• +1600%, czyli lekcja z Beyond Meat:) Autor: ~Tusk [194.9.78.*]
    Wczorajsza sesja należała do bardziej udanych w ostatnim okresie. Na d-trejdingu można było zarobić kilka ładnych procent. Ten, kto był sprytny, akcje kupił, miał możliwość zarobienia lub taniej akwizycji.
    Aż trudno uwierzyć, że szorciarze jeszcze nie pojęli, iż na tym papierze, na tej spółce "siedzi" grupa doświadczonych inwestorów, która już niejedno widziała, repertuar szortów poznała na wskroś, czyli oszukanie jej członków nie jest w zasadzie możliwe lub niezmiernie trudne. Wczorajsza podaż setek tysięcy akcji, tych pożyczonych w ostatnim okresie, nie przyniosła prawdopodobnie szorciarzom wymiernych zysków w postaci znaczego wolkumenu oddanych akcji. Jak było naprawdę? Przekonamy się w najbliższych dniach. Ja w każdym razie nie spodziewam się rewelacji.
    Ponownie mamy na liczniku oficjalnego długu 4 mln akcji, przy czym z informacji od kol. Trader2022 wynika, że wczoraj szorciarze pożyczyli 400 k akcji, ale w ortexie ujawniono tylko 80 k, a w rejestrze pozycji krótkich QRT zwiększył stan posiadania o ok. 117 k akcji. Mgła informacyjna trwa, czyż nie?:) Na dniach pozycja w ortexie powinna się zwiększyć o 320 k akcji, chyba, że są to akcje pożyczone przez podmioty, które mają możliwości ukrywania liczby posiadanych walorów JSW. Po raz kolejny potwierdza się to, o czym piszę od bardzo dawna, że szorciarze przy stosowaniu obecnej strategii nie są stanie trwale zejść z oficjalnego zadłużenia poniżej 4 mln akcji. A zagar długu tyka, tyka i tyka...:)
    Tu: https://x.com/GPW_Trader2022/status/1998365157731209518
    O możliwościach, sposobach ukrywania faktycznej liczby pożyczonych akcji pisał na tym forum kol. Euklipides, a na X-ie kl. Trader2022. Zainteresowanych tą problematyką odsyłam do ich postów.
    Czy wczorajsza porażka szorciarzy utemperuje skutecznie ich zapędy w tłuczeniu kursu dziś? Zobaczymy.
    W tym miejscu warto przypomnieć niedawne wydarzenia na Beyond Meat. Ta amerykańska spółka była mocno szortowana ponieważ, podobnie jak JSW, miała i nadal ma problemy finansowe. Dodatkowo jej WZA podjęło decyzję o emsji nowych akcji i konwersji długu. O takiej możliwości na JSW piszą trabanci szorciarzy, co w kontekście niedawnego finału szortowania Beyond Meat brzmi jak wyrok na nich samych. Karpie przed Wigilią, czyż nie?.:) Przypomnę, że w tygodniu poprzedzającym "wyciskanie" Beyond Meat, szorciarze stłukli kurs z 2,50$ na 0,56$ (-77%). Ich spekulacja opierała się na przypuszczeniu, że w związku z emisji akcji akcjonariusze ruszą z podażą. Ta wystąpiła, ale głównym jej źródłem byli prawdopodobnie sami szorciarze. Zdziwienie szorciarzy w następnych dniach musiało być legendarne, gdy w wyniku zorganizowanej akcji longerów/agresywnych funduszy inwestycyjnych/drobnych inwestorów kurs akcji poszybował w kosmos i zanotował wzrost nawet o 1600%. Dziś, po kilku tygodniach widzimy, że to jeszcze nie jest koniec. Kurs, po chwilowej korekcie rośnie nadal. Szorciarzom na Beyond Meat nie udało się tani odkupić pożyczonych i sprzedanych akcji. Straty prawdopodobnie idą w setki milionów dolarów, albo i więcej.:)
    Czy na JSW szorciarze również zastosują podobny manewr? Wcale tego nie wykluczam, a wskazówką jest rosnąca pozycja QRT w rejestrze KNF. Obecnie ujawniony tam szorciarz ma w portfelu 821 881 akcji, czyli całkiem sporo.
    We wczorajszym poście podjąłem temat cykliczności JSW. Patrząc na kurs akcji, ceny węgla na rynkach światowych w dłuższym okresie, 5-10 lat, widzimy obecnie pierwsze oznaki hossy na tym surowcu. Czy wzrosty cen węgla będą równie imponujące, jak przed kilkoma laty, gdy za tonę koksu płacono ok. 640$, czyli według obecnego kursu >2300 złotych? Czy pamiętacie, jaki jest koszt wydobycia węgla w JSW? Ponad 800 złotych za tonę.
    Tu: https://www.bankier.pl/wiadomosc/Koszt-wydobycia-wegla-wzrosl-w-JSW-do-ponad-800-zl-za-tone-8922135.html
    1500 zysku na każdej wydobytej tonie węgla daje nawet przy obecnej, jeszcze nie zmniejszonej liczbie zatrudnionych, ok. 1,5 mld złotych miesięcznie, czyli 18 mld złotych rocznie. Tu przypomnę, że zarząd deklaruje i wdraża program oszczędnościowy o wartości ok. 8,5 mld złotych w ciągu trzech lat, czyli średnio ok. 2,83 mld złotych rocznie.
    Czy ten pozytywny scenariusz przełoży się na kurs akcji? W poprzednich okresach koniuktury właśnie tak było, A jak było? Przypomnę, że kurs akcji spadł w 2016 roku (12 stycznia) nawet do 8,66 złotych, by później urosnąć do 109,75 złotych (16.01.2018). Wzrost o 1071%. Dwa lata i 1071% zysku! Daj Boże każdemu!:) Czy obecnie takie same lub podobne wzrosty są możliwe? W marcu 2026 roku miną dwa lata szortowania. Oczywiście, że tak. Minimum kursowe w tym okresie obecnego szortowania wyniosło 19,65 złotych, czyli przykładając miarę z 2018 roku akcja JSW może kosztować nawet 210 złotych. Możliwe? A dlaczego nie?:)
    Jak duże jest obecnie oficjalne zobowiązanie szorciarzy wobec brokerów? 4 mln akcji (ortex). Jednak możliwe jest, że szorciarze pożyczyli znacznie więcej akcji. Według moich szacunków/obliczeń ich obecne zobowiązanie może opiewać na ok. 14-20 mln akcji, czyli od około 27-38% wolumenu dostępnych papierów. Tych dostępnych akcji jest w moje ocenie ok., 52 mln sztuk, ponieważ ok. 65 mln akcji ma w portfelu MAP i raczej ich nie sprzeda.
    Moje wyliczenia odnośnie długu szorciarzy przedstawiłem na forum. Zachęcam Was do zapoznania się z nimi, a przede wszystkim do wykonania własnych oraz kierowania się przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych wyłącznie swoimi przemyśleniami i wnioskami. Według teorii szortowania pożyczenie 20 i więcej % wolumenu dostępnych akcji skutkuje najczęściej "wyciskaniem". Jeśli moje wyliczenia są zbliżone do prawdy, wówczas na JSW punkt graniczny (20%) został znacząco przekroczony. Przypomnę, że na Beyond Meat szorciarze pożyczyli oficjalnie ok. 52 mln akcji, czyli ok. 14% całego kapitału (397 mln akcji). A jednak "wyciskanie" stało się faktem, choć teoretycznie nie musiało go być.
    Tu: https://www.nasdaq.com/articles/beyond-meats-1600-4-day-rally-wasnt-short-squeeze-it-was-something-far-more-dangerous
    W tym miejscu muszę wspomnieć, że z moich wątków stale znika wpis podający "przydatne linki". Ktoś go stale usuwa. Czy i tym razem będzie tak samo?
    Taka jest moja spekulacja!:)
    Dobrej zabawy i dużych zysków życzę wszystkim gojom!:)

• Re: +1600%, czyli lekcja z Beyond Meat:) Autor: ~Max [31.61.161.*]
    ~Tusk wyjaśnisz ten przedziwny zbieg okoliczności ?
    To samo IP, forum tej samej spółki, ta sama tematyka (w treści tych dwóch nicków diametralnie rozbieżna). 
    Nie za dużo tych przypadków ? Jak ty to widzisz, uważasz ?

Autor: ~antygórnik [194.9.78.*] 2025-12-01 19:01
    Autor: ~Tusk [194.9.78.*] 2025-12-01 03:04

Zobacz wątki dotyczące Jastrzębska Spółka WęglowaZobacz profil Jastrzębska Spółka Węglowa
    Autor: ~antygórnik [194.9.78.*] 2025-12-01 19:01
    Opublikowano przy kursie:  23,77 zł , zmiana od tamtej pory: 0,00%

pytanie do tych co piszą o shortach
    ile waszym zdaniem byłaby warta JSW gdyby te mityczne shorty nie sypały? ile waszym zdaniem jest warta spółka która ma od roku co kwartał strate EBITDA i jest niewolnikiem swoich pracownikow?

Zobacz wątki dotyczące Jastrzębska Spółka WęglowaZobacz profil Jastrzębska Spółka Węglowa
    Autor: ~Tusk [194.9.78.*] 2025-12-01 03:04
    Opublikowano przy kursie:  23,84 zł , zmiana od tamtej pory: -0,29%

+560k, czyli minął miesiąc:)
    "560 k akcji, o tyle netto zwiększyło się zadłużenie (oficjalne) szorciarzy w listopadzie.(...) "
  • Re: +1600%, czyli lekcja z Beyond Meat:) Autor: ~Marco [31.61.185.*]
    Max już Ci tłumaczyłem czego nie rozumiesz???
  • Re: +1600%, czyli lekcja z Beyond Meat:) Autor: ~Tusk [194.9.78.*]
    Interesujący komentarza kol. Trader2022
    https://x.com/GPW_Trader2022/status/1998442454500991043/photo/1
    Cenne grafiki od kol. Trader2022
    https://x.com/GPW_Trader2022/status/1998648861481427372/photo/1
    Czy redaktorzy z bankier.pl napiszą w dzisiejszym komentarzu po sesji o JSW?:)
  • Re: +1600%, czyli lekcja z Beyond Meat:) Autor: ~Trds [46.45.67.*]
    Aj wam,, to nie dobra o tym mówić,,,
  • Re: +1600%, czyli lekcja z Beyond Meat:) Autor: ~wewete [147.161.246.*]
    Widziałem przez chwilę, że jeden kolega napisał do mnie pytanie albo dwa. Potem wiele postów wycięło, chyba techniczne problemy z migracją na nowy interfejs, więc innym razem, może jutro, coś napiszę i odpowiem. Z mojej strony to, prawdopodobnie nie raz, się jeszcze zapytam kolegi @Tusk o to samo, więc będzie okazja.
  • Ortex, nowe dane:) Autor: ~Tusk [194.9.78.*]
    https://x.com/GPW_Trader2022/status/1998764761496862964/photo/1
    Nic wczoraj nie oddali i prawdopodobbnie też nie kupili za wiele.:)
  • Re: Ortex, nowe dane:) Autor: ~Marco [31.61.185.*]
    Wczoraj??? Chyba Ortex z opóźnieniem podaje chyba że się mylę.
[x]
JSW -1,97% 21,91 2025-12-12 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.