Z ciekawością przeglądam potyczki słowne zwolenników i przeciwników spółki - jednak w większości nie dostrzegam żadnych merytorycznych uzasadnień - jedynie ma np. spqaść i kropka - kto przeciw ten...
Sam posiadam spółkę, zakładam trzymanie jej długoterminowo.
Oczywiście na tą chwilę jest wiele innych spółek które świetnie radzą sobie w dobie kryzysu.
Ale skoro nie będzie upadłości (taką mam nadzieję :), mało akcji w obiegu, wartośc księgowa to 14 PLN, to w dłuższej perspektywie dostrzegam duży potencjał.
Być może szansa na dużewzrosty nie będzie tak spektakularna jak w innych spółkach - cóz tak bywa. Jednak najlepiej posłuchałbym wypowiedzi tych, którzy posiadają wiedzę na temat tej spółki - może ktoś merytorycznie uzadani, że nie jest to dobra inwestycja - posłucham z chęcią przeciwników ale tych co merytorycznie potrafią coś wnieśc w dyskusję
Moje za:
- wartość księgowa na dziś to dalej 13 zł , czyli spółka dużo ponizej swojej wartości
- głowny udziałowiec ( Czeska spółka ) ponad posiada 60% i malo prawdopodobne aby prowadzili spólkę córkę do upadłości , tym bardziej że są w trakcie budowy nowej lini produkcyjnej pigmentów do foli z własnych środków .
Poniżej odpowiedz na pytanie skierowane do spólki .
(Ad 1. Obecnie trwają prace końcowe przy uruchomieniu nowej linii do produkcji pigmentów )
- spłacony kredyt zaciągniety dla spółki matki ( przed upływającym terminem )
- tak na marginesie jeszcze to wezwanie Czechów z przed 2- uch lat to 107 zł , a max było 170.
- spólka bez długów ( co jest rzadkością w obecnej sytacji )
Słbsza strona to :
- wstrzymana linia niklu
- mała płynność
-brak , a raczej cieniutki przepływ informacji na temat spólki
- no i ostatnie - raport za 2Q-- i tutaj mozna patrzeć tak - strata zapisana co widać , zaś do
tego czasu spłacili 2,5 mln kredytu , a po otrzymaniu 11mln pojawiła się
informacja o spłacie całkowitej kredytu .Teraz pojawiła sie informacja o udzieleniu pożyczki Czechom 5 mln , a raczej sądziłbym ze to pozostałe 4mln + odsetki jakie mają wrócić Permedii .Tutaj byłbym skłonny powiedzieć ,że ta strata podyktowana jest obsługą zadłużenia jakie było w dwóch kwartałach tego roku.
Podobno robie wode z mózgu, niektórym to pewnie wcale nie trzeba.....
wracając do meritum, Bohemie kupiła w 2007 r 10 % za ok. 10 mln zł, wtedy wycena spółki była na poziomie 200-340 mln zł (przy kursie 170 zł) teraz jest 16 mln zł. Pakiet 60% wart był więc troche grosza (i załażę się że będzie próba powrotu na te poziomy). Czy dziś Bohemie nie chciałaby by kurs był nieco wyższy? Zapewne tak, chociaż kupno na obecnych poziomach pakieciku mógłby się opłacić. Może częśc z tych 5 mln zł na to pójdzie (wyjątkowa perfidia ze strony Bohemie, ale czemu nie? Mając 5 mln można też zrobić małą albo nawet dużą rewolucję na kursie Permedii. możliwości jest trochę.
Gdybym namawiał na kupno Permedii przy kursie 120 -170 zł, to można byloby powiedzieć, że robię wodę z mózgu, ale dziś, gdy rynek wycenia spółkę na poziomie 16 mln zł i jest to porównywalne z kwotą ostatnio zwracanego kredytu czy z kwotą jaką wydali Czesi 2 lata temu na zaledwie10% pakietu, to kto z was chce zadrwić i ogłupić .... Na pewno nie ja. Czesi nie dali krzywdy zrobić Permedii, kredyt zwrócony, tragedia żadna się nie dzieje, zadłużenia nie ma. Tak naprawdę nie byłoby trudno spółkę postawić na nogi i odwrócić tendencję. Ale wtedy kurs zacząłby rosnąć. może nawet za szybko dla niektórych.
ta spółka już staje na nogi, widać strukturze straty w ostatnim raporcie, a i ów nieszczęsny kredyt, który miał być niespłacony i stać się przyczyną upadku, został spłacony na pohybel czesiom i innym gryzipiórkom oraz bajkopisarzom.
A ich wiekopomne dzieła można poczytać w wątkach sprzed spłaty kredytu. To trochę wyjaśni źródło niedoszłych epitafiów, jakimi obsypują temat Permedia |S.A.
Ladnie napisałeś o tej sprzedaży i zysku , ale cena jaką zapłacili akcjonariusze prezez te 2 lata również jest wysoka . Jak będzie za ten rok , trudno powiedzieć . Ja jestem skłonny powiedziec ,że koło zera lub niewielki in + będzie .
Nawet Roubini, największy sceptyk oświadcza, że recesja niewątpliwie się kończy, może odbicie to nie będzie V, może U, ale w jednym i w drugim przypadku można liczyć na duże zyski. Jesteśmy w okolicach dna a nie na szczytach. I to właśnie jest w tym najlepsze.
niewiem czy to za, czy przeciw ale widać że bochemia ma wielkie 0
na swoim koncie, ze teraz nie jest w stanie spłacić reszty więc zaciąga "niby" kolejny kredycik u perm a tym sammym czyści konto , marne szanse by kupili pakiecik akcji, moze kase wydadzą na jakieś zaległe opłaty :) albo premie dla księgowego ;)
Może, chyba nie należysz do tych co po 150 zł pisali kupować a a teraz po 8 zł sprzedawać, ja bym na miejscu Bohemie tak zrobił, to zresztą samo się nasuwa (wam nie?). Jak by nie mieli nic w kasie to by nie zwrócili 11 mln, teraz to po prostu wyrachowanie
Bochemie as, based in Bohumín, is one of the major manufacturers of cleaning, disinfecting and fungicidal agents in the Czech Republic and Slovakia with an annual consolidated turnover of CZK 1.3 billion. Bochemie as z siedzibą w Bogumin, jest jednym z głównych producentów czyszczenia, dezynfekcji i grzybobójcze agentów w Czechach i na Słowacji o obrotach skonsolidowanych CZK 1,3 miliardów. Bochemie develops and supplies innovative products for households, and also for the health service, agriculture and the wood-processing industry. Bochemie opracowuje i dostarcza innowacyjnych produktów dla gospodarstw domowych, a także dla służby zdrowia, rolnictwa i przemysłu przetwórstwa drewna.
Bochemie's product range includes the traditional Czech brand Savo which is recognised by over 90% of consumers. Zakres Bochemie's produkt zawiera tradycyjne czeskie marki Savo, który jest uznawany przez ponad 90% konsumentów. For example, Savo has more than an 80% share in the chlorate disinfection market. Na przykład, Savo ma więcej niż 80% udział w rynku dezynfekcji chloranu. It ranks among the strongest brands in the cleaning agent market for bathrooms, kitchens and toilets. Należy do najsilniejszych marek na rynku środka czyszczącego do łazienki, kuchnie i toalety. In addition the agents for wood protection – Bochemit – are also highly popular. Ponadto środki ochrony drewna - Bochemit - są także bardzo popularne.
Bochemie has a strong position in the specialized international markets of materials for the finished treatment of metals and masses for the manufacturing of Ni-Cd accumulator batteries. Bochemie posiada silną pozycję na rynkach międzynarodowych specjalistycznych materiałów na gotowe obróbki metalu i masy do produkcji Ni-Cd, akumulatory.
Bochemie employs approximately 450 staff. Bochemie zatrudnia około 450 pracowników.
Cieszę się, że rozmowa zwolenników i przeciwników nabiera przyjemną formę.
Jako posiadacz akcji też boleję gdy inne spółki są pięknie "grane". Oczywiście w wielu przypadkach to spekulacja a nie granie na fundantach. Jednak pieniądz to pieniądz więc bym nie wybrzydzał.
Co do Permedii to (jako posiadacz) nie będę przekonywał że na pewno urośnie itp.
Jednak założyłem, że większośc posiadaczy akcji - nawet nie zagląda codziennie by spojrzeć na kurs. Jest to w wielu przypadkach inwestycja długoterminowa. A widać po kursie, że niewielką ilością akcji można zmienić kurs w górę bądź w dół o kilkanaście czy kilkadziesiąt procent.
Na pewno minusem jest słaba płynnośc. Liczę po cichu na Czechy - jakby nie patrzeć i oni chcą mieć w danych finansowych jak najlepszy wynik. A skoro posiadają większość akcji - to niewielkim wydatkiem, skupując akcje mogą ponownie wyniść kurs na kilkadziesiąt złotych - dzięki cvzemu ich wynik na papierze również będzie lepszy.
A ja czekam spokojnie na uruchomienie nowej lini( dawno zapowiadanej ) ,może coś z niklem się poprawi no i tak jak Ty - na Czechów . Jakby nie było wezwanie robili po 104 , to teraz mają super promocję .
Jasne, np 2008.06.09 - Permedia chce wypłacić 1,25 zł dywidendy na akcję,
2007.03.14 - Amerbrokers wydał rekomendację "kupuj" dla Permedii i wycenił akcje na 67,5 zł. "Nawet jednak pod względem aktualnego poziomu wskaźnika P/E akcje spółki są wyceniane z dużym dyskontem w stosunku do przemysłu
chemicznego na GPW" - podał Amerbrokers.(PAP)
Ciekawie się rozwinął wątek - bez niepotrzebnego obrzucania się błotem.
Fakt - jako posiadacz akcji - przyznać muszę nie wygląda to ciekawie. Ciągłe obsuwanie się kursu (co prawda przy mizernych obrotach).
Jako posiadacz akcji nie będę przekonywał, że na pewno urośnie - na to liczę chociaż jak każdy rozumny człowiek mam swoje obawy i rozterki.
Moja opinia jest taka ,- sprzedawaczy brak - raczej panikarze oddają lub pseudo , a to proste do zablokowania :
gostek ustawia się na S 8,5 z 1,5 kilo i drobni robią kleksy w majtach , co owocuje spadaniem na minimach w dół .Od 7,6 i mozej ciut wyżej czekają na frajerów ukryci .
Giełda to nie kółko różańcowe , - lew zawsze wpierdoli słabszego , innymi słowy :- słaby ginie.
Od jutra tylko do góry , bo wyniki już za moment (4.11.09) Napewno będą już wyraźnie lepiej sie prezentować , a to dzięki spłaconemu kredytowi za spółke '' matkę " i otrzymanemu zwrotowi pieniedzy za obsługę zadłużenia.
osobiście, moja opinia, jeśli w tak nieśmiało można się wyrazić, to przychody minus 5 mln, srata 50 mln i CZesio val dociekliwy do paki, akc też. Osobiście kupię Fabrykędiet, tam srata tylko cirka 500 tys zł, przy ostatniej emisji cirka 600 tys zł, a cały kapitał Fabrykidiet to cirka about 2mln zł. Ci to potrafią. Najwyrażniej Permedia takich srat nie potrafi robić stąd niski kurs. Ale jest nadzieja w dociekliwych
Teraz to się kupuje nie sprzedaje , no ale własnie na iełdzie o to chodzi . Przykro mi ,że się zawiedliście ja trzymam dalej i zdania nie zmieniam - poprawa będzie widoczna w 3Q
ja tez trzymam ,nie oddalem jak bylo po 11 to tym bardziej teraz nie oddam.wczesniej tez spadalo i wszyscy krzyczeli zeby sprzedawac tylko Jan mowil zeby poczekac :)
pozdrawiam
Tylko nie bierz tego tak dosłownie , bo na giełdzie każdy rządzi swoją kasą i musisz sam decydować kiedy powiesz dziękuję .
Tutaj Ci co sprzedali po 10 i wyżej ponownie obserwują i czekają tylko na mały ruch aby się przyłączyć . Nikt prawdopodobnie nie spodziewał się że korekta będzie tak głęboka.
A Ci co tak ujadali teraz siedzą cicho ,bo poprostu kupili po cenie która ich interesowała.
No to tych wytrwałych jest coraz więcej - i tak trzymać !!!
Jeszcze przyjdzie dzień gdzie wzajemnie będziemy sobie gratulować wytrwałości i mocnych kochones
Jest Pan Czesio to dobry znak , za powodzenie dziękuję ale obejdzie sie bez Ciebie .
Naiwniak --- hm , moje iinnych za masz wypisane powyżej ,może tak sensowne zdanie przeciw od Ciebie . Tylko proszę bez wyzwisk i epitetów , poprostu daruj sobie to.
pozdr.