Nie martw się, ja tak mam z Budimexem. Jak tylko kupię, to kurs zaczyna spadać. Jak tylko sprzedam, to tam kurs idzie do góry. Nieraz to jest kwestia jednego dnia!
heeh, ja też tak mam.... jak jest polimex po ponad 7, to czekam na 8. Jak sie zglebi, to zaciskam zęby i dokupuję. Ale to wyjątek, bo ostatnio sprzedałem Pepco - zanim osiągnęło 20 PLN, Orlen, jak tylko przebił 80, KGHM, jak doszło do 150... itd itp. W doopie z takim inwestowaniem, no ale ja nie żyję z giełdy, bo raczej przy moim szczęściu bym długo nie pociągnął :))
plan i dyscyplina, a rezultaty będą zaskakująco dobre. Jednak to wymaga NIE celowanie w dołki i w szczyty - dokładnie takie zachowanie jest zabójcze dla ulicy. Obserwujesz trend, korzystasz z Fibo, czytasz komunikaty i podejmujesz decyzję, nie czekasz na "więcej" ;)) Trudne.
Na szczęście robisz wykres, łączysz kropki zbierasz mrówki i już tuż tuż będzie 15 zika, nie .... wychodzi mi 47 zika uuuuu.... przepraszam ... to już 243 zika no tak pokazuje wykres i łączenie szczytów.
Tylko żartowałem... I odniosłem się do Vlada który onegdaj robił jakieś kreski ,wykresy może nawet czary -mary i bierze w dyskusjach bardzo czynny udział i już nadmieniam nie chcę nikogo urazić.
nie musisz czytać moich wpisów, ani korzystać z AT ...faktycznie część inwestorów unika, linii trendów, Fibonacciego, linii wsparcia i oporu. Ja się nauczyłem i mam lepsze wyniki dzięki AT, i dyscyplinie
Dnia 2025-10-31 o godz. 14:41 ~Vlad napisał(a): > nie musisz czytać moich wpisów, ani korzystać z AT ...faktycznie część inwestorów unika, linii trendów, Fibonacciego, linii wsparcia i oporu. > Ja się nauczyłem i mam lepsze wyniki dzięki AT, i dyscyplinie >
easy, easy - Vlad robisz świetną robotę i fajnie, że się dzielisz - dzięki. Pewnie, że nie trzeba się tym kierować. Pomiń dziecinne komentarze, popatrz co 'ulica' wypisuje - emoscjonujące życzenia, by rosło, albo by spadało, bo śmieć. Niektórzy rozumieją tylko takie treści. 5,91 nadal wsparcie?
luz, 5,91 to linia łącząca wierzchołki z 07.2023 i 30.05.2025 - tworzy poziom wsparcia, na którym balansujemy przez mijający tydzień. Obroty zanikają, więc rynek zdecyduje, w którą stronę chce iść. Zakładam, że w górę
to nie tak, linie trendu, wsparcia i oporu wynikają z przeszłych zdarzeń. Na tych poziomach cenowych akcjonariusze kupowali, lub sprzedawali, często są to ci sami, a mając (jak i my) niechęć do sprzedawania poniżej ceny zakupu, lub inni zabezpieczają sie SL (stop loss). W ten sposób powstają mocniejsze punkty (poziomy cenowe). Jednoczesnie wszyscy zachowujemy się dość podobnie, przy pewnym poziomie zarobku wychodzimy, DT (day-trading) inaczej, średnioterminowi inaczej, załóżmy, że 15% w tydzień cieszy, ale nie robi wrażenia w miesiąc. ... Itd... AT to statystyczne opomiarowanie naszych, masowych zachowań. Patrz Fibonacci - masz dość łatwo i darmo do zastosowania na stooq [ wchodzisz na spółkę, po lewej szukasz : Wykres HTML5; po lewej narzędzia, 2gie od góry (trzy kreski) Fibonacci / zaczepiasz początek o dołek mierzonego trendu, i o górkę] zobaczysz poziomy zniesień, w których istnieje duże PRAWDOPODOBIEŃSTWO zwrotu, zahamowania...itd. Giełda to PRAWDOPODOBIEŃSTWO
Dzięki za ogólne wytłumaczenie, giełda jest również nieprzewidywalna dlatego nigdy nie napisałem że będzie 4.80 czy 2.34 a żarobliwie 234 już tak.Przewidywania to fajna sprawa ale jest zbyt dużo niewiadomych i rzeczy na które nie mamy wpływu...
Mostostal warszawa wygrała dwie sprawy na ponad 90 milionów portfel zleceń na blisko 4 miliardy kapitalizacja 140m spółka z najmniejszą kapitalizacją będzie mocne odbicie