Znajomy ma firmę co robi gry i wydaje na Steam spytałem jaki ma przelicznik ocen na sprzedaż i powiedział, że zależy od gry ale między 60-110 czyli 1 recenzja to 60-110 sprzedanych kopii ale powiedział też że tylko jedna ma 60 a większość ponad 70. Asekuracyjnie przyjmując mnożnik 75 sprzedało się około 6000 sztuk w niespełna 3 doby a mniej asekuracyjnie z 8000 sztuk. Konsekwentnie zbliżamy się do zwrotu produkcji a dziś sobota to zobaczymy ile się dziś sprzeda.
oceny zawsze spadaja po premierze i sie zmieniaja to normalne poprawia rzeczy z recenzji to zwrosna masa gier ma duzo gorsze oceny a sprzedaje sie swietnie i masa gier ma super oceny i sie nie sprzedaje dark moon sie sprzedaje i tylko to ma dla nas znaczenie liczymy na szybki zwrot jesli estymacje sprzedazy sa sluszne zwrot za tydzien-dwa i espi i o to chodzi
Jak się sprzedaje ? Przecież jest na 1034 miejscu w top seller ? To jest dobry wynik ? Bo mi się wydaje że katastrofa jest podobna do Kurska ? Kurs w dwa dni poleciła o 38 procent a po Kurski było w dwa dni 50. Ciekawe czy kurs tu jeszcze kiedyś odbije chociaż do 1,7 zł bo 2 dwa złote to już SF ?
Przyznać trzeba że oceny cały czas wpadają. Jak ktoś jest zadowolony rzadko napisze opinie wiem po sobie a jak jest niezadowolony zawsze napisze. Ale nowe oceny to po prostu sprzedaż a wpadają cały czas i super. 100 ocen pęknie pewnie szybko jakoś to zaczyna wyglądać.
hahahahahahahahah znajomy ma firmę co robi gry xD
Tu już jest po ptakach! NIE MA POD CO GRAC! amatorzy, zrozumcie to. Wasze wyliczenia, jak w 4 klasie podstawowej. Wiekszość$ zgarnia wydawca, potem, STeam, podatki.... :) ale nie, wy liczycie 6000x60=360 :D tak swoje zarobki brutto liczycie, że macie na koncie? Tu każdy czekał na peak min 400-500 wtedy byłby sukces.
Rozumiem że wysprzedałeś się i liczysz że odkupisz w cenie 1,38 w poniedziałek-tylko naiwniak sprzeda.Teraz twój śmiech w płacz się obróci.Wierzę że niebawem cena za akcję ok 15 zł minimum ?
Spółka zysk każdy kwartał, nowa premiera, sprzedaż tysiące sztuk w 4 dni jak nie już 10 tysięcy a gra jeszcze nawet na konsole nie trafila gdzie zgarnie dużo więcej kaski szukaj naiwnych gdzie indziej. Tanie akcje się skończyły.
Spółka, w której pracuję ma wśród wydanych gier tytuł, który ma na Steamie 151 ocen, aktualna łączna sprzedaż to ok. 40 000 sztuk, przy czym wydawaliśmy na dwóch platformach - PC i Nintendo. Peak wynosił ok. 180. Z doświadczenia wiem że z ocenami bywa różnie, nie ma reguły że X% daje komentarze.
Może być też tak że konkurencja specjalnie daje złe recenzje żeby wplynac na sprzedaż więc trzeba czekać na oficjalne informacje od spolki które pewnie będą dopiero w raporcie.
Ładne odklejenie tutaj. Na co wy liczyliście? Przecież DM to kolejna mocno słaba gra od pryszczatego. Mieliście kilka lat żeby to zauważyć ale widać że dopiero kurs akcji poniżej 1zł was może obudzi
50 gr w przyszłym tygodniu.DM jest najwiekszą porażkąa, prace nad nim trwały 5 lat koszt był duzo wiekszy niz 1 mln zł .a i oczekiwania wysokie a tu taki zonk.
Gamalityk kłamie bo podaje ok. 6 k a Playtracker dla odmiany ponad 100 k :D Przecież te prognozy sprzedaży to jakieś bzdury.
Nic ci nie podam bo nie mam zamiaru Ci niczego udowadniać. Napisałem to jako ciekawostkę jak te statystyki działają a nie po to żebyś na podstawie innych gier decyzję o swoich akcjach podejmował.
Poza tym, skoro statystki kłamią to ujawniając Ci tytuł gry, a co za tym idzie podając prawdziwe dane sprzedażowe, złamię zarówno moje NDA z pracodawcą jak i NDA spółki z developerem, który nie życzy sobie ujawniania danych finansowych.
Caly czas wchodza nowe recenzje czyli caly czas jest ladna sprzedaz gry. Patrzac na te przeliczniki co kolega dal to albo zeszlo juz w najgorszym razie ponad 4000 sztuk albo mamy juz sprzedane 9000 sztuk. A nie minely jeszcze nawet 3 doby od premiery!
Stępień w jednym ze swoich wywiadów powiedział osobiście o przeliczniku 50.Więc mamy 1000 sztuk dziennie sprzedanych.To takie minimum.Do niedzieli daleko.A jeśli jest wyższy przelicznik?
mój znajomy mówi że wszędzie podają statystyki że średnio jest to 1 do ok 30 czyli trochę sobie zawyżyłeś te statystyki chyba że na tej spółce jakies inne reguły obowiązują jak w całym gamingu
Szczególnie że przy takiej ilości ocen, to słaby miernik jak tu pewnie spory udział % w komentarzach mają inwestorzy xD(Zakładając że trafi się nawet 5 takich).
właśnie, tam połowa opinii może byc od inwestorów na hakach :D ja mam doświadczenie ze nie więcej niż 1/50 zostawia opinię, im gra gorsza tym więcej opinii - pozytywne mniej chętnie się daje niż negatywne. :D