Według mnie teraz jest okazja i czas zajmowania pozycji pod końcówkę roku oraz pod wynik 4 kwartału, rynek dał taką szansę po tych wynikach za 3kw. Mamy tutaj sytuację, że w koszty weszły zakupy materiałów, natomiast dostawa i rozliczenie produkcji będzie w następnym kwartale i tam pojawi się wynik.
„ Aktualnie trwają intensywne prace w celu realizacji dostaw przypadających na IV kwartał b.r.„ - i to jest przekaz na 4 kwartał.
Zysków życzę
To zależy od realizacji dostaw w Mirandzie i pozostałych spółek w grupie. Zysk wszystkich spółek z grupy, z dostaw wykonanych do końca roku, będzie wykazany w raporcie w lutym 2026.
Wyroby gotowe, a co za tym idzie nakłady wykorzystane surowce do ich produkcji, są rozliczane w kosztach w momencie dostawy. Chyba, że chcesz nam powiedzieć, że Lubawa jest na KPIR i nie prowadzi ksiąg rachunkowych?
Ale to przecież napisałem, odpowiadałem autorowi tematu. Nakłady na zakupy materiałów pod q4 powinny być widoczne w bilansie, a nie w wyniku finansowym. Koszt rozpoznają równolegle do przychodu.