• skarga pauliańska Autor: ewik01 [87.204.40.*]
    Witam, prosze o informacje czy skarga paulińska ma szanse powodzenia w moim przypadku oto ona:
    mam dłuznika PANA W i wyrok na niego, jak to jest w życiu PAN W nie spłaca swojego długu...w trakcie długu darował żonie PANI W swoje mieszkanie...na żonę tez mam wyrok (rozszerzyłam klauzule wykonalności)...no cóż ale ona tez nie płaci...za to darowane mieszkanie od męża darowała swojej córce PANNIE W...a córka to mieszkanie sprzedała....komus tam ..... !!!
    Tak pozbyła sie rodzina mieszkania a dłużnik PAN W i PANI W mi dalej nie płacą.

dziękuje i pozdrawiam
  • Re: skarga pauliańska Autor: arkadiusz_krol [62.87.131.*]
    Korzystanie ze skargi paulińskiej to jedno z bardziej skomplikowanych zagadnień prawnych i powinno być przedmiotem analizy specjlaistycznej z uwaględnieniem najdrobniejszych szczegółów stanu faktycznego jaki zaistniał w Pani sytuacji.

Na dzień dzisiejszy mieszkanie jest własnością osoby tzrciej, Można próbować podważać dokonane czynnosci prawne ale musiałaby Pani wykazać, że osoba trzecia o wiedziała lub przy zachowaniu należytej staranności mogła się dowiedzieć o tym, że zbywaca mieszkania działa ze świadomoscią Pani pokrzywdzenia.
    Odsyłam do komenrarzy do przepisów art. 527 i następnych kodeksu cywilnego.

Życzę powodzenia i warto próbować!