Liczba zarejestrowanych akcji 51 443 834
Wartość rynkowa (mln zł) 113.18
Wartość księgowa* (mln zł) 24.28
Wskaźnik cena / wartość księgowa* 4.66
Wskaźnik cena / zysk* 3 328.70
kate lecz frustracje pijac tanie wino a nie piszac głupoty na temat swismeda- pewnie dal;as sie wyleszczyc rok temu i teraz płaczesz
spólka kolejna 2 kwartaly zyskowne , przychody rosna bardzo szybko, branza jedna Z najbardziej perspektywistycznych , tylko patrzec jak jakies fundy wejda
w ten prywatny ZOZ-ik :) nie rożśmieszjcie mnie... ale spekulacujnie to każdego dziada można napompować... poczytajcie o ryzykach w branży a i Pan B posiada kilkadziesiąt % - ale to nie ryzyko... ok. lekarze zawsze mieli kasy jak lodu a prywatni na pewno...
Tanie wino jest dobre bo jest tanie... a w bramie wypite to taka ekstrawagancja!!!
nie o to mi chodzi... ja chyba jestem z tych fundamentalistów.. a nie huzia na juzia... fakt spółki jeszce nie mam ale jak po tym ich raporciku tak spółka leci to nie myślcie., że to drugi Magellan!!! A sorry bardzo wy to nawet nie wiecie że był raport... zobaczyliście, że rosło po 30# to drugiego dnai też będzie rosło.... zobaczcie na ilość akcji w obiegu....
nie mniej jednak warto wejść :) to takie usprawiedliwienie i promocja dla was!!!
gdyby zliczyć wszystkie zapowiedzi zarzadu to powinni miec z 5 szpitali a nie ten jeden na którym jada.
ale poszleć mozna to fakt tym bardziej ze szwajcar ma trzyczwarte a reszte rysio własnie wam opych za podwójna cene
oj biadolisz Slay i to sie kupy nie trzyma! wszedłem w swissmed po 1.50, bo cena wydawała mi sie smieszna! raport znam lepiej niż Ty swoją matkę i skończ sie kompromitować!
--------------------------------------------------------------------------------
Recepta na sukces w szpitalach
Maciej Zbiejcik, Kamil Zatoński
Puls Biznesu, pb.pl,11.09.2009 07:09
Zobacz na forum ()
3dcc87c3-669d-4a55-a66c-5eb7b7b18fc9
EMC Instytut Medyczny i Swissmed udowodniły, że usługi lecznicze mogą być intratnym biznesem.
Niewiele spółek ma receptę na dobre wyniki w kryzysie. Giełdowe szpitale mają. Zarówno EMC Instytut Medyczny, jak też Swissmed popisały się w pierwszym półroczu dynamicznym wzrostem przychodów i bardzo wyraźną poprawą rentowności. Obie spółki zanotowały w tym okresie ponad 50-procentowy wzrost przychodów, a straty z pierwszych sześciu miesięcy 2008 r. zamieniły w zyski.
Swissmed pochwalił się prawie 60-proc. dynamiką przychodów osiągniętą w lecznictwie zamkniętym (szpitale), co jest wynikiem realizacji kontraktu z NFZ. Przy tej okazji warto zauważyć 52-procentowy wzrost liczby wykonanych procedur medycznych (zabiegów) przy jednoczesnym 31-procentowym wzroście średniej wartości realizowanego zabiegu. W drugim segmencie przychodów, czyli lecznictwie otwartym (przychodnie), motorem wzrostu przychodów jest pacjent prywatny (wzrost przychodów o 74,4 proc.). Tu Swissmed obsługuje coraz więcej pacjentów przy coraz wyższej średniej cenie. Dzięki optymalizacja kosztów marża na sprzedaży brutto wzrosła z 16 do ponad 22 proc.
ja sobie posiedze na swissmedzie! kiedyś dał bardzo ładnie zarobić wiec mogę sobie na to pozwolić! zgadzam sie co to wyników! dzisiaj też mimo korekty jest mocno zbierany!