Biorąc pod uwagę nowe perspektywy, nadchodzącą dywidendę, zatwierdzenie prospektu i coraz bliższą datę podziału ? Prognoza zysku opracowana przez East Value Research ponad 20 zł/ akcję w 2026 roku implikuje możliwy kurs w okolicach 400 zł w 2 półroczu. A Syn2Bio to już temat na inną opowieść...
Wydaje mi się, że kurs Synektika bardzo podobnie zachowywał się przed objęciem dywidendy. Moim zdaniem dzisiejszy dzień wskazuje, że komuś bardzo potrzeba dużych ilości akcji.
Ja np. złożyłem dziś, żeby odebrać tę część, którą zbyłem parę miesięcy temu (kilka proc. pakietu), ale mi się nie udało odkupić :) Okazuje się, że obecnie nie jest łatwo kupić walor za 300 zł. I tak pewnie już pozostanie.
Do czego miało zabraknąć pary ? Piękne sesje w Nowym Roku. Dla mnie osobiście ważne są obroty bo widać, że spółka odleszczona i wchodzą nowe duże podmioty. 3 dni pod rząd tak duże obroty nie pamiętam takiego zbierania… Synektik nie będzie rósł po 15 % dziennie kto jest dłużej wie o czym mówię… swoją drogą insiderzy zaczęli chyba już zbierać w środę…, ale najważniejsze jest pytanie… czy oni nie zbierają pod coś większego :)
Dokładnie, można sobie gdybać, dywidenda ? Chyba nie, no może trochę. Może amerykanie więcej wiedzą odnośnie kardioznacznika ? Prędzej to. Może na dniach będzie zatwierdzenie prospektu i nikt nie chce zostać bez akcji przed datą podziału ? A może po prostu dodają 2+2 i wychodzi 5 ? Przecież wszelkie prognozy i szacunki jak to będzie dobrze bez kosztów badań w 2026 (20-21 zł zysku/akcję), mogą się okazać bardzo niedoszacowane. Na pewno analitycy nie wliczali wczorajszej umowy, a powszechne zdziwienie budzi, że sama sprzedaż robotów to dopiero początek. Lepsza pod względem rentowności jest ich serwisowanie, obsługa i sprzedaż materiałów zużywalnych.
Dokłądnie , rekomendacje bez tej umowy buły dla spółki 325zł więc teraz wartość firmy wzrośnie to raz . Dwa to dywidenda 10,75zł a trzy to.. Na ochronę zdrowia ma trafić 247,8 mld zł, co stanowi 6,81 proc. PKB, a priorytetem dla rządu mają być inwestycje w infrastrukturę medyczną i kadry. Idą ładnie i tak dalej a powtarzalne przychodyz materiałów zużywalnych zwiększaą zyski akcjonariuszom
I warto zwrócić uwagę, że cena 325 zakładała spadek C/Z do ok 15-16. Szczerze to strasznie defensywne dla rozwijającej się w takim tempie spółki, mającej takie know how. Tu C/Z oscyluje od dawna w przedziałach 22-28 i w tych przedziałach łatwo wyliczyć moją cenę docelową ;)