Skąd w ogóle założenie że ludzie sprzedawali actiona żeby wejść w wątpliwego smyka? Wycena smyka była wyssana z palca więc nie dziwi mnie że nie doszła do skutku,
Action niech:
- splaci układ
- wypłaci dywidende
- seiekza obroty i zyski
- zgarnie hajs od HSBC
a gdzieś odszedł ? nie zauważyłem od kilku lat :) a poważnie ten cały Smyk to śmieszny myk. Czy ktokolwiek z Was tu obecnych tam był w stacjonarnym ? Bo ja chyba 20 lat temu, najdroższy sklep z półki "wszystko mamy dla dzieci i nie tylko". Wiem, że "online" próbują walczyć i wrzucili w ofertę dużo więcej, ale jak widać przegrali z rynkiem inwestorskim. Co ciekawe ponoć Empik chce wrócić na "salony" bananowej :) i ten ich Papiernik. Wracając do nas, nic się nie zmieniło, sami możemy sterować kursem na takim wolumenie. czeka reszta zachęty na 30,90, zamkniemy miesiąc nowym rekordem ? powodzenia i pozdrawiam
Dnia 2025-10-30 o godz. 08:12 ~bywalec napisał(a): > a gdzieś odszedł ? nie zauważyłem od kilku lat :) [...] Bywalcze, najważniejszy kapitał nie odpłynął. Drobny może, teraz dobrze by było aby kurs był wyżej, aby i ci drobni musieli te kilka akcji odkupić drożej, gdy kasa do chich wróci. Ale mi dość smutno, że czołgi wygrywają z dziećmi (zabawkami, itp). Niestety dożyliśmy czasów, że Polaków jest coraz mniej, rodzi się mało dzieci, więc i ACTION, komu ma sprzedawać komputery - dorastającym dzieciom? ACTION sprzedaje zabawki dla zwierzątek.
grubo pojechałeś....prawdziwe, w PL wydajemy teraz rocznie i rośnie (też sie dokładam) 10 MLD zł (!) na zwierzaki :) a ACT ma już chyba cały wachlarz od Ą do Ź, ale spokojnie dorzuci coś nowego do oferty
grubo pojechałeś :) ale poważnie już teraz Polacy (ja też się dorzucam) wydajemy rocznie prawie 10mld PLN na zwierzaki wszelakie ! i rośnie. Co do ludności to temat rzeka, wolę tu i teraz, Rodzina najważniejsza. A ACT od lat ma pomysł na siebie i my jako akcjonariusze trwamy w tym i czekamy na wyzerowanie układu i nowe rozdanie, choć nie ukrywam, że skupy to był dla mnie majstersztyk od kiedy inwestuje, czy też gram
Dnia 2025-10-30 o godz. 09:17 ~bywalec napisał(a): [...] > choć nie ukrywam, że skupy to był dla mnie majstersztyk od kiedy inwestuje, czy też gram >
O tak Bywalcze, skupy w czasach, gdy tego było dużo rocznie dawały zarobić, ale ostatnia większa Żabka to już kicha. Jesteśmy długo na parkiecie, więc mieliśmy wiele swoich IPO, gdzie były pokaźne zyski już na otwarciu. Powspominać. Dziś kurs ACTION rośnie miło popatrzeć - wracają chyba drobni ciułacze. Pozdrowienia dla Nich i dla Ciebie! Bywaj! PS A dla Smyka zapowiedzi były już wcześniej słabiutkie, więc ich decyzja nie dziwi, źródło: https://biznes.pap.pl/wiadomosci/firmy/inwestorzy-beda-zainteresowani-ipo-smyka-ale-dla-czesci-spolka-moze-byc-za-malo
Action dobrze śledzi trendy, dzięki ograniczeniu i tym samym uniezależnieniu się od dużych/bardzo dużych dostawców ma większą zwrotność i łatwiej oraz szybciej dostosowuje się do panujących na rynku warunków. Na starzejące się społeczeństwo też są przygotowani - pomocedlaseniora, na zwrot ku zwierzakom zamiast dzieci - krakvet. Staraja się coś złapać w zielonym ladzie: elektromobilność, ladowarki eV, teraz butelkiamty pod system kaucyjny. Inwestuja w ai i automatyzację magazynu.
Sanacja mimo że im dokopała to wyciągnęli dobre wnioski i wdrażają wlasciwe rozwiązania, a skupiajac się na wielu biznesach zamiast na jednym wielkim IT mają dużą większą stabilność i oby te pomniejsze gałęzie tylko rosły rownomiernje do coraz większych rozmiarów!
Niestety jeszcze 2 lata trzeba czekać aż splaca układ i wtedy mam nadzieję wróci też dywidenda
Dnia 2025-10-30 o godz. 11:31 ~Ciocia-zla-rada napisał(a): [...] > > Niestety jeszcze 2 lata trzeba czekać aż splaca układ i wtedy mam nadzieję wróci też dywidenda [..]
I bez dywidendy potencjał wzrostu ACTION 12M to minimum 20%, a nie jak w planowanym Smyku kilka procent, co rok. Lepiej to tylko w zbrojeniówce (nie inwestuję w takie firmy ze względów etycznych) i u producentów wspierających różne służby mundurowe. W listopadzie mamy w ACTION wyniki za III kwartał, a kolejne ostatnie miesiące roku, czyli IV kwartał, to zawsze najlepsze, to już hossa roku, więc i chętnych na znaczącą sprzedaż akcji ACT, jakoś w najbliższym czasie nie widzę.