Dnia 2025-11-28 o godz. 13:31 ~Marco1981 napisał(a): > Dokładnie, jelenie poszły na inne pastwisko. Tutaj już czekamy na siano w Nowym Roku.
Gruby sypie a jelenie do kupna zawsze się znajdą, kto sprzedał wyżej wygrał. Nie należy tu teraz spodziewać się wzrostów przez najbliższy kwartał a wręcz nożna liczyć na spadki by odkupić wcześniej sprzedane akcje. Spółka do wzrostu na najbliższe miesiace to RYVIU tu zarobicie i odrobicie straty z Mdg.
Niezłe jaja. Kurs nie chce dalej spadać, są podstawy do wzrostów pod wyniki za IV kw., a załamany akcjonariusz płacze, że kurs dalej nie spada i każe iść na Ryvu, które po zjeździe z 31 na 24 zł, odbiło na 28 zł.
Nie ma co panikowac, wsparcie sie ladnie broni wiec nic nie jest przesadzone. Jedynym wiekszym realnie ryzykiem jest panika AI na rynkach swiatowych i konkretna korekta. A to w koncu pewnie nastapi, ale kto moze wiedziec kiedy. Na moje oko czesc kapitalu juz pod to ucieklo lub ucieka, gotowe odkupic na dolku, gdziekolwiek on bedzie. Innego powodu sprzedazy teraz nie widze
Na moje oko to doszło do głównej linii trendu i powoli się od niej odbija. A co do zwały na świecie to tak to niestety wygląda - szykuje się i najmocniej dostanie wszystko co z AI. Mdg wtedy też, ale myślę że tylko chwilowo. Szybko się zorientują, że akurat tu to jeden z nielicznych biznesów, gdzie AI faktycznie się przydaje, działa i daje wartość dodaną
Żeby MDG dostało z powodu AI to najpierw musiałoby na hype AI w ogóle urosnąć :)
Konkurent MDG z USA, wyceniany jest na prawie 3mld dolarów, a daleko mu do break even, a rok 2024 kończył ze stratą 100mln dolarów, a ostatni kwartał przyniósł kolejne 15mln straty. Tak właśnie wygląda wycenianie spółek w Polsce vs USA :)
Niekoniecznie, jak AI walnie to mdg dostanie rykoszetem na bank. Poza tym, wlasnie takie wysokoe wyceny spolek AI ktore przynosza ogromne straty sa powodem niepokoju o banke, o przeinwestowanie. W tym rzecz wlasnie ze te wyceny sa irracjonalne
Dnia 2025-11-30 o godz. 09:56 ~Niki napisał(a): > Niekoniecznie, jak AI walnie to mdg dostanie rykoszetem na bank. Poza tym, wlasnie takie wysokoe wyceny spolek AI ktore przynosza ogromne straty sa powodem niepokoju o banke, o przeinwestowanie. W tym rzecz wlasnie ze te wyceny sa irracjonalne
skoro Państwo uważacie że niebawem Al walnie i MDG dostanie na bank rykoszetem to może warto poczekać na korzystniejszą cenę i nie przepłacać a teraz opychać towar gdyby była jakaś podbitka. Ja w piątek znowu spuściłem 200 szt. mam cichą nadzieję odkupić towar na widełkach 26-27 zł
Nic nie "uważamy", nikt na pewno nie wie jak będzie. Po prostu rozważamy możliwe scenariusze. Każdy tu by chciał, żeby rosło ale mamy udawać, że nie ma ryzyk? Żeby nie zapeszyć, czy co? Jak pęknie bańka AI to stado będzie uciekać ze wszystkiego co choćby stało koło AI, taka jest brutalna rzeczywistość. Ale jak pisałem wcześniej, myślę, że mdg ma szansę być trafione tylko lekko i krótko, zwłaszcza, że faktycznie, porządnej pompy pod AI tu w sumie jeszcze nie było.
Napływają dobre informacje, można zacząć grę pod wyniki za 4 kw. Ktoś sprzedał, ktoś kupił.
https://www.bankier.pl/wiadomosc/MEDICALGORITHMICS-S-A-Medicalgorithmics-S-A-rozszerza-wspolprace-z-jednym-z-najwiekszych-amerykanskich-IDTF-zwiekszajac-w-grudniu-2025-r-wynagrodzenie-z-tyt-wspolpracy-o-ponad-50-do-450-500-tys-USD-9048233.html