Cykle koniukturalne, każdy o nich słyszał, każdy coś o nich wie, nie ma zatem potrzeby wyjaśniać, o co chodzi. JSW również podlega cyklom koniuktyuralnym, co skrzętnie wykorzystują szorciarze tłukąc kurs akcji, gdy szczyt koniunktury mija i zaczyna się się kilkuletni okres dekoniunktury. To dlatego na tej akcji mamy znaczące wahania kursu, historycznie od 8,66 do 142,70. Tu: https://www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=JSW Na wartość rynkową akcji JSW wpływa silnie cena węgla, jej głównego produktu. Dlatego warto jest się przyjrzeć cenom tego surowca i porównać go z kursami akcji JSW w dłuższym okresie czasu, przykładowo ostatnich 5-10 lat. W jedna akcja JSW kosztowała na początku 2016 roku 8,66 zł (12 stycznia) Tona węgla na początku 2016 roku kosztowała 52 USD. Tu: https://pl.tradingeconomics.com/commodity/coal Na przełomie października i listopada 2016 roku tona węgla kosztowała ok. 110 USD Pod koniec listopada 2016 akcja JSW kosztowała 81 złotych, czyli blisko 10x więcej niż na początku roku. 10x więcej czyli 1000%. To podaję dla porządku, i dla tych, którzy wątpią w możliwość wzrostu wartości akcji z obecnych 23 do przykładowo 230 złotych. Do maja 2017 roku kurs korygował się po gignttycznych wzrostach, by następnie w styczniu 2018 roku sięgnąć 106 złotych za akcję. Podobnie było z ceną węgla. W maju 2017 roku za tonę węgla płacono 73 USD. Potem nastąpił wzrost do120 USD (lipiec 2018). Potem nastąpiły dwa lata dekoniunktury, cena węgla spadła do ok. 50 USD/tona i ok. 110 USD za tonę koksu (koniec 2020 roku). Kolejna dwa lata to czas złotych żniw dla JSW. Cena tony węgla w kolejnych dwóch latach urosła z 50 do >440 USD we wrześniu 2022 roku, a koksowego do 637 USD/tona (blisko 6-krotnie - marzec 2022). Od tego czasu upłynęły trzy lata. Cena węgla spadła do 110 USD/tona, a koksowego ok. 207 USD/tona. Z tej statystyki wynika, że niebawem powinniśmy obserwować wzrost ceny węgla, prawdopodobnie większego niż ten z 50 na 440 czy z 110 na 637 (koks) USD (inflacja). Nawiasem mówiąc, w wypadku zakończenia konfliktu na Ukrainie spodziewam się wzrostu cen gazu i ropy. Wszelkie surowce muszą nadrobić inflację, czyż nie? Zaprezentowałem wykres cen węgla za okres 10 lata. Poniżej wykres dla węgla koksowego, ale za okres ostatnich. 5 lat. Wykres ten jest podobny do wykresu ceny "zwykłego" węgla, tyle że węgiel koksowy jest znacznie droższy. https://pl.tradingeconomics.com/commodity/coking-coal Wzrost ceny węgla może nastąpić już niebawem, nawet bardzo szybko. Takiego obrotu sytuacja prawdopodobnie spodziewają się szorciarze, którzy zaakumulowali (za sprawą pożyczek, oczywiście), spory pakiet akcji, których mogą użyć i używają do blokowania wzrostu względnie tłuczenia kursu. Przypomnę, że od 21 listopada QRT posiada 0,6% wszystkich akcji JSW tytułem pozycji krótkiej. \ Tu: https://rss.knf.gov.pl/rss_pub/ MIjają tygodnie, a pozycja krótka w portfelu QRT nie zmienia się, choć akcje były pożyczne drogo, prawdopodobnie >30% p.a. To znaczy, że goldmany płacą za trzymane, ale nie sprzedane akcje jak za zboże, choć oferta pożyczkowa jest całkiem spora, więc bez problemu po sprzedaniu posiadanego pakietu bez problemu, ale nadal drogo, mogliby pożyczyć podobny wolumen akcji JSW (UT ok. 75%). Mogliby, ale tego nie robią. Dlaczego? Prawdopodobnie widzą, że sprzedawane akcje w znaczącym stopniu trafiają do longerów/agresywnych funduszy inwestycyjnych i trochę do portfeli drobnych inwestorów. Drobni inwestorzy niewiele akcji kupują, co widzimy po nie zmieniającej się zasadniczo liczbie papierów zablokowanych w arkuszu zleceń S. Od wielu dni mamy tam ok. 9,5 mln akcji. Czy czeka nas "wyciskanie"? Ja uważam, że tak. Dlaczego? Dlatego, że liczba pożyczonych akcji jest w mojej ocenie znacząco większa niż ta ujawniona w ortexie (3,92 mln). Według moich szacunków/wyliczeń wynosić ona może obecnie od ok. 14 do ok. 20 mln akcji. Moje rachunki przedstawiłem na forum, zachęcam Was do zapoznania się z nimi, a przede wszystkich do wykonania samodzielnych obliczeń oraz kierowania się przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych wyłącznie własnymi przemyśleniami. Każdy może się pomylić, również ja!:) Za "wyciskaniem" w gwałtownej formie przemawia istnienie pospolitego ruszenia drobnych inwestorów, które od początku szortowania jest kolcem w oku goldmanów. Gdyby nas nie było, rozgrywka o akcje działaby się tylko między szorciarzami a longerami/agresywnymi funduszami inwestycyjnymi i przybrałaby prawdopodobnie formę tzw. drabinki. Istnienie zorganizowanej do pewnego stopnia grupy inwestorów drobnych powoduje, że "wyciskanie" może przebiegać tak jak na Gamestop, VW, Eutelsat czy ostatnio Beyond Meat. Na Gamestop w wyniku zorganizowanej akcji drobnych inwestorów, którzy "skrzyknęli się" w necie, kurs akcji wzrósł nawet o +3000%, na pozostałych spółkach nawet od 800 do 1600%. Czy na JSW może być tak samo lub podobnie? Oczywiście, że może.:) Blisko 10-krotny wzrost kursu akcji JSW już widzieliśmy, a zatem jest możliwy. To oznacza, że akcja może kosztować kilkaset złotych i to w nieodleglym czasie. Od naszej determinacji i rozwagi zależeć może przyszły kurs akcji: przykładowo 230 (obecny x10), 368 (obecny x16) czy 690 (obecny x30) złotych za sztukę.:) Gwałtowne "wyciskanie" pojawia się również wtedy, gdy podczas szortowania mamy do czynienia z fenomenem wielokrotnego pożyczania jednej i tej samej akcji. Podejrzewam, że na JSW mamy właśnie takie zjawisko. W teorii pożyczenie 20 i więcej % wszystkich dostępnych akcji skutkuje najczęściej "wyciskaniem". Jeśli szorciarze faktycznie mają obecnie do oddania od ok. 14 do ok. 20 mln akcji, wówczas ich pożyczki stanowią od ok. 26 do ok. 38 % dostępnych walorów (w sumie z ok. 53 mln sztuk, ponieważ z całej puli wyłączam akcje w posiadaniu MAP). Taka jest moja spekulacja!:) Dobrej zabawy i dużych zysków życzę wszystkim gojom!:)
BM BOŚ wycenia akcję JSW na 10 złotych. Wiarygodność tej wyceny jest wątpliwa, a raczej umiejętności anlityka. Tu: https://www.pb.pl/analityk-szokuje-wyjatkowo-niska-wycena-jsw-1168301 BM BOŚ miota się w wycenie JSW od ściany do ściany.:)
Z jakimi wolumenami obrotów możemy mieć do czynienia w okresie "wyciskania" , pokazują statystyki z okresu wzrostu kursu w marcu 2022 roku. Wynika z nich, że obecnie ujawniona w arkuszu zleceń S podaż nawet w 1/4 nie zaspokoiłaby ówczesnego popytu.:) https://www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=JSW
Ostatni atak szortów? Wcale tego nie wykluczam. Nie ma innych powodów obecnego spadku kursu jak właśnie szortowanie. Po to QRT zgormadził > 800 k akcji, żeby słuc kurs. Czy będziemy mieli powtórkę z Beyond Meat, gdzie szorciarze w tygodniu poprzedzającym "wyciskanie" stłukli mocno kurs? Podejrzewam, że tak właśnie może być.:) Przypomnę, że kurs Beyond Meat urósł w nastepstwie "wyciskania" , ku zaskoczniu szorciarzy, nawet 1600%. Dobrej zabawy i dużych zysków. Pamietamy o cyklach, czyż nie?:)
Tusk to do ilu myslisz zejda przy tym "ostatnim" wyciskaniu? Pytam teraz serio miej odwagę cos powiedziec. Bo koledzy Cie tu od dawna pytają o średnia a ja mam swoją teorie ze Ty wcale jeszcze nie kupiłeś.
Dnia 2025-12-09 o godz. 10:46 ~Rysiu napisał(a): > Tusk to do ilu myslisz zejda przy tym "ostatnim" wyciskaniu? Pytam teraz serio miej odwagę cos powiedziec. Bo koledzy Cie tu od dawna pytają o średnia a ja mam swoją teorie ze Ty wcale jeszcze nie kupiłeś.
Zapytaj o to szorciarzy i longerów/agresywne fundusze inwestycyjne, ponieważ to one, jak ostatnio pisałem, dominują obecnie na rynku i prawiecały handel zależy od nich własnie.:) Na temat moich zakupów, ceny nie wypowiadam się. To tylko moja sprawa.:)
W arkusz zleceń S mamy nadal wysatwione ok. 9,5 mln akcji, tyle ile było dziś rano. Kto sypie dziś akcjami? Jak to kto? Szorciarze!:) https://gragieldowa.pl/spolka_arkusz_zl/spolka/JSW
I oczywiście trabanci piszą o kosztach pracy i tak dalej. To oczywista próba, nieudolna dodam, sprowadzenia dyskusji na poboczne, nistotne tory. Istotą spadków kursu nie są dane finansowe, ale koniecznośc odkupu akcji przez szorciarzy. Od października ubiegłego roku odkup i redukcja zadłużenia nie idzie szorciarzom wcale. Przez 13 miesięcy oddali ledwie 240 k akcji. W tym czasie wolumen obrotów przekorczył 100 mln akcji. Efektywność odkupu: 0,24%. A ile im jeszcze zostało? Oficjalnie 3,92 mln sztuk., nieoficjalnie, czyli według moich wyliczeń od ok. 14 do ok. 20 mln akcji. I o to idzie gra. :)
aleś się napocił na marne, piszę od 50zł wam że spółka do wygaszenia, chcesz zarabiać na koksie? to handluj koksem nie jsw Twoje analizy nie uwzględniają jednego, koszty pracy, tu każdy extra zysk zostanie przejedzony przez górników i zarzad a jak zostanie to extra podatek :) podwyżki, barbórki, węglowe, ołówkowe, itp itd.... bo kiedy tu była dywidenda bo jakoś nie pamiętam :D
Szorciarze nie grzeszą szczególnym sprytem. Są przewidywalni i dlatego taki, a nie inny jest temat mojego porannego wpisu. Jak zawsze w takich sytuacjach szorciarze tłuką masową podaż kurs, ale tylko przez dwie godziny. Potem nastepuję dramatyczny s[adek wolumenu obrotów i dlatego mamy wzrost kursu. D;aczego? Dlatego, że w trakcie przedpołudniowego tłuczenia kursu szorciarze stracili całkiem sporo akcji. W arkuszu S przybyło ok. 70 k nowych akcji. Dziękuję za pozdrowienia, wzajemnie.:)
https://x.com/GPW_Trader2022/status/1998365157731209518/photo/1 Poza ujawnioną pozyczką pod wyżej podanym linkiem, kol. Trader informuje o pożyczce 0,4 mln akcji, które zobaczymy za kilka dni w ortexie.
QRT zwiększyło pozycję krótką do 0,7% w kapitale, czyli do 821 882 akcji. I dzisiaj nimi sypał - wygląda na to, że bez więszego powodzenia:) https://rss.knf.gov.pl/rss_pub/