A jaki jest powód tych zapowiadanych przez was spadków? Coś się zmieniło w fundamentach spółki? Tankujecie mniej benzyny? Używacie mniej gazu? Może zużywacie mniej energii elektrycznej?
Po spokojnej analizie ostatnich 2 tygodni doszedłem do następujących wniosków:
1) Lekko rozczarowujący raport za trzeci kwartał był katalizatorem obecnej korekty, która chyba powoli dobiega końca. 2) Bardzo dobra marża rafineryjna za listopad ( 21,7 USD/b ) przy całkiem dobrej za październik ( 16,6 USD/b ) i wszystko na to wskazuje, że równie dobrej za grudzień ( zasługa m.in. Ukrainy i ich ataków na rafinerie w Rosji ) powinny skutkować dobrym raportem za czwarty kwartał.. 3. Uruchomienie nowoczesnej elektrowni gazowej w Grudziądzu i Ostrołęce będzie źródłem dodatkowych przychodów ( więc również zysków ) i to zarówno ze sprzedaży energii elektrycznej jak i gazu wykorzystywanego w tych elektrowniach. 4. Uruchomienie farmy wiatrowej Baltic Power również zwiększy przychody ( a więc i zyski ) firmy. 5. Ze względu na duże potrzeby budżetu państwa oczekiwana przyszłoroczna dywidenda, którą oceniam na od 6,50 zł do 7 zł za akcję, będzie czynnikiem zapobiegającym przecenie.
A w perspektywie dłuższej niż rok pozytywnymi wiadomościami są: rozpoczęcie budowy elektrowni gazowej w Gdańsku, pozyskanie znaczącego dofinansowania z KPO na inwestycje, niskie zadłużenie, plany budowy kolejnych farm wiatrowych na Morzu Bałtyckim i zbliżające się nieuchronnie ( czyli w 2026 roku ) zakończenie wojny na Ukrainie (moim zdaniem raczej z powodu osiągnięcia przez Rosjan zamierzonych celów niż z powodu tzw. planu pokojowego.
Biorąc to wszystko pod uwagę prognozuję wzrost kursu na koniec grudnia do 95-96zł. A w pierwszym kwartale 2026 powrót kursu powyżej 100 zł na akcję.
Zapomniałem dodać, że w grudniu różne fundusze, aby zarządzający mogli otrzymać premię roczną, będą ciągnąć kursy w górę, no bo przecież dobrze zarządzają i księgowo musi się zgadzać.
Zakup przy kursie 92 zł, sprzedaż po 96 zł za 2 lub 3 tygodnie. Po odliczeniu kosztów wychodzi około 3 procent zysku. Jak na niecały miesiąc to jak dla mnie może być.