Po dzisiejszej obnizce pewno zobaczymy ruch wibor 6m w kierunku 4 - r/r da nam to ok 1,7 - 1,8 %
Dla kredytu 500k na zmiennym oprocentowaniu rata w rok poleciala w dol ok 700zl -750zl to juz cos moze dac dla konsumenta
Dnia 2025-11-05 o godz. 15:24 ~realista napisał(a): > Po dzisiejszej obnizce pewno zobaczymy ruch wibor 6m w kierunku 4 - r/r da nam to ok 1,7 - 1,8 % > > Dla kredytu 500k na zmiennym oprocentowaniu rata w rok poleciala w dol ok 700zl -750zl to juz cos moze dac dla konsumenta
Dla kogoś, kto ma kredyt hipoteczny na dom/mieszkanie to jest OK, ale nie wspominasz o tym, że to jeszcze lepiej dla przedsiębiorców, którzy mają kredyty na działalność w dziesiątkach/setkach milionów.
W ktoryms z raportow ccc bylo podane jak spadek stopy o 1 % wplywa na rachunek to nie byly duze liczby rocznie bodajze kilkanascie mln. W przypadku ccc liczy sie przede wszystkim konsument. Dodatkowo obnizki stop powoduja w teorii oslabienie pln do usd co akurat nie jest dobre dla ccc czy lpp.
To zależy jaki masz punkt odniesienia, bo CCC obecne zakupy nie robiło po obecnym kursie tylko po zabezpieczonym kursie wyższym niż obecny, bo zabezpieczali go wcześniej. Jeżeli zabezpieczą teraz nawet po 3,8 to i tak będzie lepiej:)
Z tym zabezpieczeniem to tez do konca nie wiadomo ile oni tego maja po jakich cenach. Na konferencji za q2 cfo mowil ze towar maja kupiony po bardzo dobrych cenach
~realista, czyż nie zwracałes mi uwage ostatnio że wzrst konsjumpcji nie przekłada się na wyniki spółek :-). Co prawda nie rozumiem dlaczego tak twierdzisz, ale oczywiste, ze nie przekłąda sie 1 do 1. We wrześniu wzrost konsumpcji rdr wynosił +20%, a dla CCC wrzesień podobno był słaby. Jeśli rzeczywiście tak będzie to nie rozumiem. ps. nie dostałem jeszcze raportów obrotowych z centrów handlowych. Powinny być na dniach. Powinny być jutro. Ale jutro to juz i tak wszystko będzie wiadomo. I jeszcze jedna ważna wiadomość - zmieniam pracę, od grudnia nie będę miał nic wspólnego z centrami handlowymi.
no oczywiście, ze nie ma korelacji 1 do 1. Ale jeśli sprzedaż w segmencie wzrosła rdr o 20%, to cięźko mi sobie wyobrazić, żeby sprzedaż CCC wzrosła o 1%, czy wręcz spadła.