• Pytanie . . Autor: ~black944 [93.159.36.*]
    co bardziej boli ?

- gdy się sprzeda akcje za wcześnie i potem papier jeszcze rośnie +20% = stracony zysk

czy

gdy się nie sprzeda w porę i potem papier się osuwa -20% = stracony zysk

Chętnie przeczytam Wasze opinie - to nie jest prowokacja

ps.
    proszę aby frustraci nie odpowiadali na tego posta . . .

Z góry dziękuję
  • Hmm, głupia sprawa . . . Autor: ~black944 [93.159.36.*]
    aż tak dużo tutaj frustratów ?

:)))))))))))))))))))))
  • Re: Hmm, głupia sprawa . . . Autor: ~Poznaniak [31.60.74.*]
    Bo ja wiem.) Odsyłam do badań o żalu i czymś tam. Mnie osobiście bardziej rusza jak rośnie a ja za szybko opchnę.) Ale po co odpisuje gburom którzy kasują posty!)
  • Re: Hmm, głupia sprawa . . . Autor: ~Weronika [31.61.226.*]
    Takie rozważania snują leszcze. Przy portfelu 5 - 10 spółek takie dylematy nie istnieją. Od 2020 w moim portfelu znalazły się: Alior, PGE, Tauron, CCC, PKPC, PKN, Torpol, JSW, Enea,Trakcja. Zmiany 20% mnie nie ruszają, nie robię kółek.
  • Re: Pytanie . . Autor: ~Polwytrawny [213.5.0.*]
    Zapominasz o 19% podatku.
    Jeżeli sprzedasz ze stratą, a papier wzrośnie, to do negatywnego bilansu musisz doliczyć owe procenty podatku, którego nie zapłaciłbyć do momentu ponownego zarabiania. Nie jestem mistrzem ksiągowości, ale liczę, że ktoś zeozumie o co mi chodzi. Oczywiście sytuacja dotyczy spólki, która po pewnym czasie i tak odbije.. Zatem odpowiedź brzmi : "to zależy".
  • Re: Pytanie . . Autor: ~Polwytrawny [213.5.0.*]
    Od razu uprzedzam .. Za wcześnie - może oznaczać akcje już z zyskiem (i pewnie o takie cos Ci chodzi) ale też może oznaczać akcje jeszcze na minusie, które jeszcze spadną o 20% Moja odpowiedź dotyczy raczej tego drugiego przypadku
  • 1/2 . . . Autor: ~black944 [93.159.36.*]
    Dnia 2025-11-07 o godz. 07:59 ~Polwytrawny napisał(a):
    > Zapominasz o 19% podatku.
    > > Jeżeli sprzedasz ze stratą, a papier wzrośnie, to do negatywnego bilansu musisz doliczyć owe procenty podatku

============================
    podatek płacisz tylko od zysku . . .

:)))))))))))))))))))

• Re: 1/2 . . . Autor: ~Polwytrawny [188.33.152.*]
    udajesz, że nie rozumiesz o czym napisałem?
    Zadałeś pytanie o sprzedaż przed wzrostem. Nie zawsze w takim wypadku masz zysk (cokolwiek byś tu innym opowiadał)
    Zmiennych jest wiele (np. zakup w kilkunastu różnych cenach) Dopóki wszystkie nie są na zielono musisz rozważyć, co się bardziej opłaca chwilowa strata i czekanie na odbicie, czy sprzedaż na czerwono - wtedy wchodzi w grę podatek, którego nie zapłacisz od tych czerwonych które lada chwila mają zmienić się na zysk
  • 1/2 . . . Autor: ~black944 [93.159.36.*]
    Wydawało mi się, że to było łatwe do zrozumienia, że miałem na myśli sytuację taką,
    w której już byłeś zarobiony, np +30% i sprzedałeś wtedy za wcześnie, bo dalej rosło,
    albo czekałeś na więcej a kurs się wtedy cofnął . . .
    ps.
    niepotrzebnie komplikujesz temat i szukasz drugiego dna . . .
  • Re: 1/2 . . . Autor: ~KoleżankaAni [31.61.184.*]
    Zadałeś dość proste pytanie, a tyle problemów tutaj to przysporzyło ze zrozumieniem
[x]
PKPCARGO -1,83% 15,55 2025-11-07 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.