• TFI Quercus Autor: ~Delaware [83.23.179.*]
    zwiększył stan posiadania "buCCCików" o +21.827 szt. (+31,35 %).

Wnioski, każdy sam musi wyciągnąć !

• Re: TFI Quercus Autor: ~Bart [193.143.72.*]
    TFI Uniqua tak samo, ogólnie gruby akcjonariat się nie ewakuuje, wręcz przeciwnie.
  • Re: TFI Quercus Autor: ~Drab [31.61.170.*]
    Nie wiem co to ma niby do rzeczy. Ciekawszą informacją jest, że w 3 kwartale roku miały miejsce same wzrosty zaangażowania funduszy, które są wylistowane:

https://stooq.pl/q/h/?s=ccc&o=9
  • Re: TFI Quercus Autor: ~Kutach [37.31.26.*]
    To nie jest jakoś dużo… ja sam kupiłem połowę tego co oni… ale to kropla. Jakby 30 lub 300 baniek zaangażowali…
  • Re: TFI Quercus Autor: wspin [31.0.77.*]
    To super informacja, znaczy że kurs akcji będzie spadał. Skoro TFI są zainteresowane zwiększaniem pozycji Long na walorze tzn że każde zakupione akcje pożyczają Shortom żeby te zbijały cenę żeby TFI mogły taniej kupić nowe pakiety.
  • Re: TFI Quercus Autor: ~Delaware [83.20.146.*]
    TFI zarejestrowane w Polsce, jeśli chce wspomóc shorta musi sprzedać swoje akcje. A potem ewentualnie odkupić. Nie może pożyczyć.
    Naprawdę, to znaczy że te wszystkie akcje shorty pozyskały od funduszy zarejestrowanych za granicą? Haha
  • Re: TFI Quercus Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    do _wspin_ wykonaj minimalna pracę i wpisz w googla pytanie: "Czy polskie TFI mogą pozyczać akcje?" Myślę, że odpowiedź AI Cię zaskoczy.
    Zaskakujące jest to, że zadając podobne pytanie o OFE, otrzymamy przeciwną odpowiedź.
  • Re: TFI Quercus Autor: ~Delaware [83.23.159.*]
    Obejście polskich przepisów dot. pożyczek przez zagraniczne fundy.
    Na przykładzie Goldmanów :
    Goldman Sachs Group, Inc. przekroczył 5 % udział w kapitale. Musiał złożyć stosowne dokumenty do KPWiG.
    Musiał podać stan posiadanych akcji oraz podać, ile ma w pożyczkach i zastawach (jeśli takie ma – a Ma). I co najważniejsze - podaje, że w pożyczkach to mają jego 3 spółki-córki (zarządzające funduszami i pełniące funkcję broker-dealer)  zarejestrowane Nowym Jorku, w Londynie i we Frankfurcie nad Menem (czyli każda spółka gdzie indziej – czyli 3 jurysdykcje).  A w zastawie ma spółka-córka (broker-dealer) z Londynu (prawidłowo, bo tam są zainstalowane automaty).

Natomiast Miłek i 3 największe fundy (2xOFE i TFI mające powyżej 5 %- zarejestrowane w Polsce) podały tylko stan posiadanych akcji (w rozbiciu na spółki-córki lub podfundusze). Ponieważ wszystkie te podmioty są pod polską jurysdykcją – czyli bez możliwości pożyczania.

Ps. w najbliższym okresie należy się spodziewać, że Goldmany niewielką ilość upłynnią i zejdą poniżej 5 %. Tak, aby Nikt nie znał Ich ruchów. To jest STAŁA ICH Taktyka - przećwiczona na innych walorach na giełdach na całym świecie.

Wow, pięknie, a z doświadczenia to ten Quercus to jak Ci się kojarzy, dobrze?  Pytam jako drobny ciułacz giełdowy od 18 lat.
  • Re: TFI Quercus Autor: ~Delaware [83.23.179.*]
    Dnia 2025-10-23 o godz. 16:27 wspin napisał(a):
    > Wow, pięknie, a z doświadczenia to ten Quercus to jak Ci się kojarzy, dobrze?  Pytam jako drobny ciułacz giełdowy od 18 lat.

###

Nie analizuje potencjału poszczególnych funduszy. Czy jest dobry czy też zły.

Napisałem ten wątek postu o tym fundzie, ponieważ jego stan posiadania akcji, został wczoraj/dziś ujawniony opinii publicznej.
    A to dało, że stan posiadania akcji przez Miłka (i jego grupę), Goldmanów i inne fundy (zarejestrowane w Polsce) zwiększył się z 61.913.623 do 61.935.450 szt.
    I to jest bazowa podstawa (wiedza) do analizy, ile jeszcze shorty są wstanie pożyczyć od zagranicznych fundów (uwzględniając dane, które podaje kol. ~ka). Zakładam też, że polscy brokerzy są już pod "kreską" z nie niewielkim buforem bezpieczeństwa.

Ps. zachęcam wszystkich do sporządzania własnych analiz i podzielenia się na forum.

_Delaware_ piszesz, że OFE nie mogą pożyczać akcji. Zapytałem, czy TFI i OFE mogą pożyczać akcje. AI odpowiedziało, że TFI nie mogą, a OFE mogą:

"Tak, polskie otwarte fundusze emerytalne (OFE) mogą pożyczać akcje innym inwestorom, o czym świadczą informacje, że niektóre z nich już przeprowadzały takie operacje. Jest to zgodne z możliwością pożyczania papierów wartościowych, a akcje są jednym z rodzajów papierów wartościowych, które mogą być przedmiotem takiej operacji, cytuje Komisja Nadzoru Finansowego.
    • Zgodność z prawem: OFE mogą pożyczać papiery wartościowe, w tym akcje, innym inwestorom. 
    Praktyka rynkowa: Niektóre OFE już korzystały z tej możliwości, potwierdzając jej praktyczne zastosowanie, jak podaje Parkiet.com "

Taką odpowiedź wypluła mi AI.
  • Re: TFI Quercus Autor: ~Delaware [83.23.179.*]
    Nie sprawdzam, a tym bardziej nie dyskutuje z Al.

Do swoich wcześniejszych postów dodam:
    1) Goldmany do gry na short i long na polskiej giełdzie, wykorzystują różne przepisy prawa z jurysdykcji Wielkiej Brytanii, Irlandii, Niemiec, Holandii , USA , raju podatkowe USA-DE (tyle znalazłem gdy analizuje 2 walory na WGPW). Czy to przypadek ? nie sądzę. Jest to obejście polskich przepisów.
    Dlatego zawsze w swoich wpisach podkreślam słowo jurysdykcja.

2)Pisałem o akcjach CCC czyli polskich notowanych na WGPW (czyli polska jurysdykcja).

3)OFE i inne fundy oprócz polskich akcji mają w swoim portfelach także zagraniczne akcje. I to jest oczywiste, że muszą przestrzegać przepisów danego kraju (w danej jurysdykcji). I tak np. jeśli mają akcje amerykańskich firm to przestrzegają tamtejsze prawo. Muszą być zarejestrowane w SEC, FINDRA i innych instytucjach. Prawo USA pozwala każdemu posiadaczowi akcji (nawet NOWAKOWI) je pożyczać , więc dlaczego by nie mógł skorzystać także fund - pożyczyć akcje notowane na giełdach amerykańskich.

_Delaware_ :-)
    Rozmowa z AI jest bardzo pouczająca, ale należy być bardzo precyzyjnym w zadawaniu pytań.
    Tym razem zapytałem: "czy OFE mogą pożyczać akcje notowane na GPW?"
    odpowiedź AI: " Nie mogą" :-)
    Przepisy, przepisami, KNF KNFem a mimo to nadal w Pl są przekręty, nie mówię że tak jest tu. Dla mnie nawet dobrze jakby zaczęło rosnąć i było odwrócenie trendu bo ja jako DT mógłbym mniej uważać, byle tylko bujało. Co zaś się tyczy shortów to ja też grałem kiedyś na short, na KGHM kilka lat temu. I to nie jest tak że akcji nie ma, ja korzystam z akcji pewnego niemieckiego banku. I taka pozycjac short na CCC jest w ofercie bez limitu akcji, poprostu kupuje a bank sprzedaje w tym momencie akcje w rynek, ja mam pozycje s na rynku są akcje tak to działa, gdy zamknę pozycje, to na wykresie widać ruch w górę odkup, to jest natychmiastowe. Dzisiaj miałem do dyspozycji akcji za 1,4 mln, to jednak te akcje są dostępne przynajmniej dla indywidualnych. Ja nie mam tu takiej pozycji. Zresztą to nie takie łatwe bo te pozycje zazwyczaj są lewarowane 2×,4×,5× i jest dyskonto kupna i odkupienia poza tym, nie można nabyć i zbyć pozycji do 30 minut od rozpoczęcia sesji i 30 minut przed zamknięciem sesji. I jest jeszcze myk jak zjedziesz na lewarze np 5x z kursem nie po myśli czyli w górę to albo musisz płacić za trzymanie pozycji albo jak nie masz kasy Bank lub fund zrobi za Ciebie przymusowy odkup i zostajesz bez kasy. Mam nadzieję że u nas naprawdę ktoś tego pilnuje bo w USA za czasów polowania na hedingi przez Muska, sprzedawali podobno nawet akcje których już realnie nie było.
[x]
CCC -0,95% 140,15 2025-10-27 17:01:42
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.