Text pozyskał certyfikat SOC-2, który ma pomóc w dotarciu do większej grupy klientów klasy enterprise, zwłaszcza w USA. SOC-2 stanowi potwierdzenie, że spełniamy najwyższe, bardzo rygorystyczne, standardy w takich obszarach jak bezpieczeństwo, czy przetwarzanie danych" - wskazał Droba.
Jest nadzieja na lepsze jutro i poprawę notowań.
Jak dzieciom... NIE pozyskał tego który się liczy, póki co pozyskał tylko taki, który pozwala wziąć udział w audycie bezpieczeństwa, póki co nic jeszcze nie mają.
Jak widac, wlasciciele sprzedaja ile wlezie akcje, jak im juz zabraknie pieniedzy na zabawy to dodrukuja akcje. Cała prawda o gieldzie, zarabiaja wlasciciele, posrednicy, fundusze, shortujacy, reszta to pokarm dla powyzszych.
Akurat właściciel dzięki dywidendą jest już ostawiony do końca życia , a tutaj ewidentnie przespali pewien okres i teraz albo wrócą albo nie , narazie widać w wynikach że jest tylko gorzej i nawet nie licząc kursu dolara to mowa była o 100 mln dolarów obrotu a spółka zamiast się do tego zbliżyć oddala się.
Łącznie do chwili obecnej Text (LV) wypłacił ponad 35 zł dywidendy na akcję czyli nominalnie prawie tyle co obecna wycena. Założyciele są zarobieni, nie zapominajmy, że poza giełdą (sprzedawali część akcji fundom gdy LV rósł w 2020/2021) zarabiają przede wszystkim w samej spółce jako pracownicy (prezes chyba coś ponad 2 mln rocznie). Okoliczności niesprzyjające się skumulowały - brak wzrostu przychodu, na razie nie widać monetyzacji Text app, nie jest on w każdym razie komunikowany. Pytanie czy soc2 typ 2 jak go uzyskają w połowie roku coś tu zmieni pozostaje otwarte ale o tym się przekonamy za rok. Zwiększone koszty i mniejsza marża zysku. Na to nakłada się kurs USD (dość powiedzieć że w czasach ATH 2022 - 2023 był nawet ponad 20% wyżej niż obecnie, wiadomo jak to się przekładało na wyniki i można z dużym prawdopodobieństwem założyć, że gdyby kurs nadal był na poziomie 4.5 - 4.8 pln mielibyśmy dziś inną wycenę) plus temat techniczny jak wypad z WIG30 co powoduje z automatu wyjście części funduszy. Emocjonalnie dochodzi brak wiary w fundamenty spółki (słynne AI) i jesteśmy w scenariuszu pesymistycznym. Słowem gnijący trup czy okazja inwestycyjna przy obecnej wycenie? Na to każdy inwestor musi odpowiedzieć sobie sam. Ja czekam do uzyskania soc2 typ2 i weryfikacji, czy potrafią sprzedać text app wśród klientów klasy enterprise czyli do wyników za pierwszą połowę 2026.
Dlatego czekam na łączne wyniki za I połowę roku - coś powinno być widać w wynikach za 2 kwartał 2026, poza tym już teraz reklamują się na stronie text.com jako podmiot posiadający soc2 i zapewne używają tego argumentu w akwizycji.
AI w rękach specjalisty jest czymś innym niż w rękach konsumenta. Dobry zespół jest w stanie uzyskać przy pomocy AI i dobrego softu efekt synergii. Konsument może co najwyżej wygenerować śmieszny filmik z kotami lub poprowadzić płytką rozmowę z botem który nawinie mu na uszy makaron przypadkowo znaleziony w otchłani internetu. Widzę jak AI miesza pojęcie i plecie bzdury. Może jest dobre w wiedzy encyklopedycznej czy historii, ewentualnie czymś logicznym jak matematyka. Wszyscy mamy dostęp do nowoczesnych technologii, komputerów i wiedzy która umożliwia lot w kosmos, tworzenie nowych programów, wymyślaniu nowych leków itp. Jednak co z tym robi przeciętny ziemianin. Gra w Candy Crash, ogląda śmieszne filmiki, ewentualnie podziwia i wspiera swoje ulubienice na OF.
To racja wszystko się nałożył , ale czy będą umieli to odkręcić to już inna sprawa. Dolar ciagle leci w dół przez Trumpa ,tracą klientów tych małych , ale jak narazie nie pozyskują tych dużych co widać w wynikach w dolarze i jeszcze nie potrafią się póki co sprzedać. Ja osobiście dałem się wrobić w maliny przez squaber bo byłem pesymistyczny do tej spółki , ale doszedłem do wniosku że może ma racje że spółka jest w fazie odwrotu sentymentu . Trudno poczekam bo przy tych wycenach i wskaźnikach wykupienia mam nadzieję że nieco odbije w najbliższym czasie , mamy wstępne wyniki za 3 q pewnie z początkiem stycznia i raczej nie będzie rewelacji ,ale myślę że nadmienią coś o zainteresowaniu text app i jego sprzedaży.
Kluczowy zakład (spekulacja) na tej spółce jest o to czy text app zintegruje AI lepiej niż darmowa konkurencja np. ze strony googla czy microsoft . Jak wyjdzie im przesunięcie modelu ,,płacę za agenta'' (człowieka/stanowisko) na model ,,płacę za rozwiązany problem'' i suite zacznie się monetyzować przez użycie autonomicznego dedykowanego AI (text intelligence) bez potrzeby udziału lub przy znacznie zredukowanym udziale człowieka (pracownika), co jest potencjalnie skalowalne do nieskończoności, wówczas obecny sentyment przeminie jak zły sen.
A co Trump do dolara, nic, stany sa poprostu po uszy zadluzonym krajem, jezeli Amerykanskim bankom bedzie zalezalo na wiekszej wartosci dolara to zrobia, na dzien dziesiejszy im na reke tani dolar