• Akcje Prezesa Autor: ~Aurus [217.119.71.*]
    Ciekawe co jest przyczyną że Prezes przeniósł wszystkie swoje akcje do fundacji rodzinnej bezpośrednio powiązaną z jego osobą?
  • Re: Akcje Prezesa Autor: ~Djdjdj [89.64.7.*]
    Podatki?
  • Re: Akcje Prezesa Autor: ~Aurus [217.119.71.*]
    Prawdopodobnie tak. A oto ESPI. https://espiebi.pap.pl/node/708198
    Sorry. Pomyliłem link. To jest prawidłowy https://espiebi.pap.pl/node/708257
  • Re: Akcje Prezesa Autor: ~Waldek [178.235.32.*]
    Przenosząc akcje przed wzrostem, transferuje się przyszłe zyski do podmiotu zwolnionego z bieżącego opodatkowania, co jest największą wartością fundacji rodzinnej.
    Choć oczywiście cel może być inny.
  • Re: Akcje Prezesa Autor: ~Ehhh [80.203.20.*]
    Też w to celuje. Mentzen czy nawet Friz z ekipy mają fundację rodzinne. Żeby unikać podatków. Teraz pytanie do wielkiego Gatsby i pokerzysty. Czy płaci sie podatek od strat? To dopiero zaczyna rosnąć
    Część inwestorów już wcześniej wiedziała że prezes pozbywa się swoich akcji, ale źle to zinterpretowała. Stąd dzisiejsze olbrzymie spadki. Prezes nadal ma swoje akcje ale tylko w innej " szufladzie " czyli w swojej fundacji rodzinnej. Jutro mocny wzrost i powrót do 29 zł!!!
    Nie wydaje mi się żeby to był powód dzisiejszych spadków.
    Ale... Ta informacja dała mi jeszcze więcej spokoju, ja to widzę jako zapowiedź wzrostu wyceny - wszystko 'klepnięte'.
    Teraz pytanie jak to jutro przyjmie rynek? Przez dzisiejsze zachowanie kursu i to info - to jest chyba nie do przewidzenia. Jutro będzie ciekawy dzień.
  • Re: Akcje Prezesa Autor: ~Ariel [212.59.231.*]
    Ta sama sytuacja w Selvita, na selvicie mocna korekta i też będzie up. Wiem co mówię, a jak czytam poniektórych to mi ręce od czytania opadają. Powiem tak są rozmowy odnośnie partnera Ryvu na nowy rok. Styczeń będzie przełomowy. Tyle w temacie albo aż tyle. Nie oddawać papiera tylko akumulować. Ryvu to nie CCC i text że tam short wali kurs na minus.
  • Re: Akcje Prezesa Autor: ~Marek [37.47.247.*]
    Na Selvicie -1,9% nazywasz mocną korektą? Co powiesz o łupnięciu na RYVU?
  • Re: Akcje Prezesa Autor: ~Ariel [212.59.231.*]
    Oj Marek
    Spójrz ostatnie 5 dni. Nie chce mi się tłumaczy, też prezes przekazał akcje na fundacje. Nie będę nikogo namawiał lub zniechęcał do firmy , każdy ma swój wybór i podejmuje decyze .
  • Re: Akcje Prezesa Autor: ~Ehhh [80.203.20.*]
    Rynek jest taki że ci co mają akcje a chcą więcej możliwe ze puszczą z rana 5k na stary poto zeby odkupić 10k na stoplostach albo od panikarzy. Myślisz że po co tyłu chłopa codziennie pisze tu o akcjach za 22 12 czy 8 zl. Nie lubię takich cwaniackich i nużących zagrywek.

Wyniki są dobre, rozmowy z partnerami zapewne już trwają za kulisami. Preses rozbi zaplecze pod wzrosty. Bedzie dobrze
    W średnim i dłuższym terminie właściwie nie mam wątpliwości, że będzie dobrze i zgadzam się co do tego co napisaliście powyżej.
    Chodzi mi teraz o krótki termin, do świąt/końca roku.
  • Re: Akcje Prezesa Autor: ~mr_dolomite [37.30.34.*]
    To nie jest powód spadków. Zarówno dzisiaj jak i w poniedziałek jakiś fundusz(e) chciał koniecznie zbić cenę akcji - już wiadomo, że wyniki są bardzo dobre i wystarczą do komercjalizacji, więc umowa partneringowa nadchodzi wielkimi krokami, dlatego dobrze by było kupić akcje jeszcze taniej. Ale plan rozbił się o popyt na poziomie 27 zł. Jak od linijki wszystko było tutaj zbierane pomimo tego, wolumen był dzisiaj prawie 4 większy od średniej za 3 miesiące. Nawet był moment, że ktoś grający na spadki zrzucił naraz 20.000 akcji w okolicach 27 zł właśnie i ktoś inny to wszystko w jednej transakcji łyknął za pół miliona.

Spółka jest średnio płynna i dlatego takie próby mogą się pojawiać. Sam fakt, że większość gracze zadają sobie tyle trudu świadczy o tym, że papier ma dobre perspektywy.
  • Re: Akcje Prezesa Autor: ~pokerzysta [62.181.160.*]
    Rosnąć? Z tym aby przekręcić monitor o 180 stopni to ja wczoraj żartowałem.
  • Re: Akcje Prezesa Autor: ~dr [83.8.229.*]
    Przeniesienie do fundacji jest teraz bardzo modne i w długim terminie jest rzeczywiście zabezpieczeniem prawnym i uniknięciem podatków od dywidend dopóki fundacja nie przekaże środków danej osobie , ale też można aby nie było tak różowo rozważyć sprzedaż teraz akcji przez fundację i podatek nie będzie pobrany od transakcji..19% + 4 % a pieniądze będą pracowały w fundacji .
[x]
RYVU 1,19% 25,60 2025-12-19 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.