Ładnie, dywidenda na poziomie 14% do obecnej ceny. Kolejny rok ze śliczną dywidendą :)
Spółka księgowo warta 13 zł, "lata" po 7,30 zł. No a jutro (jak opublikują wyniki dzisiejszego WZ), dowiemy się co z wykupem akcji. Jeżeli to dzisiaj przeszło, to bajka, może w końcu wróci na właściwe tory.
Dnia 2025-12-18 o godz. 20:45 wilk_z_ksiazecej napisał(a): > Ładnie, dywidenda na poziomie 14% do obecnej ceny. > Kolejny rok ze śliczną dywidendą :) > > Spółka księgowo warta 13 zł, "lata" po 7,30 zł. > No a jutro (jak opublikują wyniki dzisiejszego WZ), dowiemy się co z wykupem akcji. > Jeżeli to dzisiaj przeszło, to bajka, może w końcu wróci na właściwe tory.
https://espiebi.pap.pl/node/708897 Wszystko juz jest. Upowazniono zarzad do skupu akcji wlasnych:
Trochę głosów zabrakło. Potrzebna jest większa mobilizacja akcjonariuszy mniejszościowych. Śrem trochę daleko i trudny komunikacyjnie ( brak połączenia kolejowego ), ale zawsze można udzielić pełnomocnictwa. A pewnie to nie była ostatnia próba przegłosowania skupu akcji.
Dnia 2025-12-18 o godz. 21:30 wilk_z_ksiazecej napisał(a): > Czytam protokół i uchwała o skupie, nie przeszła... > Czyli jednak nie będzie odkupu. > > No ale dodatkowa dywidenda przeszła :) >
No tak byla proba przesuniecia skupu akcji z grudnia 2027 do 31.grudnia 2026 . Nie przeglosowali. Szkoda tak jak w tamtym roku.
Dywidenda odcięta. Dziwiłem się że dzisiaj taki obrót bo teraz łapią się już tylko na dodatkową. Dla mnie to bez znaczenia bo chcę je trzymać na dłużej i znowu dokupić jak kasa z dywidend wpadnie. Wiele portali faktycznie przekłamuje datę odcięcia na dzisiaj. Wyliczenia dla rozwiania wątpliwości: Kurd z dnia 2026.01.02 - 8,16zł Odcięcie dywidendy 8,16 - 0,65=7,51zł Dzisiaj na zamknięciu po wzroście 10,11% kurs zmienił się tak: 7,51 + 10,11% = 8,27 zł
Wiem coś mi się tu o grosz nie zgadza ale widać że główna dywidenda odcięta. Dodatkowa też jest dość wysoka.
Inwesting.com też podaje złą datę odcięcia dywidendy (niby dzisiaj 05.01.2026) ale Biznesradar już prawidłową czyli 02.01.2026 Zresztą wystarczy sobie policzyć. Dzień dywidendy to 7 stycznia. Akcje trzeba mieć na dwa dni przed tym dniem. Dzisiaj piątego jest jeden dzień przed dniem dywidendy a dwa dni przed było w piątek 02.01.2026 (i na koniec tego dnia trzeba było mieć aby się łapać na te 0,65zł). To tylko tak dla porządku. Ja za dywidendę tak samo jak rok temu dokupię akcji ale raczej nowych środków nie będę w to wrzucał do czasu uporządkowania paru spraw w firmie.