• Info dywidzedzie Autor: ~Zwykłyleszcz-krytyk [37.47.89.*]
    Być może dziś po sesji,albo jeszcze do wtorku,tak było w zeszłym roku,a było szybciej być moze że względu na ABB,teraz nie będą się spieszyć i podadzą rekomendacje w styczniu...tak czy siak wersja optymistyczna realna 11-12 zł brutto.
  • Re: Info dywidzedzie Autor: ~Reto [83.28.241.*]
    10,78 jest EPS w jednostkowym, także będzie max 10,5. Piękna dywidenda się szykuje.
  • Re: Info dywidzedzie Autor: ~Zwykłyleszcz-krytyk [37.47.89.*]
    Przy wypłacie 95% z zysku wyjdzie ok 11,50 brutto
  • Re: Info dywidzedzie Autor: ~Allmighty [78.30.107.*]
    Chyba do wtorku się dowiemy.
    Warto zwrócić uwagę, że spółka ma na kontach 317,2 mln zł, czyli około 37 zł/ akcję !
    Zwróciłem też uwagę jak wielkie perspektywy są przed tym rynkiem.
    I zdziwiłem się, że najlepsi pod względem ilości sprzętu medycznego w Europie są Grecy...
  • Re: Info dywidzedzie Autor: ~miami [89.228.167.*]
    10,5 przy obecnym kursie,to ok.4% - banki dają nawet 7
  • Re: Info dywidzedzie Autor: ~ja24 [31.42.10.*]
    Dlatego dla cb zainwestuj w lokatę w banku, a za rok porównamy kto lepiej na tym wyszedł
    @miami
    cd. ponieważ ucięło mój post
    Nie rozumiem, co dzieje się z forum bankiera, gdyż ciągle mnie ucina komentarz lub nie puszcza mojego wpisu choć nie ma do tego podstaw.
  • Re: Info dywidzedzie Autor: ~JenoFakty [93.159.14.*]
    Banki dają jakiś procent i kapital po roku jest nominalnie taki sam czyli de facto niższy o inflację
    Spolki dają dywidende z zysku.DOBRE spolki z przychodu przed zyskiem co najmniej odtwarzaja wartości na jakich bazują. Czyli DOBRE spółki dywidrnde dają już po waloryzacji o stope inflacji.
    Czyli sa odpowiednikiem banku, który kapital mnoży przez wspolczynnik inflwccyjny a dywi to czysty zysk
    Bardzo dobre rozwijają się. To tak jakbyś w banku po roku miał odsetki a kapital lokaty rósł.
    Czyli przed porownaniem Trzeba oszacowac wartość rezydualna.
    W banku po 50 latach lokata, gdzie co roku zjadalismy odsetki może spasc mocno. W latach 70 tych auto na zachodzie kosztowalo 1..3 tysiące dolarow. Więc lokata 1..3 tysiące dolarów dziś by była warta może komplet kol

A akche jakiejś firmy taksówkowej to mała byłyby udzialami w realnych autach

Problem taki, że bank są wysoce przewidywalne a oszacowanie dobrej spółki jest zdecydowanie trudniejsze.
  • Re: Info dywidzedzie Autor: ~Allmighty [78.30.106.*]
    Z tym szybciej przez ABB grubo się mylisz. Info o rekomendowanych dywidendach w poprzednich latach (3,03zł i wcześniej 0,6zł) były 1 dzień po raporcie rocznym. Więc te 3 dni w zeszłym roku, to było wolniej, nie szybciej.
  • Re: Info dywidzedzie Autor: ~Zwykłyleszcz-krytyk [37.47.89.*]
    Być może,samo info tak,ja napisałem o info o rekomendacji a miałem raczej na myśli termin uchwalenia i wypłaty... Bo termin wypłaty był prawie dwa miesiące szybciej, prawdopodobnie z powodu przygotowań do ABB.
[x]
SYNEKTIK 0,07% 271,20 2026-06-02 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.