https://biznes.pap.pl/wiadomosci/firmy/scanway-sa-332025-zawiadomienia-o-zmianie-udzialu-w-ogolnej-liczbie-glosow-w witamy inwestora na pokładzie TFI PZU
„Sektor technologii kosmicznych oceniamy jako jedną z najbardziej perspektywicznych branż, szczególnie w otoczeniu rozwoju europejskich systemów bezpieczeństwa. Cieszymy się z dołączenia do grona akcjonariuszy Scanway S.A. Jesteśmy pod wrażeniem dotychczasowego rozwoju spółki, skuteczności w pozyskiwaniu nowych kontraktów i dynamicznego wzrostu portfela zamówień. Podobają nam się kierunki rozwoju wskazane w strategii na lata 2026–28, zakładające budowę czołowego europejskiego integratora ładunków optycznych” – komentuje Jarosław Leśniczak, Wiceprezes Zarządu TFI PZU SA." "Przed chwilą poinformowaliśmy rynek, że 21 listopada rozpoczęliśmy proces pozyskania dodatkowego finansowania przeznaczonego na realizację strategii rozwoju na lata 2026-2028. Fundusze zarządzane przez TFI PZU S.A. nabyły pakiet 100 000 szt. akcji, stanowiących 6,45% kapitału zakładowego Spółki, po cenie 153,00 zł szt., czyli o łącznej wartości 15,3 mln zł brutto. Oznacza to dyskonto na poziomie 9,1% względem średniej ważonej wolumenem obrotu dla kursu z okresu 30 dni przed raportem bieżącym informującym o rozpoczęciu procesu pozyskania dodatkowego finansowania oraz ponad dwukrotnie wyższą cenę niż w poprzedniej rundzie finansowania przeprowadzonej przez Spółkę w czerwcu br. Już dziś mogę potwierdzić, że dzięki pozyskanym środkom przeniesienie notowań Scanway z NewConnect na Główny Rynek GPW odbędzie się bez konieczności przeprowadzania kolejnej emisji akcji. Kapitał ten wesprze realizację naszej strategii, zakładającej osiągnięcie pozycji jednego z największych integratorów ładunków optycznych w Europie. To ambitny, ale realny cel, oparty na technologii, doświadczeniu i konsekwencji całego zespołu Scanway. Po dwóch latach obecności na NewConnect nasi akcjonariusze mogą obserwować kilkukrotny wzrost wartości inwestycji, a obroty na akcjach należą do najwyższych spośród ponad 350 spółek notowanych na tym rynku. Dołączenie TFI PZU S.A. to wyraźny i ważny sygnał, że idziemy we właściwym kierunku. Dziękujemy za zaufanie."
nie mam nic przeciwko nowemu inwestorowi,zastanawiają mnie tylko dziwne spadki ,,bez powodu,,przed wejsciem inwestora ,podobny numer na mennicy przed sprzedażą pakietu akcji . ulica może sobie spiewać piosenkę vox-u ,,bananowy jest po prostu żywot mój,,