Pogoda daje powody do optymizmu. Baza jest wysoka, ale 600 mln przychodów w Q4 jest realne, a jeśli mróz i śnieg utrzyma się do końca lutego to wzrost w Q1 może być ponad 30%. Jeśli kampania marketingowa w Q3 zrobiła swoje, to przy tej pogodzie to są bardzo prawdopodobne wartości. Jeszcze w tym tygodniu spółka poda przychody w Q4.
przychody + około 4% słabiej tez EBiTDA w IV kwartale jak będzie 70-75 mln zł w całym roku to będzie dobrze. Już wiadomo skąd taki kurs akcji czyli 26,70 zł a nie bliżej 35 zł.
Dramat w twojej głowie. Były wyniki a nie było ceny. Tu nic się nie zgadza. Stawiam na wzrosty. Fundusze muszą zacząć zarabiać i zakończyć I kw. 2026 z zyskiem.
Dnia 2026-01-07 o godz. 20:18 ~helpi napisał(a): > Dramat w twojej głowie. Były wyniki a nie było ceny. Tu nic się nie zgadza. Stawiam na wzrosty. Fundusze muszą zacząć zarabiać i zakończyć I kw. 2026 z zyskiem.
jest w tym jakaś logika... może już ta sytuacja jest wyceniona... kurde no nie wierzę, że taki santander i inne tfi pakują się, żeby stracić... albo, że nie mają wiedzy o sytuacji, zagrożeniach i takich tam innych sprawach... no na pewno to wszystko kalkulują...
Może nie jest to dramat, ale słabo. Nie tylko przychody, ale też komentarz na temat marży i EBITDA. Z całą pewnością EBITDA będzie niższa w Q4 2024. Jedyną nadzieją jest to, że kurs w styczniu 2025 był wyżej niż obecnie. Może rzeczywiście te wyniki są już w cenie, ale oczekiwanie jutro wzrostu kursu jest marzeniem ściętej głowy. Będzie dobrze jeśli spadnie mniej niż 5%. Prawdopodobnie zacznie się rano od mocnego spadku i zacznie odrabiać w ciągu dnia. Jak już pisałem wcześniej, bardzo sprzyjająca pogoda może pomóc w Q1. Znowu narzekają na kursy walutowe, ale chyba tylko hrywna osłabiła się do PLN w ostatnich miesiącach. Dodatkowa emisja też nie pomogła. Zawsze to 85 000 akcji więcej, choć możliwe, że wysokość EBITDA nie spełni wymogów programu motywacyjnego, wtedy akcje nowej emisji zostaną w spółce (oby). Nie wiem, czy doczekamy się wzrostu przed wstrzymaniem walk na Ukrainie.
Udało mi się przewidzieć scenariusz na wczorajszą sesję, choć liczyłem, że podczas sesji kurs odrobi trochę więcej. Kupiłem kolejny 1000 akcji wczoraj na otwarciu i od razu wystawiłem na sprzedać po 26 zł. Nie udało się. Za to teraz zastanawiam się, czy w ogóle nie wycofać tego zlecenia sprzedaży. Taka skala spadku jest nieuzasadniona wysokością przychodów. To raczej wynik bardzo negatywnego wydźwięku komentarza do tego komunikatu. Można odnieść wrażenie, że w Q4 zanotują stratę, a wiadomo że tak nie będzie. Uważam, że po publikacji raportu kurs wróci w okolice 26-27 zł. A pogoda w Q1 może bardzo pomóc i dynamika przychodów wróci na dwucyfrowe wartości. Dlatego chyba trzeba uzbroić się w jeszcze trochę cierpliwości i poczekać na raport (a przynajmniej dane o sprzedaży) za Q1.
Te wszystkie nasze teorie są do bani. Liczy się kwartał, i zyski TFI. Końcówka roku 2025 to była Optymalizacja podatkowa. Teraz mamy Nowy Rok - więc czas coś zarobić dla klientów i siebie.