Problemem rynku jest zaniżanie cen produktów przez bardzo tani import z Chin. To przekłada się na poziom realizowanych przychodów ale i poziom realizowanej marży brutto na sprzedaży.
Zakończona inwestycja w Płocku i jej przełożenie na wytwarzane wolumeny ale także na poziom marży brutto pozwala zakładać, ze wynikowo rok 2025 zbliży się do roku 2021 (czyli drugiego najlepszego w historii, po wyjątkowym 2022 roku) przewyższając niezły 2023 rok.
@nina tylko pozytywny ale tak nie buduje się trwałych przewag rynkowych. Dla mnie ważniejsza jest dywersyfikacja geograficzna, zdolności wytwórcze - zwłaszcza surfaktanty niejonowe, rozwój R&D - to właśnie robią, rozwój struktur sprzedażowych, dywersyfikacja produktowa i sektorowa czy wreszcie integracja w Grupie PCC SE.
Na rynku gdzie tacy gracze jak Evonik mają obniżane rekomendacje cen akcji przez gigantów inwestycyjnych czy hibernacja zakładu w Janikowie przez znaną grupę Quemetica, aby wymienić tytko kilka przykładów rynkowych, Exol daje sobie całkiem dobrze radę.
@RudyDoBudy poza fundamentami Exolowi będzie sprzyjała lokalna koniunktura. Ale również OBUDZENIE się ( wreszcie) inwestora detalicznego po 3 latach hossy. Performance WIG to ponad 100%, lepiej niż S&P500 w tym okresie bo tam "tylko" ponad 80%.
Myślę, że Twoja ironia niczego nie zmieni bo Rynek i tak zrobi co uzna za stosowne. Giełdowa wycena Spółki jest niedoszacowana i to się zmieni, niezależnie od naszych narzekań czy pochwał.
PS. Wchodzenie i spekulowanie tzw. "ulicy" na szczycie górki jest powszechnie znanym zjawiskiem. Myślę, że to jest główną przyczyną kiepskiego zachowania kursu Spółki w ostatnich 3-4 latach, mimo całkiem dobrych wyników, szczególnie na tle bardzo trudnego otoczenia rynkowego w branży chemicznej i ogólnie przemysłowej w Europie.