• minister Karnowski przeprowadzimy rozwód ENERGA /ORLEN Autor: ~emeryt [31.0.66.*]
    Oto nagranie wypowiedzi:
    Minister Jacek Karnowski 

Cytując na podstawie nagrania jest liczna frakcja zwolenników rozwodu spółki ENERGA SA z ORLENEM i która nie zgadza sie z tezami które wypowiedział Pan Olechnowicz .Nawet twierdza że doprowadzili do tego że nie nastąpił nowy delisting /wycofanie społki Energa z GPW ..warunkiem wycofania jest wezwanie .Co do argumentu zadlużenia spolki Energa informuje że poszło na ważne inwestycje / pomału inwestycje zaczną na siebie zarabiac i bedzie to widoczne w wynikach mój dopisek/
    Wracając do rozwodu minister jest przekonany że taka decyzja jest blisko ,a w tej chfili sa robione rózne opracowania w jaki sposob to zrobić .Mowi że nie będzie ukrywał że pracuje specjalny zespoł nad wypracowaniem warunkow rozwodu z jego udzialem /wymienia tez posel Pomaska ,senator Kleina i inni mający wsparcie wielu środowisk .Prezes Staszak tez zapewne działa / mój dopisek/ Mowi że myśli że uda się przeprowadzic rozwód ENERGA/ORLEN
    Przy okazji mozna tworzyc NOWA ENERGA po wczesniejszym wezwaniu lub zaproszeniu do odkupu akcji od tych drobnych ktorzy zaakceptuja cene x a z pozostalymi akcjonariuszami ktorzy nie zaakceptuja ceny / brak jest przymusu pozbywania sie z akcjonariatu mniejszosciowych metoda przymusowego wykupu tworzyc NOWA ENERGA /ktora przejmie określone aktywa z Orlenu /
    Kazdy wariant spowoduje mniejszy lub wiekszy wzrost kursu ale nie kazdy moze byc wlasciwą drogą do celu jakim są ponadprzecietne zyski
  • Re: minister Karnowski przeprowadzimy rozwód ENERGA /ORLEN Autor: ~Finansista [31.22.161.*]
    Przełom września/października mamy już za sobą. Przełom października/listopada rozpoczyna się w poniedziałek 27.10 a kończy w piątek 7.11.
    Przełom za przełomem, audyty do audytów, analizy do analiz, porozumienia porozumień. Tak gdańszczanie z GG postanowili się zabawić z drobnymi akcjonariuszami. Zapomnieli, że tak się przegrywa wybory.
  • Re: minister Karnowski przeprowadzimy rozwód ENERGA /ORLEN Autor: ~Finansista [31.22.161.*]
    Jeszcze zapomniałem dodać, delisting delistingu, pozew pozwu i rozwód dla rozwodu. Tak się traci stołki w spółkach SP.
    Podsumowanie dwóch lat rządzenia Energą: Przełom za przełomem, audyty do audytów, analizy do analiz, porozumienia porozumień, delisting delistingu, pozew pozwu i rozwód dla rozwodu
    Zapomniałem jeszcze dodać: Energa, Nowa Energa
  • Re: minister Karnowski przeprowadzimy rozwód ENERGA /ORLEN Autor: ~arskiozan [2.137.136.*]
    Szanowny , Finansista, kpiny z meandrów decyzyjnych celem wypracowania nowego ładu korporacyjnego w Orlenie, są
    uzasadnione ale tylko zaciemniają obraz sytuacji. Mamy dwa sprecyzowane stanowiska : Olechnowicz / wchłonięcie /
    i Karnowski / rozwód / Bardziej sprecyzowane i oparte na konkretnych decyzjach / zespół analityczny / jest stanowisko
    Karnowskiego. Moje przypuszczenia / Energa na giełdzie / i darka / Nowa Energa / opierają się na konkretnych stanowiskach
    decydentów. Nie kpij drogi Finansisto, bo faktycznie stoimy na progu przełomu. Osobiście uważam ,że konkretne decyzje zapadną pod koniec roku lub na początku nowego. Przypuszczam jednak ,że kurs nie będzie się wlókł -jak dotąd.
    Tylko w ciągu tygodnia , maximum 3 ustali się na poziomie akceptowalnym przez wszystkie strony.
    Zadziałają przecieki z częściowych decyzji. W czwartek kończy pracę zespół Orlenu d/s kontaktów z mniejszościowymi. Orlen dostanie jasne stanowisko w sprawie ich oczekiwań. Myślę,że to ostatni tydzień manipulowania kursem. W tym zakresie ,oczekiwałbym Finansisto Twojej analizy / jak może zadziałać rynek gdy animator się wycofa /
    Pozdrawiam
  • Re: minister Karnowski przeprowadzimy rozwód ENERGA /ORLEN Autor: ~darek [83.28.207.*]
    przecieki,sugestie,poszlaki,ruchy wyprzedające są od dawna,nawet trzymanie kursu jak długo się da,można wytłumaczyć,wystarczy odrobinę się przyłożyć i przeanalizować ruchy Esaliensa w Orlenie vs Energa,zakładajac,że nie wchodzili w Energę w ciemno,oraz to,że nie po to zamieniali akcje Orlenu na Energę by finalnie stracić,można sobie wyliczyć zarówno satysfakcjonujący ich minimalny parytet jak i ewentualną minimalną cenę za Energę przy której Esaliens godziwie zarobi na tych manewrach
  • Re: minister Karnowski przeprowadzimy rozwód ENERGA /ORLEN Autor: ~arskiozan [2.137.136.*]
    Szanowni, z porannego rozpędu , chcę się podzielić z Wami pewną refleksją na temat rzekomego zadłużenia Energi w Orlenie. Piszę ;rzekomego : bo to zadłużenie powstało w wyniku wrednej polityki wójta wobec Pomorza .To ze Orlen nabył po złodziejskiej cenie akcje Energi miało jednak jakieś podstawy prawne Nie do końca jednak ,bo utajniono wycenę Energi.
    Złodziejskie apetyty Orlenu nie zatrzymały się jednak na tym. Orlen bezprawnie przesunął część aktywów Energi do
    swojej grupy. Te aktywa / m.inn. Projektowanie / plus złodziejska marża na dystrybucji energii to bardzo dużo kasy.
    Jeśli MAP zdecyduje się przywrócić te aktywa Enerdze i wprowadzi porządek w dystrybucji, a także poleci renegocjacje
    lichwiarskiego oprocentowania orlenowskich kredytów dla Energi , to może się okazać ,że sztuczne zadłużenie Energi nie jest tak duże. W/w złodziejskie fanty, Orlen może zwrócić Enerdze w gotówce lub zrekompensować akcjami Energi. Mogą być różne formy rozliczenia. Mam nadzieję, że analitycy MAP uwzględnią ten wątek.
    Pozdrawiam.
  • Re: minister Karnowski przeprowadzimy rozwód ENERGA /ORLEN Autor: ~darek [83.28.207.*]
    Dnia 2025-10-26 o godz. 09:07 ~arskiozan napisał(a):
    > Szanowni, z porannego rozpędu , chcę się podzielić z Wami pewną reflek-sją na temat rzekomego zadłużenia Energi w Orlenie. Piszę ;rzekomego : bo to zadłużenie powstało w wyniku wrednej polityki wójta wobec Pomorza .To ze Orlen nabył po złodziejskiej cenie akcje Energi miało jednak jakieś podstawy prawne Nie do końca jednak ,bo utajniono wycenę Energi.
    > Złodziejskie apetyty Orlenu nie zatrzymały się jednak na tym. Orlen bezprawnie przesunął część aktywów Energi do
    > swojej grupy. Te aktywa / m.inn. Projektowanie / plus złodziejska marża na dystrybucji energii to bardzo dużo kasy.
    > Jeśli MAP zdecyduje się przywrócić te aktywa Enerdze i wprowadzi porządek w dystrybucji, a także poleci renegocjacje
    > lichwiarskiego oprocentowania orlenowskich kredytów dla Energi , to może się okazać ,że sztuczne zadłużenie Energi nie jest tak duże. W/w złodziejskie fanty, Orlen może zwrócić Enerdze w gotówce lub zrekompensować akcjami Energi. Mogą być różne formy rozliczenia. Mam nadzieję, że analitycy MAP uwzględnią ten wątek.
    > Pozdrawiam.

no proszę.jeszcze kilka takich porannych "refleksji"a dojedziemy do tego samego wniosku;-)
    Cudze chwalicie,swego nie znacie,sami nie wiecie co posiadacie, sztuczek księgowych, nie "rozkminiacie"
    -świadomi akcjonariusze Energi to podstawa do osiągnięcia ponadprzecietnych zysków,dlatego sugeruję by grupa emeryta zorganizowała I webinar uświadamiający członków grupy pod tytułem j/w cudze chwalicie ......
    i wytłumaczyło swoim mniej zorientowanym członkom czym są "sztuczki księgowe" w raportach spółek,kiedy i kto je stosuje,w jakim celu się je strosuje itd,oraz np.to ze strata zaraportowana przez Energę w latach 19-20 to też jest "sztuczka księgowa"bo faktycznie za 19-20 Energa wypracowała ponad 1mld zł zysku

Szanowny ,darek , nie mamy możliwości zrobienia takiego przekazu. Natomiast Ty , jedyny na tym forum posługujący się
    analizami opartymi na konkretnych liczbach / jeśli pozwoli Ci czas / przedstaw skalę złodziejstwa Orlenu.
    Pokaż wartość zagarniętych aktywów, sztuczki księgowe, wymuszenia sponsoringu itp.
    Ta skala jest porażająca.
    Pozdrawiam.
    Dnia 2025-10-26 o godz. 10:04 ~arskiozan napisał(a):
    > Szanowny ,darek , nie mamy możliwości zrobienia takiego przekazu. Natomiast Ty , jedyny na tym forum posługujący się
    > analizami opartymi na konkretnych liczbach / jeśli pozwoli Ci czas / przedstaw skalę złodziejstwa Orlenu.
    > Pokaż wartość zagarniętych aktywów, sztuczki księgowe, wymuszenia sponsoringu itp.
    > Ta skala jest porażająca.
    > Pozdrawiam.

Arskiozan,masz możliwości,raporty,dokumenty są dostępne publicznie,mnie wierzyć nie musisz,ale masz/cie lidera tworzonej grupy, emeryta,goscia który niewątpliwie najlepiej z nas ogarnia te wszystkie tematy,utworzenie zamkniętej grupy emeryta/porozumienia emeyta czy jak je tam nazwiecie na facebook nic nie kosztuje,wtedy na tej zamkniętej grupie emeryt na konkretnych liczbach z raportów Energi/Orlenu powinien te wszystkie kwestie m.in sztuczek księgowych,wyjaśnić-wystarczy,że zechce mu się chcieć.Podkreślam raz jeszcze,świadomy wartości akcji akcjonariat Energi jest w naszym wspólnym interesie,publiczne forum bankiera wielu zniechęca do merytorycznej dyskusji,bo zawsze znajdzie się jakiś cudak chcący zamienić dyskusje w rynsztok,w zamkniętej grupie można dyskutować merytorycznie
  • Re: minister Karnowski przeprowadzimy rozwód ENERGA /ORLEN Autor: ~tor [91.94.102.*]
    Chyba celowo lub nie zbudowali układ zamknięty i wszystko co robią ma sluzyc obrzydzeniu tej firmy -nawet trolli tu mamy Energicznie przewalaja akcje i chyba bronią niskiego kursu Ciekawe czy zechcą zejsc ponizej 90% i odblokowc ok 4 ml akcji - jak są tak drogie to wszystkie ruchy są dopuszczone Niestety z tego czekania moze popadamy juz w paranoje?

czas płynie,listopad to powinien być czas decyzji-co dalej z Energą?Mamy niby zagwarantowane,że żadne "silowe" ruchy względem Nas nie będą robione,co wcale nie oznacza,ze wszyscy będą ukontentowani,bo w realu wszystkich zadowolić się nie da.Więc,jeżeli ktoś nie musi?(są różne sytuacje życiowe)to przynajmniej NAWET JEDNEJ AKCJI W RYNEK
  • Re: minister Karnowski przeprowadzimy rozwód ENERGA /ORLEN Autor: ~eng [109.173.145.*]
    Nie mogę otworzyć linku. Mogę prosić o caly link?
    Dzięki za pomoc.
  • minister Karnowski przeprowadzimy rozwód ENERGA /ORLEN Autor: ~emeryt [31.0.46.*]
    https://netka.gda.pl/7-posiedzenie-konwentu-gospodarczego-przy-zwiazku-uczelni-w-gdansku-im-daniela-fahrenheita-w-politechnice-gdanskiej-przyjeto-stanowisko-odnosnie-7-wyzwan-rozwojowych-tylko-jeden-glos-krytyczny-a/
  • Re: minister Karnowski przeprowadzimy rozwód ENERGA /ORLEN Autor: ~xxx [46.227.36.*]
    https://wiadomosci.wp.pl/obajtek-ws-orlenu-laze-do-prokuratury-czesciej-niz-do-domu-7215075596761217v
[x]
ENERGA -2,70% 18,00 2025-11-14 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.