Jak zwykle Pan Prezes okazał się "miszczem" pisania "okrągłych słówek". Generalnie pasmo nieustających sukcesów, a wypowiadanych umowach na obsługę SPP nie ma co wspominać! Aktualny kurs w pełni oddaje ten optymizm. Teraz czekamy na "wielkie rzeczy", w tym finalizację rozmów z inwestorem strategicznym!!!
Kosmos to raczej jeszcze odległy, ale jednak Mpay rośnie. Trochę źle oceniałem tą spółkę. Patrząc trzeźwo na trzy ostatnie kwartały to mamy w mln orientacyjnie w 2025r 1q/2q/3q po kolei: przychody 5,63/11,78/16,08,
TTV 19,9/26,9/61,92,
EBIT 0,49/1,38/2,03,
EBITDA 0,64/1,68/2,49,
i Użytkownicy 1,76/1,815/1,866,
także skracając się poważnie z tych aktywów, myślę, że to był błąd, gdyż wszystkie w/w wskaźniki jednak zdecydowanie rosną.
Mimo tak "perspektywicznych" zapisów, na razie brak większego zainteresowania, a kurs coraz niżej. Czyżby inwestorzy przestali brak "na poważnie" takie zapowiedzi?! Finalizacja rozmów z nowym inwestorem strategicznym W omawianym kwartale intensywnie pracowaliśmy nad procesem pozyskania nowego inwestora strategicznego. Wchodzimy w finalną fazę tego etapu, a decyzje podjęte po jego zakończeniu będą mieć istotny wpływ na przyszłą dynamikę rozwoju Spółki, zarówno w Polsce, jak i na rynkach zagranicznych. mPay posiada unikalne kompetencje i licencje, które stanowią solidną bazę do ekspansji międzynarodowej – zwłaszcza w obszarze superaplikacji i usług fintech.
Dobrze, że są perspektywy i kompetencje do ich realizacji.
Oczywiście, jeśli ta finalna faza pozyskania inwestora strategicznego zostanie zakończona, ty trzymaj się fela.
Muszę odkupić chociaż część papierów, które dopiero co sprzedałem. Kurs tak zdołowany, że aż zwątpiłem.
No właśnie kluczowe tu jest słowo "jeśli". Listów intencyjnych już było wiele i wiemy, co z tego wychodziło, a raczej co nie wychodziło. Wygląda na to, że jest to odrębny temat od ewentualnej umowy z MoneyGram?
Patrząc jak się zmieniają wskaźniki za za trzy kwartały tego roku można by domniemywać jak mogą się kształtować za 4q/2025 przy takim samym tempie wzrostu i bez wpływu np strategicznego inwestora.
Za 1q/2q/3q 2025r było (mln):
przychody 5,63/11,78/16,08,
TTV 19,9/26,9/61,92,
EBIT 0,49/1,38/2,03,
EBITDA 0,64/1,68/2,49,
i Użytkownicy 1,76/1,815/1,866,
na podstawie tych danych oszacował bym wskaźniki za 4q/2025 następująco:
przychody ok 20 mln,
TTV ok 40 mln,
EBIT 3,0 mln,
EBITDA 3,6 mln,
użytkownicy ok 1,89 mln,
to przy założeniu, bez wpływu strategicznego inwestora.
Ciekawe, czy ta zapowiedź z raportu dot. finalizacji rozmów z inwestorem strategicznym ma coś wspólnego z komunikatem Spółki z 20.08.2025 r. - Podpisanie Listu Intencyjnego dotyczącego współpracy inwestycyjnej pomiędzy mPay S.A., Hexelon S.A., Adalan Ventures plc oraz Topos Network PTE ltd.
Technicznie to Mpay jest na starcie do trzeciej fali, której minimalny zasięg to zakres 0,85-1,00. Poprawiające się wyniki, do tego w pogotowiu fundusze i firmy jako potencjalny strategiczny inwestor , kilku drobnych inwestorów, którzy już objęli ok 10 mln akcji, to dobre otoczenie do rozpoczęcia trzeciej fali. Wtedy technika będzie się zgadzać