące się zatory płatnicze" (o czym wspominała w komunikatach już w maju 2025 r.), brak raportu rocznego sugeruje, że audytor może mieć problem z potwierdzeniem, czy spółka jest w stanie dalej funkcjonować (zasada kontynuacji działania).
* Ryzyko upadłości: Jeśli zatory są tak duże, że firma nie reguluje bieżących zobowiązań (te 10,5 mln PLN zobowiązań krótkoterminowych ze screena), wierzyciele mogą zacząć składać wnioski o upadłość.
Co to oznacza dla Ciebie jako inwestora?
* Brak możliwości sprzedaży: Dopóki notowania są zawieszone, nie możesz sprzedać akcji na giełdzie.
* Wycena "śmieciowa": Po odwieszeniu kurs zazwyczaj drastycznie spada (tzw. luka otwarcia), bo rynek wycenia ryzyko bankructwa.
* Kluczowe pytanie: Czy spółka pozyska finansowanie (np. kredyt obrotowy lub inwestora), aby "przeczekać" moment, aż jej dłużnicy w końcu zapłacą?
Podsumowując: W ROBSGROUP zatory płatnicze to prawdopodobnie efekt "przeskalowania" działalności lub problemów dużych partnerów logistycznych, co doprowadziło do paraliżu finansowego firmy. Brak raportu to zazwyczaj próba ukrycia skali tego paraliżu przed rynkiem.
Spółka ma czas do maja by wyprostować swoją sytuację, później spółką zajmie się GPW, nadzieja dla akcjonariuszy jest, bo wierzyciel prawdopodobnie wycofał swój wniosek o postępowanie upadłościowe, o innych długach nie słychać, ostatni raport przed tą ciszą medialną też nie był zły, brak tylko transparentnych wiadomości o podejmowanych działaniach przez spółkę ...
Ciekawe co Twoim zdaniem GPW może im zrobić? W grudniu było następne upomnienie nawet na forum nikt tego nie skomentował. 50 kzł kary to raczej mało dokuczliwa kara. W ogóle to chyba ekipie z RGL chyba niespecjalnie zależy na wznowieniu notowań. Ci, którzy mieli akcje serii B po przekształcaniu że sp z o.o. , najprawdopodobniej się skeszowali.
Do końca kwietnia spółki giełdowe mają obowiązek publikacji raportów rocznych, jeśli ROBS nie opublikuje takiego dokumentu za 2025 r., a niestety jest takie prawdopodobieństwo, GPW zacznie od maja nieubłagalnie odliczać jak sędzia ringowy czas grożącego spółce nokdaunu czyli wykluczenia w maju 2027 roku z notowań ... czasu jest sporo na wyprostowanie spraw, w mojej własnej ocenie zdążą ...
Spółka od czasu swego debiutu nie dawała jakiegoś powodu do obaw (może poza kursem akcji), działała solidnie, w perspektywicznym segmencie gospodarki, dużo inwestowała i nie można jej w żaden sposób porównywać do patologicznych zachowań innych spółek z sektora NC jak choćby przykładowo ATLANTIS, ELKOP, FON, AQT WATER i wiele innych ... to chyba nie ten poziom ...
Każda spółka, firma czy biznes może popaść w kłopoty, niezależnie czy z własnej winy czy nie, zdecydowana większość z nich wychodzi z kłopotów ...
Oczywiście można mieć inne zdanie ... bez nachalnej propagandy ...
Komunikacja spółki z akcjonariuszami również jest na wysokim poziomie i mogą oni gdybać na forum bankiera niż otrzymać oficjalne informacje od spółki o planie naprawczy.
Już to kiedyś pisałem, skoro GPW prowadzi ten cały ambaras w postaci Polskiej Giełdy to powinna w jakimś minimalnym stopniu brać odpowiedzialność za podmioty które przyjmuje pod swoje skrzydła, choćby w sferze komunikacji i sama wykazywać inicjatywę w celu zdobycia informacji, gdy spółki nie chcą ich przekazywać ...
Jedyne co wydumali, to że wywalą emitenta za brak 2 raportów rocznych. Przecież to kpiny. To fajny sposób na delisting po taniości . Po co sobie zawracać głowę jakimiś wezwaniami, wykupami itd. wystarczy nie publikować raportów.
Gołąbeczki wy moje - skoro tak pięknie gruchacie to dorzuce od siebie pare okruszków :)
Firma jako tako działa - upadłości i wierzytelności oficjalnych brak - info od spółki brak Zgadzam się z Panem fatmanem - genialny sposób na delisting bez kosztów - gpw dało jedną karę - pewnie jeszcze coś dorzuci Ale w porównaniu do tego ile kosztowałby odkup akcji to pikuś
Brawo dla prezia, cwaniak (chciałbym powiedziec jakich mało ale NC to wylętgarnia takich typów ^^ ) Szkoda mi nabranej ulicy - tak Panie żeglarz jestem w tym gronie choć ja wyszedłem praktycznie na zero :)
Delisting z całym akcjomariatem nie jest na rękę dużym inwestorów. Co później będą z wszystkimi podpisywać umowy cywilne. Ktoś moze zebrać 5% przy tych cenach i nie pozbędą się go z acjinariatu.
Imtc International. Ta firma była wymieniana w prospekcie emisyjnym jako firma udostępniająca środki transportu, teraz oferuje mniej więcej to samo co RGL.
No i w białych rękawiczkach za zgodą KNF prezio przerobił wszystkich :) Trzeba mu pogratulować :)
Tyle ode mnie - za rok zajrzę aby upewnić się o delistingu spółki
Panu Ktmrn2 jeżeli nie jest w to wszystko umoczony szczezrze współczuję iż wierzę że straty tutaj odrobi na innych spółkach Jeżeli jest w to umoczony to...no cóż - karma wraca - jak nie do Ciebie to do Twojej rodziny - i wtedy kasa nie pomoże :)
Panie żeglarzu - niestety jak widzisz miałem rację co do spółki
Komornik sprzeda majątek poniżej wartości (pewnie 9.5-10.5 mln)
8 idzie na spłatę kredytu
Resztę na pozostałe długi
Akcjonariusze zostaliście z nic nie wartymi akcjami niestety
Współczuję szczerze ale potraktujcie to jak bolesną ale jednak naukę
Twoją ,,szczerość i współczucie" już tu wszyscy znamy, Panie polityczny ... rączka od dawna świerzbi by zgasić światło w spółce ...
Sprawa wciąż trwa, spółka ,,w ukryciu'' wciąż działa poza granicą Polski, majątek jakiś tam mają, nie tak łatwo jest się wywinąć od odpowiedzialności, wierzyciel próbuje zabezpieczać nieruchomość w kraju, bo tylko tutaj sięga władza komornika ...
I nie wierzę że Pan Ktmrn2 tak łatwo odpuścił ... jeśli Pan czyta to prosimy o parę słów co tam u Pana słychać ...
Proponuję zapoznać się z rozdziałem IV księgi wieczystej, tam widać co Prezes wyprawiał, problemy z płynnością wystąpiły znacznie wcześniej niż w maju 25
Ło Panie fatman ale tam kwiatki w KW :D
Panie żeglarz podziwiam wiarę lecz tak na chłodno - tak z chęcią zgaszę światło w spółce - obawiam się jednak że ono już od dawna się nie pali i to pan prezes je zgasił :)
Ave