Podsumowując raport, ostatnie wydarzenia i wywiad minimajka.
W game devie, jak startuje nowe studio (to jakie tam są akcje to inna sprawa) jest pakiet motywacyjny - premia za ryzyko/udział w projekcie, zwykle dla zespołu idzie 10-15 procent, wiecej z tego dla kluczowych pracowników, jak leadzi, ale też oferty na wzięcie udziału w finansowaniu Friends and Family.
Tutaj załoga dostała 10 procent - i fajnie, okej ich potraktowano jak na to ze cała Ekipa Oryginalna sie wypromowała dzięki Frizowi (jego zasiegi dały ich zasięgi - Krzychu chociażby to w sto procent taki case). Wiemy, ze ich średnio obchodziła spółka (bo Tromba gdzieś został wrzucony w jedną z Rad czy Zarząd, ale średnio go to interesowało i stwierdził ze nudne) i nie chcieli na akcje nawet po znikach swojej kasy wykladac. Podpisano ugody, jest okej, Ekipa Oryginalna nieco na kolanach wraca (Tromba mówi ze w Mafii by wystapił, z Krzychem nagrał piosenkę ze najlepsze czasy to ekipa xdd), ale dobra.
Natomiast sama firma chyba ma problemy, bo:
1. Sto dni do matury, mimo mocnego postawienia na nawiazania i stylistykę zachodnia/USA (wieżowce, amerykańskie auta, kultura futbolu amerykańskiego, skutery wodne, styl ubierania, autobus) nie chwyciła na zachodzie - a chyba taki wlaśnie miał być cel tego projektu.
2. Według samego Lukiego festiwal Ekipy wyszedł gorzej niż zakładali - gorzej niż w zeszłym roku - tendecnaj jest spadkowa.
3. Główne modus operandi - kanały - maja problemy. Friz na swój nie wrzuca, Baza i Faza mają zalosne wyswietlenia i nawet ratowanie sie Frizem mało im pomaga. Zalosne - bo mniejsze od Czajnika, a w grudniu rusza Dresscode Daily i to też zabierze wyswietlenia, bo te bananki się oglądają całkiem nieźle (porównajcie sobie liczby). Do tego jak Kubicki mówi - wewnętrzna konkurencja. Fusialka, KInga Banaś, Faza, Baza, Genzie, Mortalcio, Przemek Pro, Kartonii - kanałow maja mnóstwo i to kanibalizuje target, bo obserwujacy Fazy i Friza I mortalcia to w większosci ci sami ludzie. Wszystko to generuje koszty, jak tkos robi wspołpracę to wystarczy mu jedna, dwie trzy osoby z tego uniwersum i ma cały target i tak wypełniony na nich
4. Jak sklep moze wychodzić na zero? Bo tak mówił
5. Uniwersa chmurki i burzy, mechazaury czy co tam - nic konkretnego nie ma, projekty są i się tworzą i... nic? Dlaczego? Powinno to być już znacznie bardziej zaawansowane.
6. Studia gamingowe - jeśli nad branzą nie ma się nadzoru w postaci codzinnego doglądania projektu, plus nie ma osób w nadzorze ktore się na tym mega znają - to ta branza potrafi przepalać pieniadze (polecam obejrzeć przypadki All in Games, Dust, Madmind) i to w sposób hurtowy - bez rezultatów.
7. Świadectwem tego ze idzie coraz gorzej jest też to ze Direct zamiast robić rzeczy tylko dla Ekipy (a to duzo ludzi, bardzo dużo) zaczyna szukać zleceń zewnętrznych - czemu tak?
Podsumowując - o ile następna Mafia będzie dużym sukcesem, i moga się pojawic dobre sygnały jak udana gra/serial, to sam model zaczyna sie przejadać i dochodzić do sciany - twórcy nie zwiększają zasiegów a nawet je tracą, nowe projekty genzie 2 nie wypaliły, co powoduje ze nie uzyskano nowego fanbase.
Direckt był tworzony z myślą o klientach zewnętrznych a kanał na yt moim zdaniem ma służyć 2 aspektą: 1 aby montażyści mieli co robić a dwa aby generować bardzo dobrą darmową reklamą. Baza i Faza poprawili się montażowo oraz w nagrywaniu, nie widać tego w oglądalności ale myślę że za miesiąc już będzie to widoczne. Obroty 67+-mln więc jak 4q pójdzie w miarę w porządku to poprawią r/r o 5-10%. Zysk niski ale już nie raz pokazali zyski w ostatnim q jak trzeba po rozliczać rok. Martwią mnie te zapasy które stopniały chyba do 100k.Co też mówi że budowa siedziby przyspieszyła. A akumulacja się kończy bo rynek staje się wyprzedanym. Ktoś tam sobie fajnie rozgrywa bo wypytał gdzie mają buy i zjechał im jeszcze -50% xD płynność znacząco się zwiększyła a batony ustawione w karnecie wczoraj, dziś po znikały (do 1,65 było chyba z 60k zł)
Nie rozumiem, jak można pisać na forum podsumowanie czegokolwiek, a tym bardziej sprawozdania finansowego, jak się nie zna na nim?
Żeby nie bić piany, jak nie potraficie przeczytać kwoty zapasów i wam się nie różni 100 tys. zł od niemal 12mln zł, to ja nie mam więcej pytań odnośnie sprawozdania.
Cytując:
"Przede wszystkim jestem zadowolony z samego trzeciego kwartału. Udało się powrócić do rentowności netto. Ponadto od wielu kwartałów zwracam uwagę na wzrost skali naszego działania, co znajduje potwierdzenie w rosnących przychodach. Natomiast ten rok jest dla nas specyficzny. Ze względu na rozliczenia związane z filmem ,,100 dni do matury” i przesunięcia z tym związane, na nasze wyniki należy patrzeć z perspektywy całego 2025 roku. Wtedy będzie widać zakończenie i co najważniejsze rozliczenie naszych kluczowych projektów – powiedział Łukasz Wojtyca, prezes zarządu Ekipa Holding SA."
Będą w nowym roku premiery i promocja choćby Cloudy & Stormy i to na dużą skalę. Gra z tej sagi, jest już jest ogrywana z wysokimi notami w Google Play i jeździli z filmem po targach na całym świecie i coś wspominają, że mają umowy na jej dystrybucję, a filmiki serialu, już lecą na Canal+, a ma być więcej ich w obiegu.
Spółka zwiększa skalę, co widać po przychodach i komunikuje to Prezes, więc można mieć na uwadze, że youtube z czasem i to niedługim, nad którym tak ubolewacie będzie tylko dodatkiem.
"Przede wszystkim jestem zadowolony z samego trzeciego kwartału. Udało się powrócić do rentowności netto. Ponadto od wielu kwartałów zwracam uwagę na wzrost skali naszego działania, co znajduje potwierdzenie w rosnących przychodach. Natomiast ten rok jest dla nas specyficzny. Ze względu na rozliczenia związane z filmem ,,100 dni do matury” i przesunięcia z tym związane, na nasze wyniki należy patrzeć z perspektywy całego 2025 roku. Wtedy będzie widać zakończenie i co najważniejsze rozliczenie naszych kluczowych projektów – powiedział Łukasz Wojtyca, prezes zarządu Ekipa Holding SA"
Całość cytatu wg. mnie jest bardzo ważna, ale na moment sprawozdania finansowego za 3q, jeszcze raz, wg. mnie najważniejsze zdanie:
"na nasze wyniki należy patrzeć z perspektywy całego 2025 roku. Wtedy będzie widać zakończenie i co najważniejsze rozliczenie naszych kluczowych projektów"
Dnia 2025-11-14 o godz. 22:04 ~Nysa napisał(a): > Direckt był tworzony z myślą o klientach zewnętrznych a kanał na yt moim zdaniem ma służyć 2 aspektą: 1 aby montażyści mieli co robić a dwa aby generować bardzo dobrą darmową reklamą. Baza i Faza poprawili się montażowo oraz w nagrywaniu, nie widać tego w oglądalności ale myślę że za miesiąc już będzie to widoczne. Obroty 67+-mln więc jak 4q pójdzie w miarę w porządku to poprawią r/r o 5-10%. Zysk niski ale już nie raz pokazali zyski w ostatnim q jak trzeba po rozliczać rok. Martwią mnie te zapasy które stopniały chyba do 100k.Co też mówi że budowa siedziby przyspieszyła. A akumulacja się kończy bo rynek staje się wyprzedanym. Ktoś tam sobie fajnie rozgrywa bo wypytał gdzie mają buy i zjechał im jeszcze -50% xD płynność znacząco się zwiększyła a batony ustawione w karnecie wczoraj, dziś po znikały (do 1,65 było chyba z 60k zł)
No nie mogę sie zgodzić. 1. Ekipa ma bardzo dużą ilość porjektów filmowych które chciala robić - po to byl Direct, ale teraz zawija sie scope, dlatego promują ich kanał, zeby ich wypozyczac, zeby nie tracić ludzi. To jest problem - bo bycie podwykonawcą zabiera ci zasoby na projekty wlasne.
2. BAza i Faza nie miały problemu z montazem czy nagrywaniem, a z jakoscią merytoryczną i vibe - i ludzie to piszą, ze to sztuczne, nie prawdziwe. Mówię, ze Dresscode zaraz zaatakuje i bedzie slabo
3. Budowa idzie to plus