Czy wierzycie jeszcze w 40 zł do końca roku? wszystko na około sprzyja wzrostowi, a kurs w dół. Jestem tutaj od początku i obecne zachowanie kursu bardzo mnie dziwi. Dajcie znać co myslicie.
Prędzej w św. Mikołaja uwierze... tu tyle to i w przyszłym roku nie będzie, jak tak dalej pójdzie... ten ecommerce jest po prostu przereklamowany... stad brak wzrostów...
Ale wyniki pokazują co innego. Pogoda za oknem też sprzyja. Przez tyle lat jak tu jestem zawsze to były sygnały do wzrostu. Nie ukrywam, że teraz też dokupiłem trochę bo rozwój tej firmy oceniam zdecydowanie lepiej niż 1,5 zł na jednej akcji od wejścia na GPW.
Niektórzy mówią, że musi sie to przełożyć na kurs... a niektórzy mówią, że nie musi... jeztem też tu ze 4 lata i jefyne co robie, to uśredniam... sle ile można....
Moim zdaniem wyjaśnienie jest proste - przy obecnych zyskach wycena jest adekwatna, jaracie się tu EBITDA kiedy tak naprawdę liczy się zysk netto i zdolność do generowania gotówki. Porównajcie sobie wskaźniki z konkurencją (a Answear powinien być traktowany z dyskontem z racji płynności). By kurs ruszył mocno w górę zysk powinien być w przedziale 40-50 mln rocznie co moim zdaniem nie wydarzy się w przyszłym roku dlatego mamy kiszonkę na kursie.
nie odniosę się do kursu, bo w tym temacie skompromitowałem się już wielokrotnie, ale jeśli uważasz, że przede wszystkim liczy się zysk netto, to nie wiem, gdzie widzisz problem? Jeśli w Q4 2025 spółka poprawi wynik z Q4 2024, to zysk netto w 2025 roku wyniesie około 30 mln zł. W 2026 roku spółka nie planuje inwestycji w nowe rynki, ani w kolejne sklepy stacjinarne (sorry, chciałem powiedzieć concept stores) to przy stałym zwiększeniu przychodów i poprawie marży, nawet w mniejszym tempie niż do tej pory, osiągnięcie zysku netto w wysokości 35-40 mln w 2026 roku jest wysoce prawdopodobne.
Nawet zakładając ten zysk na poziomie 35-40 mln to przy obecnej kapitalizacji są to rejony C/Z odpowiednio 14-12. Czy to jest okazja? Dla spółki która dynamicznie zwiększałaby przychody jednocześnie poprawiając zysk może tak, jednak tu już mamy komunikaty zarządu o 'wysokiej bazie' z zeszłego roku co skłania mnie jako inwestora do wyciągnięcia wniosku, że wzrosty przychodów w przyszłym roku to będą bardziej w rejonie 10% niż 20-30.
Pewnie przemawia przeze mnie narastające rozgoryczenie kursem Answear gdy hossa na rynkach jest już w dojrzałej fazie, odgrzane kotlety typu KGHM czy Orlen rosną 100% w rok a tu jest taka kiszonka bez perspektyw na większe wzrosty. Jak to często na bananie bywa cena z IPO była zawyżona, nastąpiło urealnienie oczekiwań i mamy co mamy.
Tu sie nic nie zgqdza z kursem... stopy w doł... zapowiadają sie niższe, wiec tez obsluga dlugu bedzie tańsza... pogoda dobra do dobrej sprzedaży w q4... wypowiedzi szefostwa, że jest dobrze.... a kurs w dół... kto napieprza tym papierem ciągle po cenie jiewiele wyższj niż w ABB... masakra z tym kursem...
Tutaj wiele rzeczy się NIE ZGADZA ! ... i nie wiem o co chodzi, a jak nie wiem, to na pewno chodzi o pieniądze - czytaj Spekulacja kursem Ceny.
Mam wiele Pytań:
1.) Czy ktoś normalny ogłasza program motywacyjny "zależny od zaprogramowanego przez Zarząd kursu Ceny" !? Przykłady spółek z branży ?
2.) WOLUMEN - brak WOLUMENU a kurs dołuje. 5 dni jak stół 26,50 a dzisiaj na koniec tygodnia i miesiąca 26,40 ! Patrząc na świece to wygląda to do D. Jednak ja patrzę przez pryzmat Wolumenu. Zjazd ceny a Wolumenu brak (brak popytu).
3.) Czy można to dołowanie ceny podpiąć pod rozliczenia podatkowe (straty, min. zysk) ?
Nie mam pojęcia jakie są teraz Zamiary - Spekulacyjne. Wygląda to teor. źle. Jak będzie. Zobaczymy. Mam po dziurki tego SZMATEXU.
obecnie niewiadoma, to jakie bedą koszty marketingu w q4, bo z webinaru wynika, że 3/4 przypadnie na q4... nawet jeśli patrzeć na rekomendacje z przymrużeniem oka... to po te 30 zł powinno to chodzić, chodzi o ca. 10 % niżej... no nie czaje, czemu ten kurs jest w takiej pupie...