Dnia 2025-11-20 o godz. 13:17 ~Klif napisał(a): > Czyli 5,29% to jest średnia oprocentowania, a ostatnich pożyczek oprocentowanie jest powyżej 15% ? Dobrze rozumiem, że ostro podskoczyło?
tak, to 5,29% to średnia dla całości, a ostatnie pożyczki to już od dawna chodzą w liczbach dwucyfrowych, nawet do 18,97% widziałam niedawno
Dnia 2025-11-20 o godz. 13:37 ~Klif napisał(a): > Dzięki. To jeszcze są tacy, którzy pożyczają akcję, aby sprzedać, gdy oprocentowanie pożyczek akcji jest dwucyfrowe?
Myślę , że szortującym nie opłaca się już zaniżać kursu . Kurs teraz odbije , będzie rósł i co pewien czas będzie małe szortowanie i realizacja zysku i znowu wzrost kursu . Na chłopski rozumu będą wykonywane 3 kroki w przód i jeden w tył . I te operacje będą powtarzane .
Dnia 2025-11-20 o godz. 13:55 ~Klif napisał(a): > Jeśli dobrze rozumiem to przy 100% utiliz. nie ma chętnych, którzy oferują swoje akcje do pożyczenia tym, którzy chcieliby je sprzedać na krótko?
Czy dobrze rozumiem powyższe? Może jest ktoś kto może merytorycznie powyższe potwierdzić lub zaprzeczyć?
Dnia 2025-11-20 o godz. 14:42 ~Klif napisał(a): > Dnia 2025-11-20 o godz. 13:55 ~Klif napisał(a): > > Jeśli dobrze rozumiem to przy 100% utiliz. nie ma chętnych, którzy oferują swoje akcje do pożyczenia tym, którzy chcieliby je sprzedać na krótko? > > Czy dobrze rozumiem powyższe? Może jest ktoś kto może merytorycznie powyższe potwierdzić lub zaprzeczyć?
Dnia 2025-11-20 o godz. 14:42 ~Klif napisał(a): > Dnia 2025-11-20 o godz. 13:55 ~Klif napisał(a): > > Jeśli dobrze rozumiem to przy 100% utiliz. nie ma chętnych, którzy oferują swoje akcje do pożyczenia tym, którzy chcieliby je sprzedać na krótko? > > Czy dobrze rozumiem powyższe? Może jest ktoś kto może merytorycznie powyższe potwierdzić lub zaprzeczyć? ## Tak, bardzo mała dostępność i drogo, ale coś tam zawsze wygrzebią, to nie jest zero-jedynkowy parametr, że „nic nie ma”.
Dzięki dla osoby podsyłającej dane z Ortexu. Z pewną rezerwą podchodzę do nich (jak do wszystkiego z netu), ale nie odbiegają od stanu oczekiwanego więc nie wydają się zafałszowane, a przynajmniej zbytnio. Ja już mam kupiony pakiet 60%-70% (ze średnią trochę powyżej 140) tego co planuję zainwestować w ccc. Sporo kapitału szorty zainwestowały aby tak łatwo odpuścić, więc istnieje ryzyko że będzie jeszcze fala w dół, ale wątpię aby pokusili się o zaatakowanie strefy 120/130, bo tam mogą napotkać więcej czekających na okazje. Jak zejdą na 130-135, to ja resztę dokupię co planuję i pakiet poczeka sobie w portfelu co najmniej rok. Zobaczymy kto kogo przeczeka
W punkcie szczytowym shares on loan wynosiło chyba 12.2 mln akcji. Zatem pomimo 100% wykorzystania mogą być w stanie znaleźć 400 tys lub więcej akcji i kontynuować brewerie na kursie.
Dnia 2025-11-20 o godz. 15:58 ~Móchamed napisał(a): > W punkcie szczytowym shares on loan wynosiło chyba 12.2 mln akcji. Zatem pomimo 100% wykorzystania mogą być w stanie znaleźć 400 tys lub więcej akcji i kontynuować brewerie na kursie. ## Wrzucić łatwo, odkupić trudniej. 30 par rąk by się po to natychmiast wyciągnęło. DTC 25,6 średnia dla 3 m-cy i 32,22 dni dla 2 tyg.
No i Short Score cały czas sobie powoli rośnie, już 87,15/100.
Jasne. Ale peleton jedzie i nie martwi się stromymi pojazdami. Raport za 3q niczego pozytywnego raczej nie wniesie. Pozostaje czekać na wstępny na 4q.
Do tego czasu droga na Ostrołękę...
Nasz znamienity analityk od tych technicznych kresek w swoim ostatnim nagraniu, w ciągu 2 min., dwa razy użył słów short squeeze i aż mu wskaźnik do góry odjechał :-D , a on jest bardzo oszczędny w słowach i każde waży.
Dnia 2025-11-20 o godz. 15:58 ~Móchamed napisał(a): > W punkcie szczytowym shares on loan wynosiło chyba 12.2 mln akcji. Zatem pomimo 100% wykorzystania mogą być w stanie znaleźć 400 tys lub więcej akcji i kontynuować brewerie na kursie.
to chyba zalezy od tego kto te 400 tys kupil. bo jesli wiekszosc kupili drobni liczacy na odbicie lub short squeeze to te akcje nie beda dostepne do pozyczenia 'anytime soon' a to oznacza zaciskanie sie petli...
Spektakularnego short squeeze nie będzie. To nie są zawodnicy, którym brokerzy będę zamykać pozycję bo nie będą mieli na depozyt. Do zamykania pozycji mogą ich skłonić naprawdę dobre wyniki i zmiana postrzegania na niedowartościowanie. Na razie mamy trzy słabe kwartały potwierdzające tezę o przewartościowaniu. Zamykać pozycje będą spokojnie po stabilizacji kursu. Jakiś short squeeze mogliby prędzej wywołać więksi pożyczkodawcy żądając zwrotu akcji bo z podażą ewidentnie jest słabo. Epicki short squeeze wymaga dużej ilości wystawionych opcji czego raczej nie ma.
Mam podobne zdanie. Poprzednio shorty zamykaly w poplochu pozycje na ccc w 2024 jak wyniki byly naprawde dobre. W tym roku mamy brak postepu mimo wielu zapowiedzi.
Bez fundamentow ciezko mowic o short squezie.
Tutaj popyt wynikający z "social trading" jak na Game Stop się nie wydarzy. Zamykanie krótkich pozycji nawet ze stratami po ewentualnych dobrych wynikach będzie kontrolowane i spokojne. No ale nic nie stoi na przeszkodzie wystawiac zlecenia sprzedaży po 800 zł. Podobnie jak wypisywać brednie, że zlecenia sprzedaży wywołują jakieś skutki w KDPW.
Móchamed a czy Ty wiesz, że to nie pomaga czy korzystałeś z jakiegoś artykułu i na jego podstawie tak uznałeś? Nie ma jednego źródła obiektywnego mówiącego czy to coś daje czy nie
Dnia 2025-11-21 o godz. 21:52 ~Drab napisał(a): > Móchamed a czy Ty wiesz, że to nie pomaga czy korzystałeś z jakiegoś artykułu i na jego podstawie tak uznałeś? Nie ma jednego źródła obiektywnego mówiącego czy to coś daje czy nie ## Jak spadały zlecenia u brokera lub w banku, czego można było doświadczyć na JSW, to automatycznie skokowo spadał util i koszt pożyczki. Tu nie ma pola do dyskusji co do istnienia korelacji, bo ona jest oczywistą oczywistością. Chłopaki są ‚sobie potrzebni’ , ale o ile liczenie sklepów miało jakiś sens, tak to marudzenie niczemu nie służy. Dla Realisty to jeszcze trzeba dokupić cementownię :)) …pod te fundamenty ;-)
Niektórzy mają trudności ze zrozumieniem słowa pisanego. Pisałem o marzycielskich zleceniach pod short squeeze po 800 zł. Po drugie odniosłem się do informacji przeczytanej na tym forum, że zlecenia sprzedaży powodują rzekomą blokadę akcji w KDPW. Otóż nie powodują.
Co do związku zleceń z pożyczkami/krótkimi pozycjami to każdy może sobie sprawdzić w swoim biurze maklerskim. Niestety zajmie to więcej czasu niż składanie zleceń czy tworzenie forumowych wpisów.
Nie ma jednego obiektywnego źródła mówiącego, że ziemia nie jest płaska...
Móchamed ale Ty nie wiesz czy to pomaga czy nie, więc dlaczego piszesz, że nie. Jeżeli nie wiesz , bo nie wiesz, to nie pisz twierdząco, że tak jest tylko, że Twoim zdaniem chociaż logika nie popiera TWOJEGO zdania. Ja UWAŻAM, że jest to LOGICZNE, że to pomaga jeżeli odpowiednio duża masa inwestorów zablokuje akcje. Logika na pewno nie wspiera teorii, że to niczego nie daje
Dnia 2025-11-22 o godz. 08:39 ~Móchamed napisał(a): > Niektórzy mają trudności ze zrozumieniem słowa pisanego. Pisałem o marzycielskich zleceniach pod short squeeze po 800 zł. Po drugie odniosłem się do informacji przeczytanej na tym forum, że zlecenia sprzedaży powodują rzekomą blokadę akcji w KDPW. Otóż nie powodują. > > Co do związku zleceń z pożyczkami/krótkimi pozycjami to każdy może sobie sprawdzić w swoim biurze maklerskim. Niestety zajmie to więcej czasu niż składanie zleceń czy tworzenie forumowych wpisów. > > Nie ma jednego obiektywnego źródła mówiącego, że ziemia nie jest płaska... ## To każde dziecko wie od urodzenia do pójścia do szkoły… :) Nie pisałeś o marzycielskich założeniach z podkreśleniem wartości 800 zł, tylko ogólnie o short squeeze. Spójrz na to co jest w arkuszu matematycznie - 1 049 524 szt jest za 472.508.777,30 zł, czyli ~450 zł /szt. To co widzą algorytmy mające do odkupu 11,8 mln? Jakie wartości?