Obecne spadki kursu wyglądają na typową reakcję rynku na słabsze wyniki półroczne, a nie na sygnał poważnych problemów fundamentalnych. Spółka wciąż generuje solidne przychody, dodatni cash flow oraz stabilny zysk netto, a decyzja o wypłacie znaczącej zaliczki na dywidendę potwierdza, że sytuacja płynnościowa jest bezpieczna. Nie widać żadnych czynników, które wskazywałyby na ryzyko utraty stabilności finansowej czy zagrożenie dla działalności operacyjnej. Obecna przecena wygląda raczej jak krótkoterminowa korekta po publikacji raportu, a nie jak reakcja na strukturalne pogorszenie biznesu.
Docelowo jest szansa na wzrosty , ale muszą pokazać poprawę w wynikach , do tego słaby dolar . Wszystkie wsparcia padły bez obrony co pokazuje jaki jest sentyment do spółki i jak inwestorzy wierzą zarządowi. Mam wrażenie że prezes dopiero się obudził że coś jest nie tak i sam nie wie jak to teraz ugryźć.
Raczej kurs jest celowo dołowany, później będzie odkupienie akcji przez spółk. Przygotowanie gruntu pod text app i sprzedaż akcji zainteresowanym podmiotom
Biznes pokazuje gorsze wyniki , traci klientów to raczej spadki są usprawiedliwione. O text app jakoś też narazie ani słowa , więc nie wiadomo czy się to akurat przyjmie do sprzedaży czy to aby nie będzie niewypał ?
Zostawmy słupki itp. Sama logika przemawia za tym że taki plan może być,Z tego co się orientuje to spółka miała plan skupu akcji ? Chyba że się mylę, bo też tak może być. Ja widzę ten scenariusz tak jak napisałem wyżej, może być inaczej tego nikt nie wie prócz zarządu. Podobne ruchy były na Selvita i Ryvu przerzucanie akcji przez fundacje itd , kurs zdołowany mimo nowych kontaktów itd. Cloud miał podobnie i można tak wymieniać. Za dużo włożyli kasy w text app żeby nie mieć z tego zysku.
Spółka nie wyklucza skupu , raczej główni udziałowcy bo spółka ma coraz mniej pieniędzy w kasie . Ja tam widzę ciągłe odchodzenie klientów, brak informacji czy text app się chociaż wstępnie przyjął . Nie sądzisz że przedstawienie aktualnych wyników i sytuacji w spółce były jakby chcieli specjalnie zbić kurs i przedstawić całość w złym świetle?
Może być taki scenariusz, tylko mnie to nie urządza , jak zbiją kurs do 35 zł i zaproponują wezwanie to większość aktualnie tutaj posiadających akcje straci w tym ja . Mnie np. się nie podoba że nie pokazują w słupkach liczby odejść , nowych klientów którzy płacą za inne produkty niż livechat … np chciałbym wiedzieć czy ktoś się decyduje na text app ? A ani słowa o tym . Pieniądze mimo słabego dolara i tak gdzieś się rozpływają (porównanie ponad 40 mln w zeszłym roku i 29 w tym)
Oczywiście, że potencjalny scenariusz buyout jest niekorzystny . Dlatego ja preferuję scenariusz, że na razie transformacja nie wypaliła i pracują nad tym, niż to, że miśki się dogadały przy zielonym stoliku i planują ściągnąć spółkę z parkietu kosztem drobnych akcjonariuszy.
Nasdaq to USA i pewne reguły gry, wszystko szybciej się kręci, jest nieporównywalny kapitał (tam spuścili Zendesk w niecały rok), GPW to prowincjonalna dżungla. BTW txt jest już 75% od ath :). Liczę na to, że ten scenariusz nie jest rozgrywany, przeciwnie, jak stara się nas przekonać szorciarz, Elooo et consortes, to spółka wydmuszka, zawija się, więc kto chciałby kupować i ją zdjąć z parkietu.
Nie licz, za Ciebie licza fundusze i wlasciciele firmy, ich interesuje kasa, nie akcje, jakby byly papierowe, to do toalety chodziliby podcierac tylki, bo tansze od rolek papieru toaletowego
Ci akurat nie posiadają akcji , ale pewnie chcą je mieć (tylko taniej) jeśli text app faktycznie nie wypali to może być koniec dla firmy , jeśli wypali to w drugą stronę możliwe będzie nowe ath . Trochę przeraża mnie perapektywa conajmniej roku żeby się przekonać i nie wiadomo co na giełdach się wydarzy ( w końcu jest wszystko bardzo wysoki )