Ostatni problem jaki napotykamy to ustawa prezydenta. Kolejna okazja do odwirowania słabych rąk. Na forum pojawi się dzisiaj wielu naganiaczy spadkowych. Oni kupują od tych którzy dzisiaj sprzedają bo Tauron nadal na tle rynku jest bardzo tani. A tak wyglądają liczby:
Pod kątem c/z:
mWig40 - 14.25 (średni dla indeksu) Wig20 - 15.43 (średni dla indeksu) Tauron - 5.52
Pod kątem c/wk:
mWig40 - 2.33 (średni dla indeksu) Wig20 - 2.77 (średni dla indeksu) Tauron - 0.88
Spoko, ale to trzeba miec nerwy i du... ze stali.
Nerwowo jest i wtedy nie licza sie wskazniki. Dla mnie wyzwalaczelem bylo PGE, ale jak zwykle podciagneli pod wszystlie energetyki. Troche krwi musi sie upuscic. Licze jednak ze ktos widzi roznice w wynikach enei, tauronu a pge. Chiciaz 500 baniek to nie jest strata jak na JSW. Tam to powinno byc ponizej 10
Technicznie korekta w normie idealnie po kreskach więc nie zdziwię się jeśli za jakiś czas okaże się, że rynek przereagował. Jutro Tauron prezentuje wyniki. Być może prezes na konferencji odniesie się do tej sytuacji i będzie grzanie w drugą stronę. Obroty duże. Kurs zatrzymał się w okolicy wsparcia i widać, że jest mocno odbierany. Póki co nie ma żadnych konkretów tylko jakieś luźne wypowiedzi ministra energii. Poniżej link.
Z mojej oceny wynika, że bez względu na to jak głęboka ta korekta będzie wrócimy i pobijemy dotychczasowy szczyt. Na chwilę obecną zadziałało wsparcie na 9.40. Kolejne (silniejsze) jest na 8.76. Myślę, że w najgorszym wypadku w cenach zamknięcia (wykres W1) powinno zostać obronione. Taki jest mój scenariusz na tą rozgrywkę.
nic się nie stało ? otóż stało się,,,-10% na jednej sesji,,,to jest przegięcie, bez względu nawet na to fatalne info, no proszę WAS ?,,czy to jest spółka z niu konekt ? siedzę dalej na walorze, ale zaufanie mocno nadszarpnięte.
Na bankach też mieliśmy niedawno tak ogromne spadki. Po prostu po dużych wzrostach są duże korekty. Jest wiele osób, które reagują bardzo emocjonalnie mając określony bufor zysków. Pozwólmy im się wytrzepać. To normalna kolej rzeczy. Im więcej wyjdzie tym mniejsze korekty w przyszłości.