Nie ma czym się zachwycać. W Q3/2025 spółka otrzymała pierwszą transzę rekompensaty dla firm energochłonnych w wysokości 52mln zł. W zeszłym roku rekompensata została wypłacona w całości w Q4/2024.
skoro to wiedzieli ci od consensusu to czemu tak dali ciała i pomylili się o tysiące procent ?? To jest bardzo dobry raport . Takie dino zarbiło blisko 500baniek i konsensus był o lekko 3% słabszy , a pismaki że to tragedia że słabo . Rozpisali się w mediach i tych proramach o giełdzie a takie pccrokita zysk netto 7423% lepiej niż konsensus i cicho ?? Śmiechu warte i te konsensusy i znawcy giełdy .Rynek jak zawsze prześpi , pomyśli i zacznie rosnąć
Ja bym obstawiał, że konsensus pomylili się tak bardzo, bo niektórzy przeoczyli info o reompensacie, innego wytłumaczenia nie widzę (mahcnąć się o prawie 2 PLN na akcje, to prawie jak machnąć się o wartość rekompensaty, co pasuje do hipotey że kilka źródeł mogło się pomylić).
Natomiast samą liczbą procentów nie ma się co podniecać, w przeliczeniu na akcje reko to było jakieś 2 grosze na akcje, jakby wywróżyli 1 grosz to miałbyś 15000% błędu, a stan faktyczny niewiele by się zmienił.
Dla mnie raport taki se, w sumie gorszy niż oczekiwałem, bo przy ponad 50 milionów z dopłat (ponad 2.5 pln na akcje) wynik w wysokości ~1.6 za q3 super nie jest (oczekiwaełm co najmniej 2 PLN za sam q3). Co więcej, biorąc pod uwagę że już mamy wliczone sporo pieniedzy z dopłaty, a pierwsze 9 miesięcy jest porónywalne (minimalnie lepsze) do zeszłorocznych, cały 2025 zapowiada się gorzej niż 2024. W mojej ocenie: rynek nie przespał, rynek widz liczby i stoi z boku.