Nie da sie bo jak? Ale prawdą jest, że to co wygadywał to szok. Wszystko o czym mówil przed i po premierze sie nie sprawdziło. Toyota, bmw, oceny 80% zwrot za miesiąc, gamepass 1 mln $ ze on nie chce bo za mało. Coś kombinuje teraz z akcjami. Pytanie o co chodzi. Panowie tam pracuje 60 osób. Co Oni tam robią? Ja tak wierzyłem się ten projekt. Miałem tego 10k sztuk. Teraz mam 3k akcji wiec grosze i mówię jak jest. Ktoś odpowiadał za promocje na xbox? Jak na xbox jest tak jak jest to co bedzie z ps5? Jeszcze gorzej? Naklejki robią 4 miesiące. 60 osób? 60 osób niech weźmie pensje 10k brutto. W wwa pracują to pewnie nie mniej niz 15k. To kiedy to sie zwróci? Cena teraz to 70 zł. 30% steam bierze i średnio 30% wychodzi dla 4div. To zostaje 34 zl z gry minus podatek. To sie w ogóle nie spina. Wzialem akcje bo liczę na spekule. Jak by doszło do 7 od razu wyrzucam.
Mnie martwi sprzedaż, bo jest promocja najwyższa jaka była i na koniec roku dojdziemy do 190tys kopii sprzedanych. Niestety nie jest to rewelacyjny wynik. Plusem jest to, że oceny są lepsze niż na poczatku. Xbox to niestety porażka. Prezes rzeczywiście wspominał, że do maja przyszłego roku miało byc 500tys. kopii sprzedanych, a teraz razem z Xbox bedzie dopiero około 200 tys.. Nie wierzę, że ps5 sprzeda 200 tys. więc założenia Prezesa mogą się nie spełnić.
Nie ma najmniejszej szansy na 500k. Chyba ze na przecenie 80%. Naiwny byłem i liczyłem, że poprawią silnik itd po premierze a oni przez pół roku dodali 10 aut bez licencji, kilka bezensownych historyjek i tryb foto. Fakt poprawili optymalizację. Gra nie jest zła ale koszty są gigantyczne. W tym momencie pracują na pizza slice ok. Sprzeda sie toto albo nie sprzeda. W demo gra teraz 7(!) Osób. Jdm 2 najwczesniej 28 rok i z czego oni to sfinansują? Miała być dywidenda a bedzie emisja. Dużo tu straciłem odkupiłem trochę za 5.90 ale sam juz nie wiem czy to nie był błąd
Na pewno multi pochłania duzo czasu i kosztów, ale to jest wielka niewiadoma. Jak siądzie to może to być punkt zwrotny. Z drugiej strony Xbox miał być już kamieniem milowym, a stał się porażką.
Z multi jest ten problem ze bedzie tylko na torach. Nie bedzie open world multi. Czyli kicha. Chlopaki nie trzymajcie papiera na longa bo was emisją okradną. Odbije coś niedługo na bank ale wyrzucajcie jak bedzie zielono. Nie uśredniajcie. Nie róbcie tego błędu co ja wcześniej.
Dwóch gada między sobą i coś tam opowiadają o firmie. Spoko jest tak źle to po co jeszcze tu jesteście. Spitalać na inne skoro takie super. Kolejni którzy chcą kupić taniej akcje.
Coraz więcej trolli spadziowych.
Zaczyna robić się ciekawie.
Ja rozumiem ich rozczarowanie. Natomiast miło by było usłyszeć info o przekroczeniu 200 tys kopii. Daje 90% szans że już mamy ponad 200. Przed nami kolejna premiera, która też powinna nakręcać sprzedaż na pozostałych platformach. Myślę, że 300 k kopii do końca 1q spokojnie przebijemy. Więc realnie do maja 400 k kopii. W optymistycznym założeniu, że gra nie dotarła do wielu potencjalnych klientów, a po promocji na ps5, dotrze do większej liczby graczy informacja, że taka gra jest, to może dobijemy do 500 k kopii w maju. Oczywiście to czysta zabawa w przewidywanie przyszłości.
O jakiej emisji wy mówicie? Budżet jdm2 ma być mniejszy niż jedynki gdy będą wydawać sami. Myślę że środki maja wystarczające. Jak nie będzie wydawcy po prostu nie będzie dywidendy za 24, ale pod koniec roku może być zaliczkowa za 25
A niby dlaczego? Jak będzie zysk za 2025 rok to owszem jest szansa jak będzie taka wola prezesa. Z kapitału zapasowego pokrywasz straty z lat ubiegłych i wypłacasz zysk z 2025 zgodnie z polityką dywidendowa spółki.
Patrzcie na to też pod kątem głównych akcjonariuszy. Sprzedać akcji nie mogą bo się w tej cenie nie opłaca. Więc jedyne sensowne rozwiązanie, by chociaż trochę gotówki otrzymać, to dywidenda. Za tym też przemawia przeniesienie akcji do fundacji rodzinnej. Oczywiście wszystko zależy od cashflow. Aktualnie w kasie jest ponad 1,8 mln zł. (tj po trzecim kwartale). W trzecim kwartale był ujemny cashflow. Ale w 4 być może udało się im trochę odbić. Jeśli tak, to będzie przestrzeń na dywidendę. Tak ja myślę. Dane pokazują, że sprzedaż w 4q jest lepsza niż w 3q. Natomiast nie wiem czy wystarczająca.
W kasie mowisz jest 1,8 mln? To gdzie jest jeszcze nierozliczone 3.8mln od 4D? Albo kapitał zapasowy 22mln? Jest strata z lat ubiegłych 10mln ale i tak nam zostaje 12mln na plus odejmując stratę z kat ubiegłych od kapitału zapasowego
A na WNIP kolega patrzył? Tam jest zaparkowane 15 mln, które nie zostało jeszcze zamortyzowane. Kasa z 4D dawno zostało przeżarta, w bilansie wisi to jeszcze jako zobowiązanie, które jest stopniowo rozliczane jako przychód. Ale z żadnym przepływem gotówkowym bezpośrednio się nie wiąże, bo ta kasa już do Spółki wpłynęła. I rzeczywiście w kasie jest 1,9 mln, chociaż są też należności (+/- 1,2 mln netto).