• Kontrakt w Hiszpanii Autor: ~namor [83.5.163.*]
    ML System pozyskał pierwsze zlecenie na rynku BIPV w Hiszpanii

publikacja
    2025-12-02 11:44
    ML System dostarczy pokrycie dachowe BIPV o powierzchni 660 m kw. dla Muzeum Madinat al-Zahra w Kordobie; jest to pierwsze zlecenie spółki w Hiszpanii - podała spółka w komunikacie prasowym. Całkowita wartość zleceń produkcyjnych w backlog ML System wynosi około 57 tys. m kw.

"Realizacja trudnych technicznie projektów jest naszą przewagą na rynku i dlatego liczymy na kolejne realizacje, m.in. w Hiszpanii, która jest bardzo rozwiniętym rynkiem BIPV. Produkcja energii z fotowoltaiki w tym kraju ma ogromny potencjał. Z danych AleaSoft Energy Forecasting wynika, że między styczniem a kwietniem 2025 r. produkcja energii z fotowoltaiki w Hiszpanii rosła bez przerwy. Standarem stało się też bicie kolejnych rekordów produkcji przy dobrej pogodzie. To dobry prognostyk do produkcji zielonej energii z naszych produktów fotowoltaicznych" - powiedział cytowany w komunikacie wiceprezes Dawid Cycoń.

To są ostatnio dobre wiadomości. Spółka zaczęła zdobywać rynki zagraniczne.
  • Re: Kontrakt w Hiszpanii Autor: ~Kamil [83.10.128.*]
    To jest drobnica i z opisu wnioskuję że chodzi o produkt niestandaryzowany więc o taki od którego mieli odchodzić ale najwidoczniej z braku laku biorą wszystko. Słabiutko to im idzie
  • Re: Kontrakt w Hiszpanii Autor: ~Olek [190.2.151.*]
    Widać duży problem w pozyskiwaniu zleceń na BIPV, we wrześniu mieli zamówień na ponad 60 tys. m2 a teraz już tylko 57 tys m2
  • Re: Kontrakt w Hiszpanii Autor: ~MordoMoja [37.31.52.*]
    Hmm... pomyślmy. Może od września do grudnia coś się udało wyprodukować? Może to tłumaczy różnicę w ilości metrów między wrześniem a grudniem? No ale mogę się mylić, bo nie jestem pro analityk z bankiera
  • Re: Kontrakt w Hiszpanii Autor: ~Kamil [83.10.128.*]
    xD co za analiza. Wyprodukować się udało ale pozyskać chociaż tyle co wyprodukowali już nie. Nie wiem czy wiesz ale firmy produkcyjne muszą mieć ciągły pewien poziom zamówień by móc funkcjonować. MLS ma zdolności produkcyjne BIPV około 840 tys m2 rocznie (przynajmniej takie były zapowiedzi) więc ich stały miesięczny poziom zamówień powinien być na poziomie 50-70 tys m2, a oni jak na razie mają 57 tys m2 na końcówkę 2025 i cały 2026 więc jak sam widzisz bardzo słabo
  • Re: Kontrakt w Hiszpanii Autor: ~Stan [146.70.230.*]
    chłopie oni te 57 tys m2 mają nie na jeden miesiąc tylko z realizacją do końca 2026 roku więc o czym ty piszesz, że mają mniej bo coś wyprodukowali?! By móc zarabiać i spłacać zadłużenie oni powinni wejść w 2026 z portfelem zamówień na poziomie 350-400 tys m2 i resztę dozbierać w 2026.Tam jest taka bieda, że chwalą się zamówieniem na 600m2 i to pierwszym od września. Mają marne 57 tys m2 i się cieszysz, że coś wyprodukowali, co za inwestory
  • Re: Kontrakt w Hiszpanii Autor: ~Cudak [37.47.148.*]
    Tak, "tam jest taka bieda", że baranek jeden z drugim tu siedzą i skupują akcje.
  • Re: Kontrakt w Hiszpanii Autor: ~MordoMoja [185.200.82.*]
    no panowie, szalejecie. Czy można podejrzeć wasze excele? Bo mi z mojego kalkulatora wyszło, że aby było dobrze, powinni mieć 12 milionów hektarów w planie produkcyjnym do 15 listopada 2026. No ale nie znam się, tylko się wypowiedziałem.
  • Re: Kontrakt w Hiszpanii Autor: ~Kamil [83.10.120.*]
    Zmień założenia w excelu bo przy obecnym poziomie zamówień od kilku kwartału są na potężnym minusie. Przypuszczam że q4 i q1 2026 również będą kiepskie. Juz niedługo się przekonamy kto ma rację
[x]
MLSYSTEM 0,92% 15,32 2026-05-19 14:05:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.