Daj nazbierać przed informacją o kwocie.
Wiem tylko, że porządny , podkreślam dobry___ projekt może stanowić zaskakująco duży procent z całej inwestycji. To może być ich kolejny piękny strzał i mega dochodowy dział, opracowanie dokumentacji. Jeśli projekt i budowa, jeszcze lepiej. Wiem, że są różne projekty, niektóre za miliony ziko.
Jak będą mieli w umowie do projektowania opcję wybudowania to szykuje się piękny kontrakt na czas zasilania budowy.
A jak tam będzie jeszcze opcja powiekszenia podnormalne funkcjonowanie CPK to będzie kolejny duży Plusik :)
Pytanie czy w ogóle dowiemy się jaka była wartość umowy, bo to rzeczywiście wygląda jakoś dziwnie- minęło już 9 dni od info w internecie (31 grudnia), oni sami podali info na swoich stronach a o ESPI jakby ktoś zapomniał (?)
Mi się wydaje, że budowa magazynu energii opracowanego przez Elektrotim dla CPK będzie kosztować ok.12% wartości projektu w Gryfinie ( tam sie kręciła kwota okolo 1.1 mld), Jeśli przyjąć analogie która wynika bezpośrednio z mniejszej skali instalacji (50 MW vs 400 MW), koszt projektu energetycznego CPK (magazyn 50 MW/100 MWh) szacuje na około 150mln zł. Nie umiem oszacować ile może kosztować farma foto w modelu hybrydowym i co można jeszcze dołożyć , bo z komunikatu wynika, że projekt może zostać zwiększony.
Jak narazie chyba nie ma ESPI bo nie za bardzo maja się czym chwalić.
Trochę to martwi wszystkich co w takim razie będzie z wynikami za 4Q 25 i idąc dalej za 1Q 26.