Witam, post pisany ku przestrodze. Mam nadzieję, że część osób się w ten sposób opamięta i uniknie popełnienia przestępstwa za które grozi grzywna, kara pozbawienia wolności do 5 lat lub oba łącznie.
Sposób zgłaszania naruszenia rozporządzenia MAR: https://www.knf.gov.pl/komunikacja/zglaszanie_naruszen/naruszenia_rozporzadzenia_MAR prosta forma pisania zgłoszeń:Sposób odbierania zgłoszeń -> 2) w formie elektronicznej -> za pośrednictwem formularza zgłoszeniowego
przykładowe: Art. 12. Manipulacje na rynku - gdy ktoś wprowadza Cię w błąd fałszywymi informacjami Art. 17. Podawanie informacji poufnych do wiadomości publicznej - np.jeśli zgłaszamy HUB.TECH za brak podania informacji o budowach/nowych rynkach lub gdy powstała plotka o informacji poufnej (Jeżeli ujawnienie informacji poufnych zostało opóźnione zgodnie z ust. 4 lub 5 i ich poufność nie jest już dłużej gwarantowana, emitent lub uczestnik rynku uprawnień do emisji niezwłocznie podaje te informacje poufne do wiadomości publicznej.) i nie opublikowano jej
PS. jeśli ktoś chce pomóc przekopywać się przez forum i porobić dokumentację (screenshot + link do wysłania do KNF) to będę wdzięczny. Dla Pana Inżyniera dokumentacja będzie niemal jak książka, a nie jestem na urlopie więc zanim tą grupę udokumentuję to zdążą usunąć wiele postów.
Witam jestem sklonny do zaangazowania do oczyszczenia tego forum z manipulantow i osoby majace na celu wprowadzanie w blad potencjalnych i obecnych inwestorow majace na celu poprzez falszywe informacje oczernianie wizerunku firmy wsrod inwestorow
Mały lotny malinowy chłopczyk ukrywający się na VPN ze strachu jeszcze nie zrozumiał, że z nim nie lubi pisać, ale ludzie po prostu tłumacza jego kłamstwa. Jak si okazuje szef go przecenił.
Dnia 2025-12-29 o godz. 19:25 ~Pozdrawiam napisał(a): > 1. Zgłoszony: Autor: ~Dareczek [37.248.228.*] > naruszenie: art.12 MAR > data: 29.12.25 > post: https://www.bankier.pl/forum/temat_oszustwa-na-167-mln-zl-bylych-szefow-hubtech,73013885.html > > PS. jeśli ktoś chce pomóc przekopywać się przez forum i porobić dokumentację (screenshot + link do wysłania do KNF) to będę wdzięczny. Dla Pana Inżyniera dokumentacja będzie niemal jak książka, a nie jestem na urlopie więc zanim tą grupę udokumentuję to zdążą usunąć wiele postów.
Może pomogę: skontaktuj się z forumową "Kar". Robiła zrzuty - screeny, powinna mieć tego książkę. Kiedyś była tu aktywna, obecnie od dłuuuugiego czasu milczy. Domyślam się, że dziewczynie wrócił rozum i siedzi już bez tych akcji, dlatego słuch o nie zaginął.
Był też niejaki Psoki, co to ganiał na posterunek w podobniej sprawi, no przynajmniej tak informował na forum. Już nieobecny, albo rzadko. Być może uświadomiono mu na tym posterunku jego wygłup, albo po prostu blefował.
Jeśli mogę w czymś pomów, to proszę o zadania :) lubię z wami pisać.
Dzięki Adam i Muminek. Dużo osób się chyba boi cokolwiek zgłaszać mimo, że to nic nie kosztuje, a nawet jeśli niepoprawnie napisze się zgłoszenie to i tak pracownicy KNF będą wiedzieli dokładnie pod co podchodzą zgłaszane zachowania. A może chociaż skończą się zarówno cyrki na tym forum jak i szkodliwa dla akcjonariuszy mniejszościowych polityka informacyjna spółki .
Dnia 2025-12-29 o godz. 19:21 ~Pozdrawiam napisał(a): > Witam, post pisany ku przestrodze. Mam nadzieję, że część osób się w ten sposób opamięta i uniknie popełnienia przestępstwa za które grozi grzywna, kara pozbawienia wolności do 5 lat lub oba łącznie. > > Sposób zgłaszania naruszenia rozporządzenia MAR: https://www.knf.gov.pl/komunikacja/zglaszanie_naruszen/naruszenia_rozporzadzenia_MAR > prosta forma pisania zgłoszeń: Sposób odbierania zgłoszeń ->2) w formie elektronicznej -> za pośrednictwem formularza zgłoszeniowego > > przykładowe: > Art. 12. Manipulacje na rynku - gdy ktoś wprowadza Cię w błąd fałszywymi informacjami > Art. 17. Podawanie informacji poufnych do wiadomości publicznej - np.jeśli zgłaszamy HUB.TECH za brak podania informacji o budowach/nowych rynkach lub gdy powstała plotka o informacji poufnej (Jeżeli ujawnienie informacji poufnych zostało opóźnione zgodnie z ust. 4 lub 5 i ich poufność nie jest już dłużej gwarantowana, emitent lub uczestnik rynku uprawnień do emisji niezwłocznie podaje te informacje poufne do wiadomości publicznej.) i nie opublikowano jej
Dzięki za informacje.
Ja też chętnie się dołączę do wyszukiwania postów, w których widać jawną manipulację. Co prawda mogę zacząć dopiero od 2 stycznia, ale będę mieć czas na to więc zrobię zgłoszenia.
Hub.Tech nie jest moją wiodącą spółką inwestycyjną, ale to co tu się wyprawia, to przechodzi ludzkie pojęcie. To jest manipulacja na całego. Warto choć spróbować podziałać, jak kto ma czas.
Aż dziw bierze, że działania maliniaka dotychczas uchodziły bezkarnie.
Mam akcje spółki zbierane od kwietnia tego roku i tym razem zamierzam już potrzymać akcje dłużej, bo to jedna z najlepiej prosperujących spółek na NewConnect.
3. Zgłoszeni: grupa osób (4-5) składająca w tym samym momencie zlecenia oczekujące sprzedaży w celu stworzenia sztucznego wrażenia podaży bez zamiaru realizacji zleceń (nagminnie)
Naruszenie: art.12 MAR
Data: IV kwartał
Informacja dla zgłaszających: publikowanie informacji o tym jakie kroki podjął KNF w związku ze zgłoszeniem jak również publikacje informacji o przyjęciu zgłoszenia przez KNF są prawnie zabronione.
Tu w tym temacie na forum robimy jedynie porządek aby nie zgłaszać wiele razy tej samej rzeczy i przez to nie obciążać dodatkową pracą KNF. Tak więc jeśli ktoś zgłasza po raz pierwszy w życiu różnego rodzaju manipulacje lub innego rodzaju nadużycia (np. brak wymaganej komunikacji zarządu), to informacja zwrotna od KNF jest tylko i wyłącznie skierowana do niego.
Przejdzie czas, żeby zobaczyć ktoś ma rację w tej sprawie. Jak uważam, że im się krzywda nie stanie, a cały koszt tej sprawy i tych zarzutów ponieśli i ponoszą akcjonariusze przez spadek akcji. Jakby to ująć na forum tu są za krótcy ludzie, żeby coś zrobić, a widać to najlepiej po tym, że co by tu nie było podane nikt tu nie ma absolutnie żadnego wpływy na kurs. Trochę to nawet śmieszne, że dorośli ludzie próbują na takim forum udowadniać, jaki to niby mają wpływa na kurs (pisze o naganiaczach), ale to tylko pobożne życzenia albo dość nieudolna próba podłączenia się do obecnej sytuacji. To jest spółka jednego człowieka i zrobi to będzie chciał. Fajnie przynajmniej, że ktoś na tej spółce próbuje ukrócić te manipulacje, ale dziwni mnie, że ludzie tu najpierw piszą, że niema szans na wzrost, a następnie jak opętani naganiają na spadki, zakładając setki wątków i posiłkując się przy tym wielokrotnie kłamstwem. Jeszcze się nie spotkałem z tak intensywnym i natarczywym naganianiem na spółce, na której sami naganiający niewiedzą absolutnie szans na zarobek. Choroba, żal po stracie, praca albo co gorsza, urojenie, że ma się tu na coś wpływ. Dobrego Nowego Roku.
Ja oglądałem ten webinar, bo o ile pamiętam to właśnie tam była mowa o tym, że emisji akcjie nie będzie, ale nie jestem pewniej, czy przypadkiem nie mówił, że nie będzie przed wyjście na rynek główny, a jednak nie weszli i w sumie nie wiadomo, czy do tego wrócą, bo niema strategii. Oni dobrze, wiedzą, co powinni, dlatego od dawna mnie dziwi takie podejście. Wielokrotnie do nich pisałem, ale bez żadnej odpowiedzi. Ja uważam, że jest to celowe i świadome działanie mające na celu utrzymanie kursu na niskim poziomie, tylko po co lub dla kogo, to już dowiemy się jako ostatni.
@pozdrawiam, myślę że kwestie dotacji już są badane przez odpowiednie organy. Skądś te zarzuty się wzięły.
Poza tym myślę że to nie jedyne śledztwo. Co parę miesięcy dostajemy aktualizację co do postępowania związanego z manipulacjami gdzie huba jest od początku. Mamy tam już przeszło 10 spółek. https://www.knf.gov.pl/komunikacja/komunikaty?articleId=95529&p_id=18
Gdzieś tam chyba były komunikaty, że postępowanie nie dotyczy osób bezpośrednio powiązanych ze spółką (mogę się mylić, stare czasy), ale myślę że może dotyczyć pośrednio takiego Joyfixa, który się z SoftBlue wymieniał akcjami Boruty przed laty, a tamci z InventionMed. Straszne zbiegi okoliczności, dziwna siateczka powiązań, no ale my możemy tylko snuć intrygi. Trzeba czekać na rezultat śledztwa. Pewnie całości nie podadzą do informacji, ale spółki już będą musiały informować jak to na nie wpływa o ile w ogóle :)
Gdzie dziś jest Joyfix ktoś wie? Coś chyba zrobili z pieniędzmi z odsprzedaży Hub.Tech :D ? Jak to się stało, że Richfield Equity Investments przyszedł akurat by przerwać proces na GPW? Pewnie jakkolwiek da się wytłumaczyć czemu nie pasowało to do ich strategii. Nie mogę tylko pojąć czemu mając swoich w RN nie wpadli na to żeby odsunąć od spółki parę osób choćby tymczasowo, choćby dla poprawy wizerunku. No choć i to da się wytłumaczyć bo przecież wierzą w bezpodstawność zarzutów, więc sprawa jest prosta...
Szacunek za starania dla Was. Jako akcjonariusze mamy mało narzędzi do obrony, więc warto korzystać. Mam nadzieje, że kiedyś uregulują ten rynek tak by chronić zwykłych akcjonariuszy. Myślę jednak że jeśli chodzi o tą spółkę to spraw jest aż nadto i od lat czekamy tylko na ich rezultat - dokładanie im chyba nic nie da :)
Spółka pomimo kwasów się rozwija, ma mocne fundamenty. nawet odliczając te potencjalne dotacje co już od dawna jest w cenie będzie dobrze. Spółka zarabia, przez lata zwielokrotniła przychody. Jesteśmy tak nisko, że wszystko co negatywne już dawno musi być w cenie. Doczekamy końca tych procesów to jakkolwiek by się nie zakończyły to myślę że będzie tylko góra :) No chyba że KNF ją ściągnie z rynku, ale nie wiem czy może :D
Przez kilka lat na tym forum czytałem, że już zaraz już za chwilę zawieszą notowania tej spółki i jakoś nie zawiesił, bo nie mogą, bo są do tego określone przepisy. Teraz mieli by ją zdjąć z giełdy to już zupełnie nie przychodzi mi do głowy powód, jaki miał by się do tego przyczynić, choć zarząd tej spółki może mieć i taki plan. Też uważam, że niezależnie od rezultatów zakończenia postępowania i tak będzie to pozytywny sygnał. Póki co jedynym problemem jest komunikacja, a raczej jej brak i póki to się nie zmieni to będzie tak, jak teraz. Mimo wszystko uważam, że rację mają ci, którzy piszą, że to jest spółka, w której wszystko zależy od jednego człowieka, a on najwyraźniej ma gdzieś akcjonariat. Ciekawy jest też temat zapłaty za IB, bo ciekawy jestem, gdzie jest ta kasa. Zapłacili za resztę udziałów, ale gdzie i co to już cisza. Dobra spółka, ale o niczym nie informuje, a to doprowadza do spadku kursu.
Dnia 2026-01-08 o godz. 13:36 ~Adam napisał(a): > Przez kilka lat na tym forum czytałem, że już zaraz już za chwilę zawieszą notowania tej spółki i jakoś nie zawiesił, bo nie mogą, bo są do tego określone przepisy. Teraz mieli by ją zdjąć z giełdy to już zupełnie nie przychodzi mi do głowy powód, jaki miał by się do tego przyczynić, choć zarząd tej spółki może mieć i taki plan. Też uważam, że niezależnie od rezultatów zakończenia postępowania i tak będzie to pozytywny sygnał. Póki co jedynym problemem jest komunikacja, a raczej jej brak i póki to się nie zmieni to będzie tak, jak teraz. Mimo wszystko uważam, że rację mają ci, którzy piszą, że to jest spółka, w której wszystko zależy od jednego człowieka, a on najwyraźniej ma gdzieś akcjonariat. Ciekawy jest też temat zapłaty za IB, bo ciekawy jestem, gdzie jest ta kasa. Zapłacili za resztę udziałów, ale gdzie i co to już cisza. Dobra spółka, ale o niczym nie informuje, a to doprowadza do spadku kursu.
Informuje cały czas. Na forum pojawiają się informacje za spółką o zmianach i nowościach czerpane z Internetu. Do tego Ryszard rcicho kreśli prze wami graficzne wybicia kursu, dlatego nie rozumiem, skąd twój frasunek :)
Dzięki płotka za link, nie wiedziałem że był aktualizowany. Z dotacjami to też uważam, że nawet przy całkowitym zwrocie tej kwoty spółka będzie miała nadpłynność finansową, tylko fakt faktem - takie rzeczy to powinni od razu podawać nawet jeśli finalnie nie będą musieli niczego zwracać. Bo teraz to jest nierówna gra, nie wierzę że insiderzy by o takich rzeczach nie wiedzieli, a my oczywiście dowiadujemy się wielu spraw po fakcie, czyli gdy tamci mogli na przykład zabezpieczyć część kapitału zmniejszając swoje pozycje na akcjach tej spółki w przeszłości. Tak samo z dobrymi rzeczami, oni nic nie zakomunikują, a zanim zwykli akcjonariusze coś dobrego znajdą to insiderzy będą już dawno zapakowani w akcje w lepszej cenie. Joyfix podobno miał 70 mln udostępnić dla Inventionbio w formie linii kredytowej na żądanie z niskim procentem (był kiedyś komunikat). Też ciekawe czy gotówka która poszła na Huba pierw za pośrednictwem Joyfixa, a obecnie za pośrednictwem Richfield nie należy przypadkiem do tej samej osoby. Jak dla mnie, mogliby nawet notowania zawiesić na pół roku jakby po tym czasie wróciła transparentna komunikacja, bo inaczej i tak jakaś grupa osób będzie mogła mieć informacje przez które sobie inaczej wyceni spółkę niż inni niemający jakichś informacji. A tak jakby zawiesili to chociaż nikt nie będzie manipulować przez jakiś czas, a na umowy cywilnoprawne nadal będzie można sprzedawać/kupować.
Moim zdaniem w naszym przypadku to całe postępowanie kręci się teraz głównie wokół Joyfixa. Myślę że to nie przypadek, że na poczekaniu można znaleźć ich powiązania z Borutą, Hubem, InventionMed, czy SoftBlue. Akurat wszystkie te spółki są badane pod kątem manipulacji. Oczywiście tylko zgaduje, bo dowodów to pewnie i KNF na ten moment nie ma skoro dalej to się ciągnie. Zresztą reszty spółek już z tymi bydgoskimi powiązać nie potrafię...
Tajemnicze fundy + ciągłe emisje - oczywiście bez prawa poboru za grosze prosto do rączek funduszy :) W sumie to mnie też by ucieszyło zawieszenie notowań. Wszyscy byśmy odpoczęli, a maliniak mógłby z forum zrobić prywatnego bloga bo sam by tu pisał :D
No cóż, mam nadzieję, że już w tym roku sprawa zostanie doprowadzona do końca. Niewinni zostaną oczyszczeni, reszta dostanie po rączkach, ewentualnie przemieszają się zarządy, może i akcjonariaty i potem wzejdzie upragnione słońce po burzy.
ta sprawa ktora tochy sie w knf dotycznie nie samej spolki czyli hubtechu a manipulacji kursem akcjami hubtech a to zasadnicza roznica , mysle tez ze final tej sprawy gdzies tam zbliza sie ku koncowi i albo beda jakies oskarzenia wobec osob dokonujacych manipulacjami akcji spolka albo umorzenie sprawy