Osobiście jestem zadowolony z wyników aczkolwiek w komentarzu o kierunkach rozwoju nie było ani słowa o planach wejścia w sektor wojskowy. Według mnie dużo poszło/pójdzie w inwestycje. Więc jeszcze możemy się spodziewać ciekawych newsów.
Jak pisałem, że GRENEVIA to jedna z kilku, może kilkunastu spółek, która fundamentalnie jest niedowartościowana, bo kolejne lata to cud miód i orzeszki to mnie blokowali.
I jak pisałem, że wyniki będą coraz lepsze. I że nikogo kurs w okolicy 7zł nie powinien dziwić. I że moim zdaniem żeby odzwierciedlić te fundamenty to do 1q2026 kurs powinien taki poziom osiągnąć, czyli w ciągu najbliższych miesięcy powinniśmy dojść. A jeśli wyniki będą jeszcze się polepszać, będzie nowy segment itd itp. to 10-12zł po wakacjach przyszłego roku.
Z zaskoczeń to bym powiedział że wpływy z nieruchomości, ta odnoga biznesu wyszła im przy okazji ale nieźle dosypała się do garnuszka. Generalnie nadal jestem utwierdzony że bardzo dobre ulokowałem kasę...
Z reguły jest tak że poważne firmy chcą po okresie sprawozdawczym opublikować wyniki jak najszybciej bo świadczy to o dobrym zarządzaniu firmą i o ogarniętych finansach. Minimalizuje to wpływ przecieków na kurs ...
Mimo że Grenevia w moim mniemaniu to spełnia to powód musi być inny ... za dużo było tu nieczystych zagrań i nie mówię o ostatnim roku tylko raczej dziesięcioleciu.
Tak mnie zastanawia punkt 29. Zdarzenia po dniu bilansowym - są tam rzeczy które niekoniecznie muszą być w formie ESPI ale wnoszą informację. Mam czasami wrażenie że czy coś powinno być publikowane jako ESPI jest bardzo ocenne. Nie mowię to finansach, tylko planach itp..
Więc gdyby opublikowali póżniej to czy tam coś by się nie znalazło co by mogło ruszyć kursem w górę ? Co sądzicie ? Chyba niedługo będą mogli dać następne wezwanie a taka wzmianka mogłaby spowodować że nikt by nie był zainteresowany wezwaniem po jakimś lichwiarskim kursie.
magic. Orientujesz się jakie to jeszcze inne firmy na GPW są niedowartościowane ? Pytam, bo gdzieś trzeba będzie ulokować kapitał gdy sprzedam Grenevie po 10-12zł
Tak, mogę podać jakieś przykłady spółek, które według mnie są bardzo niedowartościowane. I podam moje typy poziomu kursu do powiedzmy 2-3 kwartałów i do 2-3 lat.
CYFROWY - jest to jedna z nielicznych spółek multisektorowych, a akurat się składa, że większość branż, w których ma działalność operacyjną to takie top na kolejne lata. A nawet rdzenna telefonia komórkowa się przeżywa renesans (zresztą w ORANGE też, tyle tylko, że tutaj sam telekom, a w CYFROWYM jako jedna z gałęzi). Do tego koszty finansowe co rusz maleją bo maleją stopy procentowe. Także zarówno topline rośnie w praktycznie każdej gałęzi, a to dopiero początek rajdu na tych branżach, i jednocześnie koszty maleją. No cóż może być piękniejszego. Gdyby nie zawirowania rodzinne o majątek już teraz latałaby ok 25zł. I naturalnym byłoby, żeby kurs obrał tam kierunek w najbliższych 2-3 kwartałąch. A w perspektywie do 2-3 lat jak dotychczasowe inwestycje zapracują i te soczyste branże się uwydatnią to 45-50zł.
ENERGA - już solidnie osadzona spółka w OZE, najbardziej przyszłościowa i nowoczesna z 4 energetycznych tuzów. Kurs od kilku lat trzymany na uwięzi przez poprzednich rządzących co to z panem Obajtkiem na czele chcieli za bezcen odebrać mniejszym akcjonariuszom. Ale oni się zbuntowali, zjednoczyli i się udało. Teraz jako spółka strategiczna ORLENU będzie wiodła prym. W ciągu 2-3 kwartałów obstawiam kurs na poziomie 27zł. A w ciągu 2-3lat jak dokończone kolejne inwestycje ok 45zł.
SUNEX - czołowy producent innowacyjnych rozwiązań opartych o odnawialne źródła energii. Mają inteligentne systemy stosowane zarówno w technice grzewczej oraz solarnej. Oparte są na pompach ciepła, fotowoltaice, kolektorach słonecznych, klimatyzacji oraz hybrydowych pakietach kompleksowych wraz z dedykowanymi systemami sterowania. Rozwijają jednocześnie produkty wspomagające magazynowanie energii pozyskanej z systemów bazujących na OZE wraz z pełnym asortymentem towarzyszącym jak: systemy połączeniowe, montażowe, sterujące, niezbędne do tworzenia kompletnych i zindywidualizowanych rozwiązań. Produkują: pompy ciepła, kolektory słoneczne, termosyfony, systemy montażowe, systemy połączeniowe, zasobniki, grupy pompowe, stacje wymiany ciepła, nośnik ciepła (glikol propylenowy), regulatory solarne. Ponadto SUNEX oferuje innowacyjne usługi obróbki plastycznej blach w zakresie: - gięcia, - cięcia, - wykrawania, - przetłaczania, - znakowania, - wybijania, - perforacji, A z kolei te usługi blacharskie wykonywane na specjalistycznych sprzętach mogą być też wykorzystywane jako wsparcie w produkcji półproduktów do zbrojeniówki. Duże firmy zbrojeniowe szukają innych żeby podzlecić część prac do produkcji komponentów. Tutaj SUNEX mógłby okazać się solidnym partnerem. Wówczas poza swoją rozległą gamą produktów w przyszłościowej branży doszła by jeszcze kolejna modna. No ale to jako dodatkowa opcja. W moich analizach wyceny jej nie biorę pod uwagę. To na zasadzie "nice to have". Zdobywa kolejne rynki zagraniczne. Obecnie po gorszych kilkunastu miesiącach z uwagi na zmiany programów w krajach w których sprzedaje produkty jako konekwencje zmian tymczasowych związanych z wojną zapowiada się, że kolejne kilka lat to będzie żyleta. Wszak świat nie ma wyjścia musi podążać ścieżką rozproszoną i robić powtórne wykorzystanie wszystkiego praktycznie.
Obstawiam, że kurs w najbliższych 2-3 kwartałach do 9-10zł, a do 2-3 lat 30-35zł
Dnia 2025-11-07 o godz. 19:28 temporary napisał(a): > magic. > Orientujesz się jakie to jeszcze inne firmy na GPW są niedowartościowane ? > Pytam, bo gdzieś trzeba będzie ulokować kapitał gdy sprzedam Grenevie po 10-12zł
I jeszcze dorzucam 2 spółki, które nie działają w tak perspektywicznych / innowacyjnych / technologicznych / modnych i przyszłością na kolejne lata branżach, tylko w typowych stabilnych, trochę uwarunkowanych cyklami. Natomiast sztucznie trzymanych na niskich poziomach przez głównych akcjonariuszy. I tutaj będzie albo kiszonka, a jak wystrzeli z jakiś względów (np. piekielnie mały free float) to będzie mnożnik x 5 czy nawet x 7.
FOODHUB (do niedawna jako PAMAPOL) - prdukują dania mięsno-warzywne, konserwy mięsne, pasztety, zupy, mrożonki pod różnymi markami. Co jakiś czas spółka ma wyskoki na kursie 2-3 krotne, ale to wciąż nic. Ma kapitalizację 96 mln pln przy uwaga rocznych przychodach w granicy 1 miliarda i kilkudziesięcio milionowej EBITDA :) nieźle co :) srogie niedowartościowanie. Stąd dlatego przy małym free float jak ktoś się zgra i weźmie za głównego akcjonariusza to jak wystrzeli to będzie rajd jakich mało. A jak nie to kiszonka +/- 1-2zł
GOBARTO Spółka jest liderem w Polsce w zakresie uboju, rozbioru i dystrybucji mięsa czerwonego, specjalizując się w wieprzowinie, wołowinie oraz dziczyźnie. Grupa kapitałowa obejmuje około 30 firm z branży rolno-spożywczej, a spółka stanowi jej kluczowy element. Działalność koncentruje się na produkcji i sprzedaży wysokiej jakości mięsa oraz jego przetworów. Firma posiada nowoczesne zakłady produkcyjne i rozbudowaną sieć dystrybucji, obsługując zarówno rynek krajowy, jak i zagraniczny. Oferta obejmuje szeroką gamę produktów mięsnych, w tym świeże mięso, wędliny i wyroby gotowe.
Od lat chciwy główny akcjonariusz nie chce zapłacić godziwej ceny mniejszym. Były wezwania bezskuteczne, próby zdjęcia z giełdy. Ale mniejsi akcjonariusze się zjednoczyli i wygrali w sądzie, potem nie odpowiadali na żadne wezwania czy też zaproszenia do sprzedaży nawet na co raz wyższych poziomach. Dla drobnych bezwzględne minimum kiedy oddadzą akcje to 100 zł. Obecnie kurs 23zł. Główny próbuje wziąć ich na zmęczenie. Ale są zjednoczeni i wytrwali. Free float jak na lekarstwo i mnożnik x 5. Jak ruszy to wyrwie z butów tych co wcześniej podkupią to co jakkolwiek zostało. To jest taka spółka z cyklu jak Główny który siedzi na kasie oprzytomnieje i uzna, że już dalej nie ma szans nic wycisnąć z wolnego i będzie musiał min. 100pln to cóż mówić rakieta. A jak dalej będzie zgrywał xxx to będzie stagnacja.
To są dwa takie mega niedowartościowane typy uwikłane Głównym akcjonariuszem gdzie jak ruszy to będzie kosmos. Dlatego uważam, że 1000-2000 akcji powinno się mieć. Ryzyko takie, że najwyżej trochę poleżą. A jak wystrzelą to będzie hajsu jak lodu nawet z tak niewielkich pakietów. Nic nie szkodzi je trochę potrzymać.
Wyniki według mnie są super a jeśli chodzi o sektor wojskowy to myślę że to pewne ale trzeba poczekać długo, długo jednak kompetencje są i nie mam wątpliwości. Zbyt duże parcie w UE na sprzęt wojskowy i to jedna z niewielu szans dla spółki.
Pozdrawiam Akcjonariuszy!!
Fromalnie, jakby ktoś w przyszłości pytał czemu było cicho o zbrojeniówce w momencie w którym jest jakiślist intencyjny o współpracy i toczą się jakieś prace, mogą powiedzieć że 'przecież napisali, że jednym z obszarów w którym będą działać mają być 'synergiczne gałęzie przemysłu'. Zbrojeniówka pasuje do tego opisu (jak w sumie cokolwiek co może robić grupa).
Poza tym, nie można też powiedzieć że nic nie wspomnieli, bo na stronie 15 jest wrzutka o tym, że Famur we wrześniu dostał koncesje, ale znów zrobiona w tym samym stylu co ESPI, żeby nie było napisane wprost że chodzi o pozwolenie na produkcje dla segmentu zbrojeniowego. Jak ktoś nie zna tematu albo nie zajrzy do innego dokumentu, to przegapi.
W sumie dlatego też sam się jakichś newsów nie spodziewam, bo komunikacja serwowana przez zarząd ma na celu dezinformacje (co widać po raporcie, ostatnich komentarzach, czy ESPI o koncesji). Powiedzą dopiero jak bedą musieli, i albo przedstawią najgorszy możliwy scenariusz albo jakoś zaszyfrują wiadomość żeby było trudno zrozumieć o czym mowa.
A wyniki dobre, jak utrzymają formę to wyjdzie rok nie tylko lepszy niż lata 2020-2024 (o co nie jest jakoś bardzo trodno), ale też lepszy niż wcześniejszych parę lat (kiedy Famur chodził po 6 złotych). To w sumie pokazuje jak spory wpływ na wycenę ma komunikacja, wtedy pompowali pod dystrybucję i przy porównywalnych / gorszych wynikach i gorszych perspektywach cena była 2 razy wyżej.
@Analityk, jak już musisz powtarzać wypociny zarządu, to przynajmniej rób to dokładnie.
O ile dobrze pamiętam, to termin 'za pięć lat' był podany w kontekście większych i powtarzalnych zysków ze zbrojeniówki. To wcale nie oznacza, że nie będzie większych zysków wcześniej, wystarczy, że nie będą regularne i wypowiedź jest technicznie rzecz biorąc prawdziwa. O Twojej wypowiedzi tego nie będzie można powiedzieć, jeśli jakieś zyski się pojawią.
Poza tym termin 5 lat do osiągnięcia stabilnych dochodów ma sens, żeby zarabiać na serwisowaniu, najpierw musisz sprzedać maszynę; żeby mieść żeby mieć jakiś w miarę stabilny średni poziom zamówień, musisz mieć kilku klientów. Organizowanie tego trwa, kilka lat brzmi realnie.
Inna sprawa to to, że jakby większych (nieregularnych) zysków w najbliższych latach miało ich nie być wcale, to by już dawno trąbili o tym dlaczego ich nie będzie, żeby nas łaskawie uratować przed nieroztropną inwestycją w GEA.
Tłku za 5 lat będzie juz po kasie na zbrojenia. Max w polowie 2026 muszą wejsć ma ostro, bo nic im nie zostanie.
Skoncz biadolić, taniej już nie kupisz, bierz teraz póki tanio
Moze byc a nie musi, po obecnym raporcie tez moze się nic nie wydarzyc. Tu trzeba cierpliwosci i systematycznej akumulacji. Ja kupuję niezaleznie od ceny, co miesiąc za 10tys nowy pakiet.
Może typy to moja analiza, Ty miej swoje i pisz zeby inni mogli to ocenic