Na rynku srebra trwa "złota" gorączka. Wielu analityków sądziło, że ceny nie przebiją 50$ tymczasem jest już prawie 65$ a pojawiają się prognozy z ceną powyżej 80$. KGHM obecnie generuje super nadwyżki finansowe a to oznacza, że spółka prawdopodobnie wróci do wypłaty dywidendy już za rok 2025 i nie będzie to 1,5 PLN.
W 2012 roku wypłacili 28zl dywidendy a cena akcji nie przekraczała 200zl.Obecnie koszty wynagrodzeń i wydobycia wiele wyższy to nawet na 5zl nie ma szans szczególnie że się zadlużają na nowe inwestycje
Nie tłumacz im tego bo najważniejsze co mówią a...nale. Niektórzy się nabiorą a świętych krów nie ma, korekta najprawdopodobniej się rozpoczęła. Po takim wzroście będzie wkrótce kubeł zimnej wody, wielu liczy że będą jak zawsze ciągnąć w górę do 3 wiedźm. Według mnie wiedźmy będą w okolicach 200. Niepoprawnym optymistom, przypominam, że elektromobilność na 99% ma być w przyszłym tygodniu poważnie podcięta, cofnięciem decyzji UE odnośnie zakazu rejestracji spalinówek od 2035 roku. W Ameryce też coraz więcej niepokojących sygnałów nie pomyśli Trumpa i tam też pachnie spadkową kulą śnieżną a nie rajdem mikołaja.
Ja też dzisiaj, przy cenie 249,50, mówiłem sobie "poczekaj, to jeszcze nie jest czas na short". Poczekajmy jeszcze, będzie jeszcze czas na short przy 239,50 zł/akcję.