Na grupie na fejsie została zrobiona ciekawa analiza zmiennosci https://imgur.com/a/JYnzSXs
Głowne wnioski 1) Q4 pod względem zmienności, zwłaszcza na towarach, był naprawde bardzo mocny 2) Q3 2025 to naprawde byla ogromna flauta. W kazdej kategorii
Indeksy i gaz podobnie jak w q1 surowce lepiej w tabelce nie uwzględnili krypto które w tym kwartale też wypadły dużo lepiej niż w poprzednich, wq1 zysk na lota wynosił 277zl biorąc twoją dane w q4 powinno być spokojnie 300zl na Lota co przy podobnym obrocie co wq3 dało by nam około 610milionow obrotu z cfd do tego doliczyć trzeba prowizję z ewalleta i pozostałe przychody typu odsetki od kapitału zapasowego czy prowizje z powyżej 100k euro obrotu co mogło by dać 700-800 milionów przychodu , przy bliźniaczych kosztach z q3 daje to około 450-550 milionów zysku netto . Ciekawe…
Raczej nie aż tyle. Mi wychodzi ok 700 mln przychodu. Koszty bym założył 350 mln. Z tego masz dopiero zysk brutto, z tego jeszcze 19% podatku. Wychodzi ok 280 mln zysku netto.
Do @Fan - nie zapominaj (o czym także wielu innych zapomina lub błędnie interpretuje), że rentowność na lota jest zupełnie sztucznym wskaźnikiem i wynika z podzielenia lącznych miesięcznych - kwartalnych przychodów przez ilość lotów.
Więc najpierw obroty - przychody --> a te są oczywiście pośrednio uzależnione od zmienności w danym kwartale! Im większa tym wyższe.
Druga sprawa to ilość lotów!
Im więcej drobnicy na darmowych akcjach, która czasami się skusi na ryzyko i "szarpnie" CDF to raczej na drobną sumkę!
Stąd drugi zasadniczy czynnik mający istotny wpływ na końcowy wynik rent./lota --> rośnie mianownik to maleje iloraz.
Tyle razy o tym piszę (rzadko co prawda) i nadal podnieta tym wskaźnikiem.
Urwało mi posta -
błędem jest wywodzenie i estymowanie łącznych przychodów z zakładanej rentownosci/lota!
Na tę wpływ ma także definicja "aktywnego klienta", którą jakiś czas temu zmieniło XTB - teraz są nimi także ci, którzy mają zajętą pozycję na akcjach lub w ogóle środki na koncie?
Trochę parodia, bo XTB bardzo malutko zarabia na akcjach, a głównym źródłem przychodów są spready i swapy!