• Wnioski z czatu z Prezesem Autor: ~Morświn [5.173.182.*]
    Na postawie pytań własnych i innych oraz udzielonych odpowiedzi:

1. Twardy fakt: obligacji zamiennych na akcje jest jeszcze za 24 miliony zł. W mojej ocenie to jest umiarkowanie dobra wiadomość. Nie jest to kwota duża, a wykup planowany jest dopiero pod koniec przyszłego roku.

2. Kolejny twardy fakt: cały zysk przeznaczą na pokrywanie strat z lat ubiegłych oraz kapitał zapasowy i o dywidendzie można zapomnieć w dającej się przewidzieć przyszłości. Z wypowiedzi i reakcji Prezes można wnioskować, że pytania o dywidendę go drażnią i jakoś nie widzi lub nie chce widzieć związku pomiędzy brakiem perspektyw na dywidendę a brakiem zainteresowania funduszy inwestycyjnych.

3. Moja opinie: Prezes (i zarząd) najwyraźniej postanowili prowadzić spółkę stabilnie, ale nie ambitnie. Ich cele są zdrowe pod kątem finansowym i operacyjnym, ale z ambitnym rozwojem nie mają nic wspólnego. I albo jest to poza, aby w razie porażki nie musieć się tłumaczyć, a w razie powodzenia zaskoczyć pozytywnie albo niestety tak faktycznie tą spółkę poprowadzą - zachowawczo.

Ktoś ma inne/dodatkowe wnioski z czatu, to zapraszam do odpowiedzi, chętnie poczytam.
  • Re: Wnioski z czatu z Prezesem Autor: ~Vlad [31.178.131.*]
    Niestety, nie uczestniczyłem. Dzięki za info. Patrząc na poziom przeceny (-30% wczoraj) od szczytu, w świetle wyników, jestem zainteresowany dalszą inwestycją
  • Re: Wnioski z czatu z Prezesem Autor: ~Danx [37.31.56.*]
    -30%?
  • Re: Wnioski z czatu z Prezesem Autor: ~Ola [5.173.23.*]
    Niech zmniejsza sobie wynagrodzenie to zysk będzie wiekszy
  • Re: Wnioski z czatu z Prezesem Autor: ~Sonia [89.64.94.*]
    bardzo perspektywiczny defence/bezpieczeństwo. Co do konserwatywnych perspektyw, mam wrażenie że to trochę gra. Mam nadzieję :) Zresztą sam napisał w końcu "Strategia na lata 2026–2033 nie jest sygnałem pogorszenia wyników – przeciwnie, opiera się na stabilnym wzroście i dywersyfikacji. Zakładamy przychody powyżej 10 mld PLN i rentowność EBIT >4% do 2028 r., rozwój w energetyce, petrochemii, OZE, a także ekspansję zagraniczną. Naszym celem jest trwała poprawa wyników, a nie krótkoterminowe ryzykowne skoki. To wyraz odpowiedzialnośći i rzetelnośći w działaniu. Będzie CO NAJMNIEJ tak dobrze. Takie chcemy w Państwu wzbudzić przekonanie i taką dać Państwu pewność.
  • Re: Wnioski z czatu z Prezesem Autor: ~Sonia [89.64.94.*]
    czekam na espi, przydałoby się teraz bardzo coś ciekawego
  • Re: Wnioski z czatu z Prezesem Autor: ~Morświn [5.173.182.*]
    Ja też liczę, że to tylko poza prezesa i że będą pozytywnie zaskakiwać. Na ESPI natomiast w tym roku to raczej nie liczę, bo nie ma rozstrzygnięć żadnych większych kontraktów w których PXM mógłby brać udział. No chyba, że pochwalą się ukończeniem realizacji "zapory dla SG" o czym mówił prezes w czacie (ale to raczej za wcześniej) albo "inwestycji na wybrzeżu dla wojska" (podobno ukończonej), ale nie wiem, czy to są jakieś znaczące kwoty.
  • Re: Wnioski z czatu z Prezesem Autor: ~Pepino [89.64.7.*]
    nie musi być espi, tak jak prezes mówił, wystarczy otwarcie ofert.
    A pierwsza bardzo ważną ofertę będą otwierać 25 listopada.
  • Re: Wnioski z czatu z Prezesem Autor: ~Mi [31.60.81.*]
    A Rybnik 2 w tym roku będzie roztrzygniety przetarg
  • Re: Wnioski z czatu z Prezesem Autor: ~Morświn [5.173.23.*]
    Co do drugiego bloku w Rybniku to PGE przedłużyło składanie ofert do końca listopada, więc nie wiem, czy PXM tam w ogóle startował (może nikt nie złożył oferty, nie wiem), ale nawet jeśli to raczej nie ogłoszą zwycięzcy w tym rok.
  • Re: Wnioski z czatu z Prezesem Autor: ~marrian [37.225.39.*]
    Nie interesuje ich spekulacja na kursie akcji. Liczą, że rynek sam doceni rozwój spółki i wyniki.
    Ne będzie resplitu akcji, co jest logiczne gdy są obligacje zamienne na akcje po ustalonym kursie.
    Nie będzie emisji akcji.
    Uczestniczą w realizacji zamówień w dochodowym sektorze defence, ale o tym sza.
    Ogólnie jest bardzo dobrze, stabilnie a efekty przyjdą.
  • Re: Wnioski z czatu z Prezesem Autor: ~Danx [37.31.56.*]
    Spółka stała nad przepaścią, długi, kary, terminy itd. Teraz jakoś się grzebie z tego, perspektywy niby są, ale to dopiero początek drogi. A wszyscy już chcieliby dywidendy, już domagają się obiecanek od Prezesa.
    kolejne kwartały potwierdzają pozytywną zmianę, więc może być tak, że zarobiona kasa przyjdzie z innych spólek, które wykonały ATH

• Re: Wnioski z czatu z Prezesem Autor: ~Marco [31.61.176.*]
    Do morswin- błąd nie 24 mln tylko 15 mln.
    Już wcześniej o tym pisałem do Barszczyk : Re: Akcjonariat się oczyścił ze spekulantów~Marco odpowiada ~Barszczyk2025-10-30 13:24IP 31.61.184.*
    Nie jest tak różowo jak niektórym się wydaje. Przypominam o obligacjach zamiennych jeśli chcecie żeby cena rosła musi być brak napływu akcji czyli podaży a zgodnie z uchwała 1538 KDPW wyemitowano 32 mln obligow zamiennych a narazie do 2025.19.03 wymieniono 15.750.000 czyli napływ jeszcze duży. Wszystkie są z cena 2zl czyli chęć sprzedaży jest bardzo duża. Nie wspomnę o innych dziwnych emisjach o oznaczeniu P R T przed i po spalicie 1:50. Jestem tu już parę grubych lat i wiem że to nie tak szybko, chyba że będzie skup ale musi być ogromny.
    Oraz do Pepino : ~Marco odpowiada ~Pepino2025-10-31 13:07IP 31.61.179.*
    Odp. do Pepino - obligacje serii C (zwane 2017) splata do 31.07.2022 z przesunięciem na 31.12.2024 z raportu nr63/2020 w ilosci 29szt x 0,5mln zostały spłacone są to chyba akcje serii U w ilosci 7.250.000 szt. Pozdr
    Pisałem w październiku teraz potwierdzone w raporcie dostępnym w ESPI
  • Re: Wnioski z czatu z Prezesem Autor: gall333 [217.171.52.*]
    Moje pytanie i odpowiedź
    https://chat2expert.com/images/avatar-blank.pnggall333 - Anonim13:54Ile spółka ma do wymiany obligacji zamiennych na akcje po cenie 2 zł. ?https://chat2expert.com/storage/profiles/31256/avatar_W9NQnLR8qz.pngJakub Stypuła13:54Łączna kwota nominalna zobowiązań z tytułu obligacji wyemitowanych przez Spółkę stanowi na dzień 30.09.2025 r. sumę 36,5 mln PLN, z czego 24 mln PLN przypada na obligacje zamienne na akcje.
    Nie chat expert tylko ESPI napisali wyraźnie.
  • Re: Wnioski z czatu z Prezesem Autor: gall333 [217.171.52.*]
    Dnia 2025-11-21 o godz. 13:22 gall333 napisał(a):
    > Moje pytanie i odpowiedź
    >https://chat2expert.com/images/avatar-blank.pnggall333 - Anonim13:54Ile spółka ma do wymiany obligacji zamiennych na akcje po cenie 2 zł. ?https://chat2expert.com/storage/profiles/31256/avatar_W9NQnLR8qz.pngJakub Stypuła13:54Łączna kwota nominalna zobowiązań z tytułu obligacji wyemitowanych przez Spółkę stanowi na dzień 30.09.2025 r. sumę 36,5 mln PLN, z czego 24 mln PLN przypada na obligacje zamienne na akcje.
    Nie jest źle. Da się to przełknąć.
  • Re: Wnioski z czatu z Prezesem Autor: ~ciekawy [83.23.36.*]
    Dnia 2025-11-21 o godz. 13:42 gall333 napisał(a):
    > Dnia 2025-11-21 o godz. 13:22 gall333 napisał(a):
    > > Moje pytanie i odpowiedź
    > >https://chat2expert.com/images/avatar-blank.pnggall333 - Anonim13:54Ile spółka ma do wymiany obligacji zamiennych na akcje po cenie 2 zł. ?https://chat2expert.com/storage/profiles/31256/avatar_W9NQnLR8qz.pngJakub Stypuła13:54Łączna kwota nominalna zobowiązań z tytułu obligacji wyemitowanych przez Spółkę stanowi na dzień 30.09.2025 r. sumę 36,5 mln PLN, z czego 24 mln PLN przypada na obligacje zamienne na akcje.
    > Nie jest źle. Da się to przełknąć.
    -----------------
    To by się chyba zgadzało że na dzień dzisiejszy zostało jeszcze 12mln potencjalnych akcji rozwadniających. Najbardziej dziwne że tak o tym cicho, bo to bardzo dobra informacja, szczególnie że na koniec 2024 było jeszcze ponad 31mln potencjalnych akcji - część obligacji musiała zostać wykupiona. Tak wszyscy błagali o wykup obligacji a jak część została wykupiona, to przeszło to bez echa?!
  • Re: Wnioski z czatu z Prezesem Autor: ~Morświn [5.173.144.*]
    Bo PXM jest z tym kursem fundamentalnie bardzo nie docenioną spółką, co jest - częściowo - winą zarządu, który jej w ogólnie nie umie "sprzedać" dla rynku kapitałowego. I dlatego nie rozumiem, po co Prezes bierze udział i sam organizuje te kolejne konferencje i wywiady skoro ciągle mówi to samo, a mówi niestety mało zachęcająco dla inwestorów.
  • Re: Wnioski z czatu z Prezesem Autor: ~Xin_Zhao [147.161.248.*]
    Inwestorów czy spekulantów?
  • Re: Wnioski z czatu z Prezesem Autor: ~weihfduo [83.8.66.*]
    Dla spekulantów dobrze by było, gdyby obiecał wybudowanie kopalni bitcoina na Marsie, Dla inwestorów polityka informacyjna jest jak najbardziej w porządku. to jest spółka na długi spokojny swing.
    Do Morswin, mówiliśmy prawie o tym samym ale czeski błąd bo ty pisałeś o 24mln "ZŁ" a ja o 24mln "szt" , przepraszam. Pzdr
  • Re: Wnioski z czatu z Prezesem Autor: ~Morświn [94.254.231.*]
    Zdarza się Marco.
  • Re: Wnioski z czatu z Prezesem Autor: ~Morświn [94.254.231.*]
    No chyba raczej inwestorów, kolego po akcjach, Xin_Zhao. Bo jak widzisz do akcjonaraitu nie wchodzą instytucjonalni, oprócz jakiś homeopatycznych ilości. A z drugiej strony, ja nie rozumiem jak ktoś pisze z taką wyższością, że "nie jest spekulantem i jest gotowy czekać latami na zysk, bo będzie wielki i godny i sprawidliwy i bla, bla, bla". Ja tu jestem żeby zarabiać, a nie żeby coś komuś udowadniać. Nvidia ma wycenę z kosmosu, wchodzą tam wszyscy i nikogo nie obchodzi, czy to jest spekulacja, balon czy jeszcze coś innego, liczy się tylko to, żeby zarobić. Jeśli ktoś myśli, że jest jakoś lepszy ode mnie, bo będzie się tutaj bujał z kursem przez dwa lata i wyjdzie na np. w tym czasie 50%, a ja znajdę coś co da mi te 50% w miesiąc i przeskocze z kapitałem z PXM tam, to niech ten ktoś tak sobie myśli i czuje swą wyższość, a ja będę "czuł" pieniądze na rachunku.
    Dnia 2025-11-21 o godz. 13:22 gall333 napisał(a):
    > Moje pytanie i odpowiedź
    >https://chat2expert.com/images/avatar-blank.pnggall333 - Anonim13:54Ile spółka ma do wymiany obligacji zamiennych na akcje po cenie 2 zł. ?https://chat2expert.com/storage/profiles/31256/avatar_W9NQnLR8qz.pngJakub Stypuła13:54Łączna kwota nominalna zobowiązań z tytułu obligacji wyemitowanych przez Spółkę stanowi na dzień 30.09.2025 r. sumę 36,5 mln PLN, z czego 24 mln PLN przypada na obligacje zamienne na akcje.

okulary? o tej porze dnia
  • Re: Wnioski z czatu z Prezesem Autor: ~optymista [83.23.36.*]
    Dnia 2025-11-19 o godz. 14:44 ~Morświn napisał(a):
    > 1. Twardy fakt: obligacji zamiennych na akcje jest jeszcze za 24 miliony zł. ..............
    >
    > 2. .... o dywidendzie można zapomnieć w dającej się przewidzieć przyszłości. .....
    >
    > 3. Moja opinie: Prezes (i zarząd) najwyraźniej postanowili prowadzić spółkę stabilnie, ale nie ambitnie. .......
    --------------------------
    1. Śródroczne skrócone skonsolidowane sprawozdanie finansowe ....za okres od 1 stycznia 2025 roku do 30 września 2025 roku
    24. Informacja o ..., wykupie i ....... .
    W okresie sprawozdawczym Spółka wykupiła wyemitowane w poprzednich okresach obligacje własne o wartości
    7 500 000 zł.
    - bardzo dobra już sytuacja, albo przybędzie tylko 12mln akcji, albo wydadzą tylko 24mln PLN - już niema czym straszyć inwestorów.

2. O dywidendzie było jasno w w strategii: "Najwcześniej, kiedy może się pojawić (dywidenda - przyp. PAP) to 2029 r. Działamy na estymowanych wartościach i jeśli zrealizujemy strategię, a jestem głęboko przekonany, że ją zrealizujemy, (...) zrealizujemy założenia na lata 2026-2028 (...) będzie można rozmawiać o tym ile, kiedy i w jakiej wysokości na akcję (będzie dywidenda - przyp. PAP)" - powiedział prezes Jakub Stypuła.

3. Prezes twardo stąpa po ziemi, bo wie ile przyniosą kontrakty już realizowane na ponad 7mld(to bardzo dobrze że te kontrakty przyniosą zakładane przychody i przewidywany zysk a nie straty jak te podpisane przez Figata), zakłada 4mld przychodu w ciągu roku(za trzy Q są 3mld) wszystko jest realne co najmniej na 2025 oraz 2026 ale to co może być dodatkowo na 2026, to nowe kontrakty które mogą podpisać na dobrych warunkach, bo jak Prezes mówił, mają komfort ofertowania selektywnego - to co podpiszą w najbliższy czasie, zaczną już realizować w 2026 i przychody mogą być większe od 4mld i lepszy zysk a w następnych latach powinno być jeszcze więcej.
    -----
    Jedyna niewiadoma to, to jak postąpią inwestorzy, na razie niema dużego zainteresowania i z notowaniami jest, jak jest ale to się może szybko zmienić, bo każdy nowy kontrakt będzie tworzył wartość dodatkową - co będzie to niedługo czas pokaże. Wydaje się że powinien być duży wzrost pod konkrety ale na GPW jest taka zabawa, że częściej są wzrosty pod bajki nie z tej ziemi.

• Re: Wnioski z czatu z Prezesem Autor: ~HAHA [188.146.152.*]
    Jak na razie, to jest "zabawa" kolesi między sobą grą += 5 gr...
[x]
POLIMEXMS 2,07% 8,40 2026-04-02 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.