Dzisiaj była ostatnia sesja.
1. Po pierwsze tutaj nie ma kopania się z koniem -procedura odkupu akcji nie jest wymierzona w kogokolwiek - nie blokuje też kierunku obranego przez głòwnych akcjonariuszy (sprzeciw do uchwały o wycofaniu akcji byłby kopaniem się z koniem)
2. Kroki prowadzące do wyjścia.z akcji jest procedura jaką przewiduje prawo ew. ròżnice zdań mogą dotyczyć ceny.
3. Po Wszystkich Swiętych spròbuję skontaktować się z Panią mecenas z SII (dodam, że to będzie komercyjna usługa Pani mecenas)
4. Następnie jak już coś ustalę będę chciał się spotkać z akcji arkuszami mniejszościowymi na Forfin w Warszawie
Celem jest poprowadzenie przez Panią mecenas na drodze mediacji aby uzyskać wartość godziwą akcji.
No niestety system nie zadziałal dlatego pozostaje działać we własnym zakresie.
Nie zgadzam dię, że nie ma armagedonu - spadek o ponad 20% bez powodu a tak naprawdęz powodu strachu zniesienia akcji jest dużą stratą zwłaszcza, że już wcześniej poszły mocne spadki po infie o zawieszeniu dywidendy.a samo wezwanie było poniżej wartości godziwej.
Realnie patrząc moim zdaniem najkorzystniej jest to wykonać po wynikach rocznych za 2025 (zobaczymy czy spółka w ramach przejrzystości utrzyma przekazywanie raportu kwartalnego- nie będzie już miała takiego obowiązku, ale może)
W międzyczasie (choć każdy może to zrobić samemu) będę chciał aby Pani mecenas stała się mediatorem poprzez dobrowolny odkup przez głównych akcjonariuszy (mogą tak, ale nie muszą)
Moim zdaniem mediator tutaj jest niezbędny z racji, że są dwie strony o subiektywnej ocenie wartości godziwej.
Nie mam facebooka :-( ale na pewno znajdziemy komfortowy kanał komunikacji : jeszcze trochę cierpliwości na najbliższy piątek jestem umówiony z Panią mecenas.
Wolę zacząć od tej strony aby poznać warunki i ścieżkę tak aby rozmawiać już o konkretach. Myślę, że po święcie 11 ruszymy
tak na marginesie do grupy będę chciał zaprosić też osoby ze spółki, bo tu chodzi o otwartość nic przeciwko zwłaszcza, że pierwszym krokiem będzie mediacja.
Dla osób, które chcą wyjść z akcji i skorzystać z procedury wyjścia robiąc to w grupie akcjonariuszy
1. Spotkanie na www.forfin.pl 21 lub 22 listopada (ustalimy w zależności od dogodności) organizowanym przez Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych, które odbędzie się w PGE Narodowym 2. Pani mecenas przygotuje ścieżki i w zależności czy będzie grupa osób z rozszerzonym członkostwem usługa będzie komercyjna lub w ramach SII 3. W pierwszym kroku tak jak już wspomniałem będzie propozycja dobrowolnego odkupu akcji z zaproponowaną cenę (w tym miejscu mimo, że mam swoje oczekiwania będziemy chcieli podeprzeć się wyceną analityczną) 4. Dalsze kroki czy i w jakiej grupie będą zależne od obecności na spotkaniu (rozważam też opcję online), ale osoby, które nie będą obecne uznaję jako niezainteresowane. 5. Wiem, ze osoby ze spółki czytają forum dlatego zapraszam osoby ze spółki już na tym etapie choćby w formie on-line będzie łatwiej zrozumieć kierunki i oczekiwania. (po ustaleniu daty i godziny wyślę do spółki zaproszenie) 6. Na ten moment proszę o wiadomość na maila dla osób zainteresowanych.
Chciałbym jeszcze dodać, ze na maila nie są potrzebne jakiekolwiek dane, bo kluczowym momentem będzie spotkanie na którym tez nie będzie potrzeby jakichkolwiek danych dopiero poźniej oddajemy się w ręce Pani mecenas, ale ze swej strony nie będę zbierał jakichkolwiek danych. .
Z racji, że są na ten moment razem ze mną dwie osoby (w sumie pozytywne info sugerujące, że akcjonariusze nie chcą sprzedawać). Na tym etapie nie ma sensu zapraszać na spotkanie osoby że spòłki - w mojej ocenie sensowniejszym rozwiązaniem będzie od razu złożenie propozycji dobrowolnego odkupu.
Jeżeli chodzi o forum to na ten moment zamykam swoją aktywność.
Wszystkim akcjonariuszom tym małym i tym dużym zyczę aby spòłka się rozwijała, bo dzięki temu będzie też rosła wartość akcji.
Informacyjnie.
Obecnie celem pisania na forum jest zebranie się grupy osòb i gdy ten cel zostanie osiagnięty najpòźniej 21 listopada zaprzestanę pisania i informowania o przebiegu z racji, że w moim poczuciu kolejne całe czyli odkup będzie realizowany w drodze negocjacji (pierwszy krok) a to wymaga spokoju.
W związku z tym, że są zapytania na maila. Informuję, że na ten moment nie uzyskaliśmy odpowiedzi na nasze zapytanie mailowe o dobrowolny odkup akcji. Był okres świąteczny i takie tematy na pewno wymagają konsultacji albo w wersji drugiej główni akcjonariusze nie są zainteresowani odkupem- to się okaże w najbliższych miesiącach.
1. Czekamy na odpowiedź ew. kolejny krok to projekt na WZA 2. Z ostatnich badań mediapanelu przyszło dobre info dla nas, bo wskazuje na ponad 20% wzrost udziału CDA w rynku VOD. 3. Jest też taka moja osobista/subiektywna ocena mianowicie mam poczucie, że po ostatnich dwóch umowach z ZDF i TV Puls- Ćwiekowie rozwinęli się jako menedżerowie w takim sensie, że rozumieją trendy, że trzeba poszerzać i są otwarci na współpracę (nie ukrywam, że dwa trzy lata temu mialem obawy oto czy są otwarci na współpracę czy są wstanie dopuścić innych do biznesu i tym samym czy prawidłowo odczytują trendy)
W moim poczuciu te dwie umowy z TV Puls i ZDF niezależnie od efektu pokazują wzrost mentalności i spojrzenia na to gdzie ma być w przyszłości CDA i cały rynek VOD.
Chcąc nie chcąc jesteśmy akcjonariuszami i dla nas też jest ważne aby wartość rosła.
Chcąc się upewnić zadałem pytanie do gpt czy umowy z ZDF studio i TV puls mogły mieć wpływ na dynamiczny wzrost CDA w rynku VOD w grudniu (poniżej potwierdzenie)
Tak — umowy z ZDF Studios i Telewizją Puls mogły być jedną z realnych przyczyn wzrostu zainteresowania i subskrypcji platformy CDA Premium, a co za tym idzie większego udziału w rynku VOD pod koniec 2025 roku. Oto jak te partnerstwa wpływają na ofertę i potencjalnie na wyniki CDA:
Dlaczego przytoczyłem chatagpt? Bo zadając mu jakiekolwiek pytanie o rynek vod za każdym razem 'licytuje' i wskazuje o skali działania globalnych graczy - to tak jakbyśmy z kimś rozmawiali a ten ktoś za każdym razem 'ale netflix jest..' Jednak przy tych dwóch umowach a zwłaszcza z ZDF (co prawda pytania były w takiej formie aby to uwzględnił) uwzględnił to jako wartość.Uaktywniłem się, bo 20% to bardzo duża wartość i ona przy utrzymaniu zmienia wycenę metodą DCF oraz umacnia CDA jako spółkę subskrypcyjną co ma badzo duże znaczenie przy mnośżniku, bo dla tego typu spółek wynosi on razy 15-20 -
W związku z tym, że w ostatnim czasie więcej osób zapytało o dalszy przebieg. Informuję, że na ten moment nie uzyskaliśmy odpowiedzi ze spółki, ale też nie dołaczam do grupy z powodów technicznych. Mam nadzieję, że spółka w jakiś sposób wyjdzie na przeciw wszystkim mniejszościowym co ułatwi wiele spraw również głównym akcjonariuszom. Osobom ze spółki chcę tutaj przekazać, że powody są różne niektórzy po prostu przeoczyli i jest duża chęć dogadania się po prostu.
Nie chce się nakręcać grudniowymi wynikami, ale jeżeli współpraca z ZDF i TV Puls faktycznie fundamentalnie przełoży się na 20-30% wzrost to paradoksalnie mimo, że nie jesteśmy notowani w dobie drożejącego złota i utraty wartości pieniądza (we wszelakiej formie- lokaty, obligacje itp) - mamy dużą ochronę na poziomie 20-30% w spółce, której akcje są już praktycznie niedostępne.
20-30% do duży wzrost gdy większość spółek notuje ujemne dynamiki podobnie jak gotówka (lokata, obligacje). Czy to rekompensuje brak płynności (transakcyjności)? dla wielu nie, bo wiem, że wolę spieniężyć. Na pewno wzrost skali przełoży się na wycenę choćby metodą DCF.
Dziś dostalem informację od jednego z akcjonariuszy za co bardzo dziękuję o zwołaniu NWZA (niestety już jest po terminie rejestracji- szkoda trochę, bo chętnie bym pogadał - nie wiedziałem)
1. Widzę to tak- dobrze, że zarząd wyszedl na przeciw, bo rozeznając nasze możliwości i koszty nie było nas stać nawet na dość umiarkowaną propozycję p. mecenas z SII, a ludzie przynajmniej część chcą się dogadać. 2. Co do ceny? każdy już zdecyduje samemu- może warto liczyć choćby na dywidendę?
1. W moim poczuciu i według wskaźników wycen wartość CDA jest wyższa niż 23.3, ale nie wystarczy mieć 'poczucie' w naszych realiach trzeba to jeszcze udowodnić co realnie oznacza czas i pieniądze i patrząc z tej perspektywy trzeba by było zainwestować jeszcze co najmniej 2-3 zł aby w ogóle myśleć o biegłym - na ten moment jest więcej chęci na dogadanie się i pewnie zaakceptowania warunków zarządu. 2. Natomiast warto wspomnieć, że od wezwania minał prawie rok i warto aby zarząd w dywidendzie uwzględnił choćby koszt inflacji lub koszt lokaty- myślę, że to byłoby bardzo fair zarówno wobec tych, którzy odpowiedzieli w wezwaniu rok temu jak i tych którzy trzymali akcje przez rok. 3. Piszę tutaj bardzo szczerze, bo nie mamy nic do ukrycia odnośnie naszych odczuć jak i możliwości, bo tak jak piisałem motywuje nas ochrona swojej własności a nie jakikolwiek spór- jest to po to aby wspólnie poszukać najkorzystniejszego rozwiązania (dogadać się) 4. Niezależnie od tego czy w poczuciu wartość akcji jest wyższa trzeba przyznać, że zarząd znalazł rozwiązanie do tego aby każdy kto dziś chce wyjść z akcji będzie miał taką możliwość- mimo swojej przewagi finansowej Ćwiekowie przedstawili rozwiązanie bezkosztowe dla akcjonariuszy mniejszościowych. .
Gdzie można dołączyć do grupy i jak odpowiedzieć na zaproszenie zakupu 23,3zł bo zakładam że tego się robi już przez biuro maklerskie tylko jakaś umowa cywilno-prawna, czy jest jakieś miejsce gdzie można poznać więcej szczegółów i info jak to zrobić?
Do grupy już nie można przyłaczyć - natomiast myślę, że po uchwale najpewniej będzie można wysłać maila na inwestor@cda.pl z prośbą o dobrowolny odkup w odniesieniu do uchwały o skupie akcji = lub listem poleconym wraz ze świadectwem depozytowym, które można uzyskać w swoim BM.
Informacyjnie: 1. na ten moment spółka na zapytania akcjonariuszy wysyła formularz poprzez, który można sprzedać akcje po 23.3. 2. według mnie wszelkie informacje oraz formularz warto uzyskiwać poprzez mail spółki, który jest na stronie (wklejanie tutaj na bankierze maila powoduje z automatu usunięcie wiadomości, ale maila można znaleźć na stronie inwestorskiej spółki) 3. z maila grupy nie będą realizowane jakiekolwiek odpowiedzi (najzwyklej nie ma ani potrzeby podwajać ani nawet w najbliższym czasie nie będę miał czasu) 4. decyzję każdy musi podjąć samemu