Przepytałem ChatGPT i nawet on twierdzi że to jakiś matrix
Uważa, że ta decyzja to strzał w stopę dla Komisji, szczególnie dlatego że chodzi o spółkę publiczną dobrze widoczną a całą sytuację obserwują akcjonariusze oraz KNF
Jeśli spółka wygra to w mediach bedzie niezły shitstorm
Skoro błąd popełniło państwo, to dlaczego za ten błąd ma płacić spółka, która działała zgodnie z prawem i w zaufaniu do wydanej decyzji administracyjnej?
Z racji tego, że mamy do czynienia ze spółką akcyjną notowaną publicznie na GPW, nałożenie takiej kary stanowi w istocie bezpośredni atak na majątek spółki, a więc również na interesy jej akcjonariuszy. W praktyce oznacza to pozbawienie części aktywów w wyniku błędów popełnionych przez organy administracji publicznej.
W świetle art. 77 ust. 1 Konstytucji RP, to państwo ponosi odpowiedzialność za skutki własnych niezgodnych z prawem decyzji, a nie podmiot, który działał w zaufaniu do legalności działań organu. Spółka nie może ponosić konsekwencji cudzych uchybień, zwłaszcza gdy działała w dobrej wierze i w oparciu o prawomocne decyzje.
Nie potrafią nawet czytać konstytucji.
Powyższy komentarz stanowi wyłącznie moją osobistą opinię i nie stanowi porady prawnej. Nie jestem prawnikiem.