Podpowiem co zaobserwowałem- tu grają na chwilę obecną TYLKO inwestorzy z tego forum... cała nadzieja, że większość akcji maja jednak poważniejsi inwestorzy
Od siebie jeszcze dodam że jak ktoś nie ma dostatecznie silnej psychiki by kupić takie akcje i trzymać je do końca to się zastanawiam po co w ogóle je kupuje jeśli ma zamiar sprzedać ze strachu ze stratą na krótko przed wyrokiem TA? Sprzedający w tych cenach raczej zarobieni nie są (pomijam potencjalnych insiderow ktorzy wiedza wiecej i wola miec mniejsza strate)
Myślę, że mnóstwo osób nie tyle czeka na sam wyrok co na owczy pęd przed wyrokiem, podczas którego można byłoby opchnac zakupione akcje w okolicy 3.5, ale tego owczego pędu nie ma, stąd zniecierpliwienie
np. GreenX podchodzil do 1 zl kilka razy a przed wybiciem w okolice 3,5 zl zjechal do 0,45 zl....wczesniej przy 0,30-0,35 zl wielu mowilo ,ze to wydmuszka bo niczego nie wydobywaja ani produkuja...taka jest gielda....trzymac sie faktow a nie gdybac..
Kolego, na greenx jak piszesz było podobnie.Koledzy wyżej się dziwią że ktoś sprzedaje i po co dlaczego. Po pierwsze psychologia,po drugie pieniądze. W permanentnie manipulowalnym świecie przecietni ludzie nie mają szans.Dostep do informacji nie jest równy, a trzeba jeszcze umieć z niej skorzystać. Pisałem już nie raz na tym forum że jak ktoś nie liczy się z utratą kapitału nie powinien zaglądać na giełdę, a w szczególności na takie spółki. Pozdrawiam
zakladajac wlasna firme tez nie ma pewnosci ,ze odniesie sie sukces....nawet gdy poczatki sa zadawalajace to pozniej wszystko moze zmienic sie...i mozna nie tylko stracic calosc ale pozostac z dlugami ...na dodatek !!!
Ja tam trochę dobrałem między 2.6-2.7 PLN w tym tygodniu i jak w przyszłym spadnie na 2.4-2.5 PLN też dobiorę. Być może gdy wyrok okaże się korzystny dla Plaza Centre to ceny w okolicach 2.4-2.8 PLN będą już nieosiągalne do wejścia nigdy więcej. Wiadomo jak przegrają to poziom 2 PLN też może zniknąć na dłuższy czas...No risk no fun...
Zostało 5 tygodni do wyroku. Zaczął się ruch na akcjach. Czas ucieka. Zobaczymy co będzie dalej. Może w przyszłym tygodniu poznamy statement of defence plazy ws arbitrażu rozpoczętego przez rumunie.
Ryzyko oczywiście bardzo duze. Wystarczy poszperać trochę i wyciągnąć statystyczne dane o arbitrazach. W przypadku wygranych przez firmy arbitraży w sporach z państwami średnia kwota oscylowala w okolicy 34% kwoty wnioskowanej.W przypadku Plazy konieczne jest otrzymanie chyba 39% , aby tylko spłacić zadłużenie. Jaką wartość ma ta spolka jeśli tylko spłaci zadłużenie? Ktoś ją kupi? Jeśli tak to za ile? Jak widzicie o kursie 20-30 zł to można sobie pomarzyć. Raczej max to 5 zł i trzeba spitalać
Jak spłaci zadłużenie to sprzeda casa radio i będzie gotówką w kasie i spółka do przejęcia w triplelistingu. Myślisz że nie będzie chętnych żeby wejść na 3 giełdy?
raczej jest tak,ze w tych 425mln EUR jest uwzgledniona cala inwestycja Casa Radio...czyli Rumunia wykupuje inwestycje i placi karne odsetki......jesli wlascicielem pozostaje nadal PlazaC to Rumunia placi tylko za nie wywiazanie sie z umowy tzn. blokowanie
Ja tam się ewakuowałem. Zostawiłem sobie trochę dla sportu. Być może pożałuję jak wyskoczy w kosmos, ale mam wrażenie, że u większości właśnie ten strach przed nie wykorzystaniem okazji życia jest większy niż obawa przed stratą kasy i dlatego tu tak tkwią zaklinając rzeczywistość. Nawet jak Plaza wygra to wyskok będzie chwilowy, bo kasy nie otrzyma i tak przez najbliższy rok... Dlatego uważam, że lepsza była by ugoda, nawet za mniejszą kasę, ale utrzymująca spółkę przy życiu, Szkoda patrzeć na tę hibernację jak w tym czasie dziesiątki innych spółek skorzystało z hossy. Niemniej życzę powodzenia :)
Pewnie, to spółka dla hazardzisty. Za małą część kasy można wejść. Chwilowy strzał po korzystnym wyroku będzie wystarczająco długi, żeby wyjść z niezłym zyskiem :) Tylko czekamy na to już jakiś czas i pewnie sobie jeszcze poczekamy
Zaczynają już puszczać ludziom nerwy to widac tak po transakcjach jak i po arkuszu gdzie jakiś geniusz wstawił 100k ponad na sprzedaż po 2.95 PLN. Sprzedać napewno nie sprzeda bo powyżej wideł ale swoje odbierze od wystraszonych w okolicach 2 PLN. Wychodźcie, wychodźcie...może być różnie...poprzecznie lub podłużnie. Żebyście potem tylko w duchu nie żałowali że daliście sie podpuścić czosnkowej mafii na ostatniej prostej...
Ktos tu dobrze kiedyś napisał. Ta spółka to czysta gra psychologiczna. Strach, chciwość, niepewność, nadzieja, zniecierpliwienie - każdy, kto ma akcje tej spółki odczuwa te emocje, dobrze o tym wiem :) gromadzimy się tutaj wspólnie jak na jakimś zjeździe AA , a raczej AI (nie mylić ze sztuczną inteligencją)