Wszystkie spółki poinformowały już o zawiązaniu rezerw związku z zatwierdzoną nową taryfą tylko nasza księżniczka jakąś zaspana i nie wie jeszcze ile i co się dzieje. Znowu czekają z ogłoszeniem żeby manipulować kursem? Czy to normalne że wszyscy to już ogłosili a Energa znów czeka nie wiadomo na co. Brak transparentności jakiejkolwiek!!!
Prezes URE zatwierdził cenę sprzedaży energii elektrycznej dla odbiorców w grupach taryfowych G dla Enea S.A., na poziomie średnio 495,16 zł za MWh. Wysokość zatwierdzonej taryfy nie pokrywa w pełni szacowanych przez Spółkę uzasadnionych kosztów, w tym kosztów zakupu energii elektrycznej z uwzględnieniem zmienności profilu zużycia energii elektrycznej przez klientów oraz kosztów jej bilansowania. Mając powyższe na uwadze oraz działając zgodnie z MSR 37, Spółka zidentyfikowała konieczność utworzenia w IV kwartale 2025 roku rezerwy na umowy rodzące obciążenia w segmencie obrotu
pepciu nie roń krokodylych łez w sytuacji chęci przejęcia 100% Energi przez Orlen odpisy,rezerwy i inne księgowe manewry są bez znaczenia,co ważniejsze,dystrybucja na 26' to +9,36%,a Energa dystrybucją stoi,więc u nas jeżeli będzie zawiązana rezerwa,to najniższa ze wszystkich energetyków
URE podał, że w zakresie taryfy dystrybucyjnej nastąpił wzrost średnio o 9,36 proc. (o ok. 28 zł/MWh), w porównaniu z taryfą na 2025 r. https://biznes.pap.pl/wiadomosci/firmy/ceny-w-taryfach-na-energie-elektryczna-od-1-stycznia-49516-zl-za-mwh-netto-ure-0
ps.pamiętaj 18.87 zł jest większe(>>>>) od 8,35 zł
Rozumując kategoriami Pepe : niech nasze Słońce Peru wschodzi jak najwyzej i przyniesie nam KOkosy Nigdy 4 lata nie trzymałem zadnej firmy a tu sie boję ze mogą mi wyrwac ją z rachunku - im pożniej to zrobia tym lepiej bo wycena tylko bedzie iść w gorę Peru to kraj prawie równikowy wiec słońce swieci wysoko i sie nie dziwie ze idole Pepe walą na południe ale dzie wegrom do Peru
Darku wiem że byłeś słaby z matmy bo wiele razy prosiłeś o pomoc ale 123mln / 414 = 30 groszy na akcji obniżają te rezerwy wartość księgowa 0,30 / 31 zł = 1% niższa WK do przyszłej wyceny. Może dla Ciebie to mało bo z tego co pamiętam miałeś 800 akcji ale dla mojego kapitału sporo