• Ortex - dane bieżące Autor: ~ka [78.30.76.*]
    Short Score wzrost do 88,88/100 ;
    UTIL wzrost do 100% ;
    CTB wzrost do 9,14% ;

pożyczone 30.402 szt. ;
    oddane 42.724 szt. ;

netto short ogółem 10,465 mln spadek o 12 tys z 10,477 mln

• Re: Ortex - dane bieżące Autor: arbi [85.221.137.*]
    trzymamy kciuki za CTB rosnące w niebo.
    Średnia pewnie pod 18% podlatuje...
  • Re: Ortex - dane bieżące Autor: ~Mat [176.227.242.*]
    Dopiero co ktos rzucili okolo 40tys papieru na raz i znowu jesteś na 121zl. Może mamy w końcu szwagra na pokładzie.
  • Re: Ortex - dane bieżące Autor: ~noComment [88.156.138.*]
    Czy ktoś może sprawdzić czy po dzisiejszych zakupach jakiś Fund (grający na long) powiększył swoje posiadanie akcji?
  • Re: Ortex - dane bieżące Autor: ~Pytacz [37.248.212.*]
    Możesz wyjaśnić co to Ctb
    koszt pożyczki z danego dnia
    Cost To Borrow
  • Re: Ortex - dane bieżące Autor: ~mabmab [83.20.244.*]
    no i tak powinno wygladac forum inwestorow jesli ktos pyta dostaje merytoryczna odpowiedź. Inni niech sie uczą
  • Re: Ortex - dane bieżące Autor: ~ka [78.30.76.*]
    Dnia 2025-12-10 o godz. 15:02 arbi napisał(a):
    > koszt pożyczki z danego dnia
    > > Cost To Borrow

Ku jasności- to w/w w parametrach nie jest z dnia, bo w tych ogólnych parametrach jest podawane ogółem dla całego shorta, a jak jest podawane z dnia to zaznaczam w nawiasie, że to z ostatnich pożyczek.
  • Re: Ortex - dane bieżące Autor: ~ka [78.30.76.*]
    CTB - Cost to Borrow - średnie oprocentowanie pożyczki dla całego shorta ogółem, koszt pożyczki.
    Dobieranie przy rosnącym oprocentowaniu dziennym podnosi średnią.

3 m-ce temu CTB ogólne wynosiło 1,38%, czyli wzrosło o 564,06% do obecnych 9,14%.
    CTB dzienne oscyluje ostatnio w widełkach 13-18%. Na podniesienie cen wpływa dostępność akcji.
  • Re: Ortex - dane bieżące Autor: ~ka [78.30.77.*]
    ogółem short pozycje 10,372 mln
    20,26% ff ;

Short Score 88,84/100
    UTIL 100% ;
    CTB 9,13% ;

oddane 92.460szt. ;
    pożyczonych brak - util nadal 100% to wygląda jakby oddane nie wróciły z powrotem do puli akcji możliwych do pożyczenia, może brokerzy sprzątają (?)

Wracając do tematu z poprzedniego wątku „Ortex, konkretne wyjście”:

Dnia 2025-12-08 o godz. 15:47 ~ka napisał(a):
    > Dnia 2025-12-08 o godz. 15:37 ~Wiedzący napisał(a):
    > > Na podstawie czego zakładasz, że zwrot został od razu pożyczony? SOL na niższym poziomie, Util 100% i wyższy koszt pożyczki sugerują, że akcje nie trafiły ponownie do pożyczania.
    > ##
    > Na podstawie tego, że pokazało się tylko 8 k dopożyczonych przy średniej 13% dla ostatnich pożyczek, a to nie podbiło by CTB dla całego shorta z 7,5% do 8,92%.
    > Wyjdzie to pewnie dopiero w danych jutro/pojutrze.
    >
    ###
    No i znalazła się „zguba” w meldunkach.
    Dzisiaj w KNF jest zwiększenie , a nie zmniejszenie.
    MW miał 1,84%, a ma 1,89%, to meldunek +116,75 tys
    Pertento miał 0,5% , a ma 0,59%, to +32,2 tys.
    Cała tabela:
    https://imgur.com/a/U8UwMJb  
  • Re: Ortex - dane bieżące Autor: ~Móchamed [31.61.253.*]
    Nie wiem co miałoby się znaleźć. MW zszedł z 1.9% do 1.89%. Pertento zszedł z 0.6% do 0.59%.
    Bieżące pozycje w szt. są wyższe od poprzednich, popatrz na kolumny z ilościami, a nie na % z ff czy akcji ogółem, bo w międzyczasie były inne raporty (wyjście), a to zmienia udziały % tych pozostałych w ogólnej puli.
    Zobacz w tej tabeli pod linkiem.
    Czyli wg Otrex zejście z 1.9% do 0.89% skutkuje wzrostem z 1.34 mln do 1.46 mln. Ortexowa logika.
    Dnia 2025-12-11 o godz. 17:09 ~Móchamed napisał(a):
    > Czyli wg Otrex zejście z 1.9% do 0.89% skutkuje wzrostem z 1.34 mln do 1.46 mln. Ortexowa logika.
    ##
    Ale zobacz, że w KNF nie przelicza się każdemu podmiotowi ponownie % jak np. jeden wychodzi . Zejście Q czy Millenium nie powodowało przeliczenia % pozostałych. Taka matematyka, niby w % mniej, a w ilościach te dwa podmioty, które meldowały mają więcej. To chyba meldowali zwiększenie w szt., a nie procentów ogółem od ff czy liczby akcji?

Nic się nie przelicza i nie powinno sie przeliczać. Krótka pozycja w KNF to % całkowitej ilości akcji. Bzdety w Ortex to wynik tego, że jeszcze niedawno uważali, że jest 70 mln akcji zamiast 77 mln.
    Dnia 2025-12-11 o godz. 17:21 ~Móchamed napisał(a):
    > Nic się nie przelicza i nie powinno sie przeliczać. Krótka pozycja w KNF to % całkowitej ilości akcji. Bzdety w Ortex to wynik tego, że jeszcze niedawno uważali, że jest 70 mln akcji zamiast 77 mln.
    ##
    To ma wpływ co najwyżej na procentowy udział w torcie, a nie na zaciągane dane z KNF, bo tam się melduje zwiększenie czy zmniejszenie w SZT. I te dwa podmioty mają więcej na short pozycjach niż miały. Masz też w poprzednim linku kolumnę o ile % zwiększyli swój stan.
    I Ortex przelicza na bieżąco % z ff po każdym meldunku dla wszystkich pozostałych https://imgur.com/a/luFUg5y

Sprawdź te ostatnie meldunki w KNF w szt. dla MW i Pertento.
    Daję sobie prawo do błędu, ale … może ktoś oczy w to jeszcze włoży i się wypowie. Najlepiej osoby od forumowych inwektyw ad personam- zawsze to bardziej konstruktywne zajęcie.
    Ortex ciągnie z knf krótkie pozycje jako % wszystkich akcji ponieważ knf tylko takie dane podaje. Przelicza to potem na akcje. Jeżeli użyje niepoprawnych ilości akcji to wychodzą takie "zwiększenia przy zmniejszeniu".
    Dnia 2025-12-11 o godz. 18:16 ~Móchamed napisał(a):
    > Ortex ciągnie z knf krótkie pozycje jako % wszystkich akcji ponieważ knf tylko takie dane podaje. Przelicza to potem na akcje. Jeżeli użyje niepoprawnych ilości akcji to wychodzą takie "zwiększenia przy zmniejszeniu".
    ##
    Może i tak być, ale do KNF trafiają ilości w szt. , https://rss-forms.knf.gov.pl/en/shares_notification 
    Z formularza do zgłoszenia short pozycji:

4. krótka pozycja netto po przekroczeniu progu /  Net short position after threshold crossing

4.1.-  odpowiadająca liczba akcji / Number of equivalent shares

4.2.- % kapitału wyemitowanego / % of issued share capital

Tak czy siak… czy zniknęło 0,01 % , a zaktualizowało ilości na szt. do góry , czy na odwrót, to nadal MW mają prawie 1,5 mln do oddania, a Pertento 454 tys.
  • Re: Ortex - dane bieżące Autor: ~ka [37.109.157.*]
    Dnia 2025-12-11 o godz. 18:16 ~Móchamed napisał(a):
    > Ortex ciągnie z knf krótkie pozycje jako % wszystkich akcji ponieważ knf tylko takie dane podaje. Przelicza to potem na akcje. Jeżeli użyje niepoprawnych ilości akcji to wychodzą takie "zwiększenia przy zmniejszeniu".
    ##
    No i widzisz jak im się dzisiaj w KNF ”wyprostowało” , MF +15,4 k ; 0,02% do góry
    aktualna tabela https://imgur.com/a/J2dJG8s 

• Re: Ortex - dane bieżące Autor: ~mabmab [83.20.244.*]
    osobnikami ktore licytuja sie niskimi cenami bez argumentow nie należy sie przejmować ,podobnie jak tymi ktorzy chca byc na forum za pomoca inwektyw
    Z 11/12/25
    ogółem 10,183 mln , spadek z 10,372 mln ;
    UTIL 100% ;
    CTB wzrost do 9,16% ( CTB dla ostatnich pożyczek 16,54%) ;
    19,89% z FF

oddane 205.212 szt. ;
    pożyczone 25.919 szt. ;
  • Re: Ortex - dane bieżące Autor: ~Anonimowy [83.22.138.*]
    Jeżeli ciągle są jakeś oddane, to dlaczego cały czas są te same szorty.
    Nie ogarniam
    Dnia 2025-12-12 o godz. 13:59 ~Anonimowy napisał(a):
    > Jeżeli ciągle są jakeś oddane, to dlaczego cały czas są te same szorty.
    > Nie ogarniam
    ##

A pod progiem wymaganym do zgłoszenia w KNF też widzisz?
    Minimum 14/15 podmiotów tam masz + te 9 w KNF.
    Te „ciągle oddane” służą kolejnym do pożyczania. Na szczęście dostępność niska i drogo.
    Zbierają już jak po kolędzie… ;-)
  • Re: Ortex - dane bieżące Autor: ~Mat [95.214.216.*]
    Mimo wszystko ciągle oddają a kurs po spadku o 40zł ma problemy z odbiciem pare złotych. Ciekawe czy dzisiaj powtórzą ten numer z wywaleniem na koniec kilku tysięcy papieru by na szybko zrobić minus .
  • Re: Ortex - dane bieżące Autor: ~olo [185.151.75.*]
    zaiste retoryczne pytanie :)
    swoją drogą jak rosło to Darek nie schodził z okładek gazet może w końcu nabrał pokory i odrobił lekcje pawia. ..
  • Re: Ortex - dane bieżące Autor: ~ka [37.109.153.*]
    dane z 12/12/25

Ogółem short pozycje 10,23 mln, wzrost z 10,183 mln ;
    UTIL 100% ;
    CTB wzrost do 9,63% ( CTB dla ostatnich pożyczek 16,54%) ;
    19,98% z ff wzrost z 19,89%

oddanych brak ;
    pożyczone 47.170 szt

Epicka wywózka się zaczyna , a mocniejszy trigger niż ten dzisiejszy, dopiero przed nami.
  • Re: Ortex - dane bieżące Autor: ~ka [31.0.6.*]
    Short score też mamy w pt podniesiony do 89,06/100 z 88,84/100.

@ka
    Dostałem informację od Ortexu, że poprawili CTB w Short Extremes. Nie wiem czy to zmieni Short Score i miejsce w rankingu ale powinno być poprawnie.
  • Re: Ortex - dane bieżące Autor: ~ka [31.0.6.*]
    Dnia 2025-12-15 o godz. 19:39 ~Móchamed napisał(a):
    > @ka
    > > Dostałem informację od Ortexu, że poprawili CTB w Short Extremes. Nie wiem czy to zmieni Short Score i miejsce w rankingu ale powinno być poprawnie.

Super news!
    Poprawili, mamy w tabeli Short Extremes prawidłowe 9,63%. Zobaczymy jutro czy będą inne przeliczenia w rankingu, ale prawidłowe parametry też cieszą.
    Jeszcze tylko zostało poprawne pokazanie zmiany ceny z ostatnich 3 M, bo nie jest to 2,76%, zapytaj się jak oni to liczą przy podziękowaniu za poprawkę :) Masz skuteczność, gratulacje!

Dużych nadziei z parametrami short interest nie wiążę choć wiem, że są ekstremalne. Jestem zdania, że hedge fundy i ich maszyny postawiły na pogorszenie wyników i tylko dobre wyniki mogą je katapultować.
  • Re: Ortex - dane bieżące Autor: ~ka [37.109.156.*]
    Dnia 2025-12-15 o godz. 20:42 ~Móchamed napisał(a):
    > Dużych nadziei z parametrami short interest nie wiążę choć wiem, że są ekstremalne. Jestem zdania, że hedge fundy i ich maszyny postawiły na pogorszenie wyników i tylko dobre wyniki mogą je katapultować.
    ##
    No proszę Cię… nie będziemy chyba czekać na wyniki? :-D

Walne jest zwołane w trybie natychmiastowym, niech za tym idzie od razu info o pierwszej transzy, nawet malutkiej, ale najlepiej po 150/170 zł i masz od razu od części Wypożyczających gwarantowane wezwania do zwrotu pożyczek. Do tego skup blokuje wszystkim biorącym w nim udział akcje na rachunkach na kilka dni… Panie… przy tych parametrach pożyczek, to szybciej wrócimy do 200 zł za pomocą shortowego odkupu, niż w ogóle ten skup dojdzie do ogłoszonej daty. ;-) :-D

• Re: Ortex - dane bieżące Autor: ~Mat [193.42.98.*]
    Jsk to w trybie natychmiastowym? Wydaje mi sie ze to do 4 tygodni potrwa zanim tamci sievzbiora uchwalą skup.
  • Re: Ortex - dane bieżące Autor: ~ka [37.109.156.*]
    Dnia 2025-12-16 o godz. 00:25 ~Mat napisał(a):
    > Jsk to w trybie natychmiastowym? Wydaje mi sie ze to do 4 tygodni potrwa zanim tamci sievzbiora uchwalą skup.
    ##
    Zarząd ma do 14 dni na zwołanie NWZ po otrzymaniu wniosku, a w ile dni ogarnie prawidłowe powiadomienia Akcjonariuszy, to zobaczymy.
  • Re: Ortex - dane bieżące Autor: ~Antoni [5.173.158.*]
    ~ka, rzeczywiście do short squeeze zostały spełnione prawie wszystkie warunki. Prawie, bo nie ma jeszcze triggera. A triggerem tutaj mogą być albo bardzo dobre wyniki za Q4 (na co się nie zanosi), albo koniec wojny ma Ukrainie (na co też się nie zanosi). Bardzo rozczarowały mnie wyniki w Q3. Nie sprzedałem akcji, bo obecna cena zawiera rozwój negatywnego scenariusza. A jakieś tam przesłanki są by wierzyć, że jednak będzie dobrze. Teraz mogę tylko pluć sobie w brodę, że nie sprzedałem więcej akcji powyżej 200 zł i obserwować, czy aby sytuacja z HP i Worldbox idzie w dobrym kierunku. Bo jak zwykle na koniec liczą się tylko fundamenty. Szacun dla tych, którzy widzieli w wynikach za Q2 zwiastun problemów. Oby teraz mieli rację Ci, którzy w raporcie za Q3 widzą zwiastun poprawy sytuacji. Choć Worldbox pozostaje niewiadomą.
    Po raporcie LPP i wzroście kursu, a w szczególności podwyższeniu prognoz, brakuje mi już tylko podobnego raportu CCC, aby móc "zawiesić buty na kołku". Nie przypuszczam, żeby w przypadku CCC sytuacja wyjaśniła się wcześniej niż jesienią 2026. Ale jeszcze przez 2-3 lata mogę popracować...
  • Re: Ortex - dane bieżące Autor: eliaszyn [185.164.143.*]
    Znaczy interes nie pewny, tylko zapytam czy warto stawiać dolary przeciw orzechóm?
    nie, lepiej się rozpruć na forum jak Ty
    i gonić za spadkami...

Trochę godności człowieku

• Re: Ortex - dane bieżące Autor: ~realista [2.137.131.*]
    Ten q4 wyglada ze bedzie slabszy. Ciezko bedzie dowiez te 500mln ebitdy obiecane przez zarzad. Lpp mialo lfl ok -4, -5% 1.11 do 9.12 to zly znak - dodatkowo coraz bardziej jest widoczny rozjazd miedzy obuwiem a odzieza. Mozemy miec w segmencie ccc ok -10% lfl na ten moment bazujac na historyvznej korelacji ccc vs lpp.
    Aktualna wycena zawiera juz te slabe wyniki, ale zeby tu wywolac impuls wzrostowy musi byc jakis pozytyw.
    Ostatnia nadzieja w sprzedazy swiatecznej w HP mamy powierzchnie +50% w teorii moga wykrecic przychody ponad 800mln i przy dobrej marzy ok 150mln ebitdy. To moglby byc taki impuls nawet jezeli ccc i modivo pokaza slqbe wyniki na co sie zanosi.
    Ta moc lpp tez daje troche nadzieje ze WB bedzie lepiej performowal niz zakladaja analitycy - niestety dla obuwia bez ciaglej pogody sprzyjajacej ciezko wykrecic dobry wynik zwlaszcza jak widac ogolna tendencje w ccc w spadku sprzedazy, problem z produktem ?
  • Re: Ortex - dane bieżące Autor: ~Bzymbzymk [89.79.144.*]
    Spadaj realista na lpp
[x]
CCC 4,30% 126,15 2025-12-15 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.