MIR został odrzucony w przetargu za 1.4 mld, gdzie decydowała wyłącznie cena (MIR miał najkorzystniejszą ofertę). Bardzo jestem ciekaw jakie były powody odrzucenia i co na to zarząd...
Nie decydowała tylko cena, bo wybrali trakcje która jest spółka zależna zlecającego przetarg.... i poza najnizszą ofertą mirbudu odrzucili kilka innych nizszych od oferty trakcji
To co opisałeś jest działaniem niezgodnym z prawem, o ile nie kryminalnym. Jakieś oficjalne uzasadnienie dla odrzucenia tańszych ofert musieli podać - ciekawe czy będzie gdzieś dostępne. Jakby nie było odwołanie od decyzji przez MIR według mnie jest obowiązkowe
Od dawna powtarzam, że posiadanie przez PKP PLK tylu spółek budowlanych, które konkurują z innymi firmami o ich zlecenia to patola i nieuczciwa konkurencja. A dopiero co Trakcja drukowała kolejne akcje dla nich! Ale czegoś takiego jak w tym przetargu jeszcze nie widziałem...
Skierniewice – Czachówek: Trakcja z najkorzystniejszą ofertą. Czyli PKP PLK odrzucił 4 najtańsze oferty (w tym Mirbud) i wybrał Trakcję, której właścicielem jest... PKP PLK. No jeśli to nie jest nieuczciwa konkurencja to ja nie wiem czym to jest
Już wcześniej pisałem, że póki MRB nie nabędzie doświadczenie w realizacji dużych kontraktów kolejowych, póty jako spółka bez doświadczenia nie wygra dużego kontraktu, choćby cena była o połowę niższa od następnej. Zakupili spółkę za 40 mln (też bez większego doświadczenia) ale to im niewiele pomoże - no chyba w kontraktach na 50 mln. Jak zrealizują kontrakt z TORPOL-em to dopiero wówczas będą mogli mówić, że mają doświadczenie.