• Sprzedałem, powodzenia Autor: ~MW [31.61.242.*]
    Od wielu lat byłem wiernym akcjonariuszem. Liczyłem, że nowe moce produkcyjne dadzą zarobić. Dziś sprzedałem całą pozycję PCX i PCR. Nie były to pozycje wielkie, bo nie jestem milionerem, ale mam już dość. Wszystkim życzę powodzenia.
  • Re: Sprzedałem, powodzenia Autor: ~Dyzma [83.31.107.*]
    Dziękuję. Kupiłem. Pozdrawiam
  • Re: Sprzedałem, powodzenia Autor: ~Jg [79.191.255.*]
    Dużo straciłeś tu nie liczni zarabiają oprócz zarządu oni mają czas sprzedali akcje jak były po 12 zeta teraz można czekać i kupować za grosze oszuści niemieccy ten cały syf
  • Re: Sprzedałem, powodzenia Autor: ~max [77.65.83.*]
    MW, a tak z ciekawości zapytam, dlaczego sprzedałeś akurat teraz?
    Wydaje się, że sprzedawałeś w pobliżu minimalnego kursu z ostatnich 5 lat, przy RSI=15.
    Oczywiście nie wiem, jaki będzie kurs w przyszłości ale nie wydaje mi się, aby to było rozsądne, w przeciwieństwie do Twojego, chłodnego i w pełni wyważonego wpisu.
    Po prostu potrzebowałeś kasy na już, bez względu na okoliczności, czy był jakiś inny powód?
  • Re: Sprzedałem, powodzenia Autor: ~MW [31.61.243.*]
    To moja opinia i proszę się nią nie sugerować. Tekst nie ma charakteru doradczego:
    1) Nie wiem czy mam rację. Nie chcę się jednak kopać z rynkiem.
    2) Zdywersyfikowane ETFy zawierające najlepsze firmy na świecie (które kupiłem za sprzedany dziś PCX i PCR) dały mi w tym roku 22,42% i 14,17% zysku. Poza tym mają w miarę przewidywalną dywidendę i co najważniejsze nie muszę tak śledzić poczynań zarządu i raportów.
    3) W PCX najbardziej boję się, że nowe moce produkcyjne i fabryki będą obciążeniem, jeśli nie będzie popytu. Mam wiedzę z kilku gałęzi przemysłu dla których produkuje produkty PCX i sytuacja jest słaba.
    4) Marże systematycznie spadają. Moim zdaniem lepiej kupić nawet droższą firmę, ale mającą kilkadziesiąt procent marży, niż taką mającą kilka. Liczyłem, że od 2026 w PCX zaczną nadrabiać ilością, ale słabo im idzie.
    5) Wycena na podstawie DCF przemawia za sprzedażą - nie chcę tu podawać jaka cena mi wychodzi.
    6) Bardzo ciężko jest ustalić i porównać ceny poszczególnych "chemikaliów" sprzedawanych przez PCR i PCX. Jednak często wyznacznikiem była soda kaustyczna (produkowana przez PCR). Jej ceny zaczęły mocno spadać.
    7) Naprawdę szkoda mi było sprzedawać te akcje bo liczyłem, że z biegiem lat wesprą mnie na emeryturze.
  • Re: Sprzedałem, powodzenia Autor: ~Piotr [78.30.85.*]
    Wszystkiego dobrego, powodzenia @MW
  • Re: Sprzedałem, powodzenia Autor: ~RudyDoBudy [94.172.40.*]
    Też się zastanawiam czy nie przeinwestowali.
  • Re: Sprzedałem, powodzenia Autor: ~nina [37.30.14.*]
    Jeżeli przeanalizujemy fora ,to pisanie po głębokich spadkach jaka to jest spółka beznadziejna, oraz po wzrostach jaka jest wspaniała - to norma. Na pewno jest ryzykowna i nie warto w portfelu ją przeważać, ale też miesiąc grudzień jest specyficzny ze względu na optymalizację podatkową i przy mało płynnych spółkach takie spadki są możliwe.
    A co do PCC Rokita to w ostatnich 5 latach wypłaciła łącznie ponad 50zł dywidendy na akcję, to mało jest takich spółek na giełdzie co tyle dały zarobić.
  • Re: Sprzedałem, powodzenia Autor: ~max [85.221.171.*]
    MW, dziękuję za rzeczową odpowiedź.
    Rokita w ogóle w tym zestawieniu 5 letnim wygląda fenomenalnie. 5 lat temu cena akcji była 30zł i po 5 latach biorąc 50zł dywidendy mamy zysk 66% z samej dywidendy.
    Nawet 166%. Będzie OK.
    Nina, ja zakładałem właśnie, że na Exolu taki okres, jak opisujesz na Rokicie, czyli niska cena zakupu i spore dywidendy, dające sporo zarobić, jest dopiero przed nami. Jakoś nie mogę się tego doczekać ale teoretycznie duże moce produkcyjne powinny taką możliwość dawać. Zobaczymy jak długo przyjdzie nam na to poczekać, ale nie zamierzam poddawać się minorowym nastrojom forumowym, bo one zwykle mają miejsce przy historycznie najniższych wycenach, w tzw. "dołku cenowym". Zbliżamy się teraz do minimum z okresu ostatnich 5 lat, RSI=15 (skrajnie nisko), wkrótce więc zobaczymy co będzie dalej.
    Nie wiadomo kiedy to nastąpi,ale koniec wojny i odbudowa Ukrainy byłoby bardzo dużym impulsem do poprawy dla exola.
    No w sumie racja, nie pomyślałem o tym. Zanim zaczną tą Ukrainę odbudowywać, powinni najpierw wszystko dobrze umyć, bo się zakurzyło, zadymiło i osmaliło w czasie "specjalnej operacji". Niewykluczone, że do tego bliżej niż dalej.
  • Re: Sprzedałem, powodzenia Autor: ~Piotr [37.109.170.*]
    @RudyDoBudy inwestycje spłaca się z przyszłych zysków.
    Kiedyś RN Exola zobowiązała Zarząd do prowadzenia takiej polityki finansowej, aby przepływy z działalności pieniężnej były dodatnie tzn. aby zwiększone przepływy z działalności finansowej + ujemne przepływy z działalności inwestycyjnej były pokrywane przepływami z działalności operacyjnej, na które składają się wypracowywane zyski. I tak się obecnie dzieje bo jeżeli byłoby inaczej wówczas Exol będzie miał problemy z płynnością finansową.
    Ale ponieważ ma podpisane bankowe kredyty inwestycyjne to banki monitorują sprawozdania okresowe i one tutaj będą pierwszym hamulcowym co do nadmiernego brania na siebie ryzyka kredytowego przez Exola.
    Teoretycznie wszystko się zgadza. Jednak wszystko zależy od koniunktury.
[x]
PCCEXOL 0,50% 2,00 2026-05-08 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.