Kapitalizacja spółki JUJUBEE wynosi obecnie około 9 789 099 zł. Niestety, premiera gry Dark Moon nie spełniła oczekiwań.
Warto zwrócić uwagę, że w pierwszej kolejności to wydawca musi odzyskać poniesione koszty produkcji i marketingu, zanim spółka zacznie realnie czerpać zyski z projektu.
Warto również zwrócić uwagę na inne spółki z branży gamedev, o których można poczytać:
ATOMJELLY, kapitalizacja wynosi około 3 734 514 zł. Studio jest na finiszu prac nad dużym projektem Truck Mechanic: Dangerous Paths, który może mieć istotny wpływ na dalszy rozwój spółki oraz jej wyniki finansowe.
BKD Games, kapitalizacja spółki to około 3 980 560 zł. Firma pracuje obecnie nad interesującym tytułem Alaska Gold Fever.
Ciekawostka: Jujubee ma większą kapitalizację niż obie te spółki razem. Co ciekawe, nie widać jednak, aby AtomJelly czy BKD Games prezentowały się gorzej od Jujubee, wręcz przeciwnie, ich projekty zapowiadają się solidnie i mogą pozytywnie zaskoczyć rynek.
Jujubee wykazuje od dawna zysk a Dark Moon planują na konsole gdzie wyjdzie już doszlifowana. Po premierze na konsole zysk tylko mocno wzrośnie. Więc wycena Jujubee jest zaniżona.
Podsumowując:wydawcy dają kasę na gry.Studia zewnętrzne za darmo za udziały w zyskach przekonwertują na konsole.Dochodzą dotacje(to publiczne pieniądze które sami widzicie jak są łatwą ręką rozdawane).Do tego emisje.I to tak będzie się kręcić dopóki jakimś dziwnym trafem uda im się wypuścić hita.Może za rok a może za 100 lat.Dla nas akcjonariuszy to nic dobrego bo Prezes ma strefę komfortu i nie zagra wyżej.Podpisali ANeks na 200 k USD w pierwszym miesiącu i tyle założyli znając grę.W 101XP też nie pracują idioci i określili potencjał gry.Mam nadzieję że zabezpieczyli sie ba taka okoliczność i szyko czymś nas zakoczą
Nie spełniła oczekiwań ? Oczekiwanie to było że to się zwróci a na to małe szanse.
Przecież to jest już poza top1000
W tym roku nie ma co liczyć nawet na 10k kopii więc nawet wydawca jest w plecy.
A gdzie tu mówić o jakichś zyskach?
Na moje w poniedziałek okolice 1.1 a później dalszy zjazd na 3-4 mln kapitalizacji